Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Virtuves apgaismojums – praktiski padomi gaismas organizēšanai

Virtuve ir mājas sirds un visapdzīvotākā telpa – tā ir vieta, kur Tu gatavo maltītes vai uzkodas, baudi ēdienreizes un vienkārši atpūties. Virtuvē vairāk nekā jebkurā citā telpā Tavās mājās ir svarīgi būt drošam, ka ir iekļauts viss nepieciešamais virtuves apgaismojums. Šajā rakstā esam apkopojuši informāciju, kas Tev palīdzēs izvēlēties virtuves apgaismojumu pareizi. Lasi un iedvesmojies!

Kādu veidu virtuves apgaismojums ir nepieciešams?

Ņemot vērā, ka virtuvē nereti nākas vienlaikus gan darboties ar asiem priekšmetiem, gan baudīt nepiespiestāku gaisotni ēdamzonā, ir īpaši svarīgi vērst uzmanību tam, lai tiek ierīkots optimāls apgaismojums virtuvē. Katrai no zonām ir piemēroti sava tipa gaismekļi, kas ļaus panākt vēlamo rezultātu. Kādi ir apgaismojuma veidi, kurus der iekļaut? Uzzini zemāk!

1. Sāc ar pamata apgaismojumu

Neatkarīgi no tā, vai Tev ir liela vai maza virtuve, labs virtuves apgaismojums sākas ar griestu daļu. Šis ir izkliedētais pamata apgaismojums, kas pastiprina dabisko gaismu, ko Tava virtuve jau saņem no logiem un, iespējams, arī durvīm. Kā pamata apgaismojumu vari izvēlēties iebūvētus griestu gaismekļus. Šāds virtuves LED apgaismojums būs ekonomisks un estētisks, izstarojot gana plašus, visu telpu aptverošus un izkliedētus gaismas starus.

2. Ievieto papildapgaismojumu gatavošanas zonā un citur

Vēl būtiskāk ir nodrošināt pietiekami spilgtu gaismu zonā, kur tiek gatavots ēdiens un mazgāti trauki, lai novērstu dzīvībai bīstamu situāciju rašanos vājā apgaismojuma dēļ. Izgaismo telpu ar griestu apgaismojumu un iezīmē noteiktas zonas ar atbalsta apgaismojumu, kas padara telpu funkcionālu un drošu. Kur der papildapgaismojums?

  1. Izgaismojot salu. Lielākā daļa salu virtuvē darbojas kā daudzfunkcionāla vieta maltīšu pagatavošanai un pasniegšanai. Atkarībā no Tavas virtuves salas lieluma, uzstādot vairākas vai vienu lustru, tiks nodrošināts ideāls apgaismojums visai telpai. Ja Tavā virtuvē jau ir iekarināms griestu apgaismojums, kas sniedz izkliedētu gaismu citā zonā, virs salas vari izvēlēties gaismekli ar metāla abažūru, kas koncentrēs gaismu tieši šajā daļā, nepaspilgtinot apkārt esošo daļu. Atceries – trīs piekaramās lustras izskatīsies līdzsvarotas, ja būs izvietotas vienmērīgi, lai aizpildītu lielākas salas laidumu, taču, ja nepieciešams, nebaidies izmantot tikai divus kupolus mazākās telpās.
  2. Izgaismojot gatavošanas zonu. Virtuves darba virsmas apgaismojums ir īpaši būtisks. Šāds LED apgaismojums virtuves skapīšiem ir klasiska modernas un funkcionālas virtuves iekārtas sastāvdaļa, bez kuras mūsdienās nevar iztikt. LED lenta, kas iestrādāta zem augšējiem virtuves iekārtas sienas plauktiem ir estētiska un sniedz daudz gaismas, lai gatavošana būtu droša un vienkārša.
  3. Izgaismojot izlietni. Atbalsta apgaismojums ir nepieciešams arī virs virtuves izlietnes, lai trauku mazgāšana noritētu pilnvērtīgi. Arī šīs zonas iekārtošanai būs noderīgs LED virtuves apgaismojums lentas veidā, kas iestrādāt augšējā plauktu sistēmā un ir atsevišķi ieslēdzams/izslēdzams.
  4. Neaizmirstot ēdamistabas stūrīti. Ēdamistabas zona ir lieliska vieta, kur novietot elegantu lustru vai liela izmēra piekarināmu gaismekli, kas piešķirs Tava mājokļa virtuvei stilu un unikalitāti. No taisnstūrveida lustrām līdz modernām griestu lampām – piedāvājumā ir pieejams dažādu stilu un toņu klāsts, kas atbilst jebkurai estētikai un vēlmēm.

5 ieteikumi, plānojot apgaismojumu virtuvei

Kad saprasts, kāda veida virtuves apgaismojums nepieciešams, jāvērš uzmanība smalkākām detaļām, kas būtiski ietekmē gala rezultātu. Raksta otrajā daļā lasi X ieteikumus, kas noderēs apgaismojuma izvēlē!

1. Spuldžu “temperatūra”

Ir būtiski izvēlieties spuldzes, kas izstaro ideālu krāsu temperatūru. Kvēlspuldzēm, kompaktajām dienasgaismas spuldzēm (CFL) un LED spuldzēm virtuvei ir viena no trim krāsu temperatūrām, kas raksturo spuldzes izstarotās gaismas krāsu īpašības. Ir silti balts (soft white)  – no 2700K līdz 3000K, auksti balts (cool white/bright white) no 3500K līdz 4100K un dienasgaismas (daylight) no 5000K līdz 6500K. Jo augstāka ir spuldzes temperatūra, jo vēsāku (t.i., zilāku) gaismu tā izstaro; jo zemāka temperatūra, jo siltāka (t.i., vairāk maigas krāsas) gaisma. Izvēlies funkcijai vispiemērotāko krāsu temperatūru:

pamata apgaismojums un darba virsmas gaismas ķermeņi. Izvēlies spuldzes ar krāsu temperatūru no 3500K līdz 4100K, lai nodrošinātu, ka grīda un darba virsmas tiek apgaismotas ar neitrāli baltu gaismu;
gaismas ķermeņi akcentiem. Izvēlies spuldzes ar temperatūru no 2700K līdz 3000K, lai apgaismotu vēlamās daļas ar siltāku gaismu, vai ar temperatūru no 3500K līdz 4100K, lai raidītu asāku baltu gaismu uz detaļām vai dekoriem, kurus vēlies izcelt.

2. Dabiskie gaismas avoti

Pārveidojot virtuvi, iekļauj tajā dabiskos apkārtējās gaismas avotus, piemēram, vienu vai vairākus logus, kas telpai var piešķirt papildu siltumu un aizpildīt visas mākslīgās gaismas ķermeņu radītā pārklājuma nepilnības. Neaizsedz dabiskās gaismas avotus ar bieziem aizkariem vai žalūzijām – tas pieblīvēs virtuvi, padarīs to tumšāku un mazāku.

3. Esi piesardzīgs ar gaismekļu augstumu

Ja virtuvē ir sala, virs kuras plāno novietot griestos iekaramas lampas vai lustras, pievērs uzmanību pareizam to augstumam. Lai noteiktu atstatumu starp salas leti un gaismekļa zemāko piekares punktu, atceries – starp tiem jābūt 75-80 cm atstarpei. Tāpat, ja plāno novietot vairākas griestos iekārtas lampas, starp tām vēlams ievērot ~65-75cm atstatumu.

4. Izvēlies fokusu

Kad plāno apgaismojuma izvietošanu, pievērs uzmanību vietām, kur skatītos viesi, tādējādi izvēloties fokusa punktu un izgaismojot to. Nevērs uzmanību, piemēram, izlietnes zonai, kur ciemiņi varētu ievērot Tavus netīros traukus. Tā vietā akcentējošu gaismekli vari novietot blakus virtuves iekārtai.

5. Izvēlies lampu kupolu atbilstoši

Izvēlētais kupola stils, izmērs un materiāls ietekmē gaismas jaudu un koptēlu telpas interjeram. Kādi ir varianti un to priekšrocības?

Caurspīdīgs stikls. Tas apgaismos visu telpu ar spilgtu, izkliedētu gaismu. Stikla abažūra vislabāk sader ar kvēldiega spuldzi, un šobrīd tas ir populārs variants moderna interjera piekritējiem.
Metāls. Metāla nokrāsa fokusē gaismu uz leju, padarot to par ideālu iespēju konkrētām zonām, piemēram, virs salas. Ja Tavā virtuvē ir daudz spilgtas izkliedētās gaismas, virs salas pievieno lampas ar metāla nokrāsām, lai iegūtu tiešāku gaismu.
Audums. Lina audums ir vislabāk piemērots tieši ēdamistabas zonā, jo augstāks gaisa mitrums koncentrējas tuvāk izlietnei vai plīts virsmai.

Efektīva un pievilcīga virtuves apgaismojuma izvēle ir aizraujošs process – galvenais jautājums ir par atbilstošu gaismekļu iekļaušanu virtuves dizainā. Plānojot un uzstādot pareizo apgaismojuma kombināciju, telpa būs labi apgaismota un droša, lai tajā ērti gatavotu, baudītu maltītes un atpūstos.

Plānojot remontu virtuvē, nākas apsvērt visdažādākos aspektus – lasi Vizia.lv sagatavoto rakstu un uzzini 6 padomus, kā sagatavoties, lai virtuves remonts būtu veiksmīgs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti