Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Viesabonēšana – vai tas tiešām ir tā vērts?

Kā zināms, pagājušajā gadā pieņemtie jaunie Eiropas Savienības noteikumi attiecībā uz viesabonēšanas izmaksām, atrodoties kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm, paredz to, ka, izmantojot mobilos sakarus sava izbraukuma vai ceļojuma uz kādu citu Eiropas Savienības sastāvā esošu valsti, Jums par sakaru un datu viesabonēšanu vairs nav jāmaksā papildus par šo pakalpojumu.

Tas nozīmē, ka, atrodoties ārzemēs, Jūs varat veikt un saņemt zvanus uz mobilajiem un fiksētajiem tālruņiem, sūtīt un saņemt īsziņas, kā arī izmantot mobilos datus, kad vien tas nepieciešams. Kamēr vien Jūsu ceļojums aprobežojas vien ar Eiropas Savienības valstu teritorijām, Jums par telekomunikāciju pakalpojumu saņemšanu un izmantošanu būs jāmaksā tāda pati summa, kāda tā būtu tos lietojot tepat mājās, jo ārzemēs iztērēto sakaru un datu daudzums tiks pieskaitīts parastajai bilancei. Situācija visnotaļ ir uzlabojusies, salīdzinot ar to, kā bija vairākus gadus atpakaļ, kad bija nopietni jāpiedomā, ja parādījās vēlme zvanīt uz ārzemēm vai arī, esot ārzemēs, parunāties ar cilvēkiem, kuri atrodas Latvijā. Lai gan šis uzlabojums ir uzteicams, tomēr atsevišķos gadījumos pastāv iespēja ietaupīt vēl vairāk. Kā? Izmantojot attiecīgās valsts vietējo sakaru sniedzēju piedāvājumu. Tie dažādās valstīs atšķirsies, bet pateicoties interneta vietnēm, kurās Jums tiek sniegta informācija par attiecīgo operatoru piedāvājumu un cenām, tas ir pavisam vienkārši:  https://telefony.dk/telefonabonnement/

Augstāk minētā taktika būs īpaši izdevīga gadījumos, ja tomēr vēlēsieties ārzemēs uzturēties uz ilgāku laika posmu, jo diemžēl, lai pārbaudītu, kā izmantojat sevis patērētos komunikāciju pakalpojumus un vai ievērojat godīgas izmantošanas politiku, Jūsu telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējs par pārbaudīt un kontrolēt Jūsu viesabonēšanas paradumus veselu  4 mēnešu apjomā. Pēc tam, ja izrādās, ka šajā laikā ārzemēs esat bijis vairāk nekā Latvijā un viesabonēšanā ārzemēs attiecīgā operatora pakalpojumus izmantojāt vairāk nekā šeit, tad pastāv iespēja, ka no Jums tiks lūgts sniegt paskaidrojumus, kuri jānodod pakalpojumu sniedzējam 2 nedēļu laikā. Šādās situācijās telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējs ir tiesīgs no Jums pieprasīt piemaksu par viesabonēšanas datu patēriņu, kuras (neieskaitot PVN) nedrīkst pārsniegt šādas summas: 3,2 centi par minūti zvaniem, 1 cents par katru sūtīto īsziņu un 6€ par katru patērēto gigabaitu datu. Šādas ir pašreizējās 2018. gada summas viesabonēšanai, tomēr jāatgādina, ka nākotnē ir paredzēts, ka tās pakāpeniski tiks samazinātas katra gada 1. janvārī – 4,50€ 2019. gadā, 3,50€ 2020. gadā, 3€ 2021. gadā un 2022. Gadā šī tarifu cena tiek plānota 2,50€ apmērā, kurā tai arī būtu jāpaliek nākotnē, tomēr pastāv arī iespēja, ka pēc 2019. gada šos maksimālos tarifus var pārskatīt, ņemot vērā situāciju viesabonēšanas vairumtirgos un attiecīgi pielāgot, tādēļ augstāk nosauktās summas ir provizoriskas.

Ja runa vairs nav tikai par kādas Eiropas Savienības valsts īslaicīgu apmeklējumu, bet gan par strādāšanu vai mācībām, tad ir īpaši ieteicam izvēlēties kādu no vietējiem operatoriem: .

Vēl arī pastāv iespēja izmantot viesabonēšanu pēc Latvijas operatoru piedāvātajiem tarifiem ar jaunās dzīvesvietas vai darbavietas valsts SIM karti; ja vismaz vienreiz dienā pieslēdzaties savam Latvijas operatora tīklam, tad tas skaitās kā viena klātbūtnes diena Latvijā, pat ja tajā dienā atrodaties ārzemēs. Viesabonēšanas pakalpojumi pēc pašmāju tarifiem ir domāti tiem cilvēkiem, kuri laiku pa laikam izbrauc no Latvijas, tie nav domāti pastāvīgai mobilo sakaru izmantošanai atrodoties ārzemēs ilgā laika posmā. Īsumā – ja Latvijā pavadāt vairāk laika nekā ārzemēs vai mobilo tālruni te lietojat vairāk nekā ārzemēs, tad it visur Eiropas Savienības teritorijā viesabonēšanas rēķins Jums tiks aprēķināts pēc tādiem pašiem tarifiem kā mājās; šo sauc par godīgu viesabonēšanas pakalpojuma izmantošanas principu. Tad, kad šķērsojat Latvijas robežu ar kādu no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, uz savu telefona numuru saņemsit īsziņu no sava sakaru operatora, kurā tiks sniegta informācija par viesabonēšanu un atgādinājums par godīgas izmantošanas politiku. Kā jau iepriekš minēts, Jūsu izmantotais mobilo sakaru operators var piemērot samērīgus kontroles mehānismus, lai nepieļautu šo noteikumu ļaunprātīgu izmantošanu, tādēļ iesakām nopietni pārdomāt, vai viesabonēšana vai arī kāds no Eiropas Savienības valstu vietējo operatoru piedāvātajiem pakalpojumiem būs Jūsu vēlmēm un vajadzībām vispiemērotākais.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izvēlēties ceļojumu apdrošināšanu ģimenei?

Plānojot ģimenes ceļojumu, ir ļoti svarīgi izvēlēties pareizo ceļojumu apdrošināšanu, lai ikviens ģimenes loceklis būtu pasargāts no negaidītiem notikumiem ceļojuma laikā. Ģimenēm, sevišķi tādām, kur...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti