Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Viss, kas jāzina par KASKO polisi

Apdrošinot savu auto, lielākais ieguvējs vienmēr būs pats autovadītājs, jo patiesībā drošība nav ne dārga, ne lēta – tā ir vienkārši nenovērtējama. Tomēr saprotams, ka katrs auto vadītājs vēlas iespēju robežās samazināt transportlīdzekļa izdevumus.

Manapolise.lv  rakstā stāsta par vienu no nozīmīgākajām izdevumu kategorijām – KASKO auto apdrošināšanu.

Ar ko KASKO polise atšķiras no OCTA polises

OCTA ir transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana, savukārt KASKO – brīvprātīgā sauszemes transportlīdzekļu apdrošināšana. Galvenā atšķirība slēpjas apdrošināšanas objektā.

KASKO atšķirībā no OCTA polises ir visu risku apdrošināšana, kas sedz zaudējumus, kuri radušies jūsu transportlīdzeklim dažādu bojājumu gadījumā, neatkarīgi no tā, kurš ir vainīgais – trešā persona vai jūs pats.

Daudzi cilvēki izvēlas iegādāties tikai OCTA polisi, cerot, ka ar tajā iekļautajiem segumiem pilnībā pietiks, taču KASKO priekšrocība ir daudz plašāks riska segumu klāsts. Tie var būt:

  • automašīnas zādzība vai apzagšana;
  • trešo personu vai dzīvnieku nodarīti zaudējumi;
  • dabas katastrofu vai ugunsgrēku rezultātā radušies bojājumi;
  • ceļu satiksmes negadījuma izraisīšana.

Noslēdzot līgumu par KASKO polisi, tajā var iekļaut arī citus konkrētus riskus, pret kuriem tieši jūs vēlaties apdrošināties.

Vai tavs auto kvalificējas KASKO polisei?

Pirms KASKO polises iegādes, jāpārliecinās, ka attiecīgajai automašīnai ir iespējams noformēt šo apdrošināšanu. Lai iegādātos KASKO, automašīnai jābūt aprīkotai ar signalizāciju un imobilaizeri. Reizēm mēdz pieprasīt arī to, lai mašīna būtu aprīkota ar GPS vai pretaizvilkšanas sistēmu. Kā arī jāpiemin, ka KASKO polisi iespējams iegādāties automašīnām, kas nav vecākas par 20 gadiem.

KASKO apdrošināšana ir obligāta prasība tad, ja iegādājaties automašīnu līzingā.

Kā veidojas KASKO polises cena?

KASKO cenu ietekmē vairāki faktori:

  • Automobiļa vērtība. Jo jaunāks būs auto modelis, jo vairāk maksās KASKO polise 
  • Automobiļa ražotājs un modelis.
  • Īpašnieka statuss – fiziska vai juridiska persona.
  • Līdzšinējā apdrošināšanas vēsture, vecums, autovadītaja stāžs. Autovadītājam, kam regulāri notiek kādas likstas ar auto, polise maksās dārgāk, bet, ja ilgus gadus brauksiet bez negadījumiem – lētāk.
  • Transportlīdzekļa izmantošanas veids – pasažieru, kravas vai taksometra pakalpojumi.
  • Pašriska apmērs. Pašrisks ir summa, kuru pēc negadījuma apņemas segt pats auto īpašnieks. Jo lielāks pašriska apmērs, jo zemāka būs KASKO cena. Būtībā tā ir līdzdalība apdrošināšanā jeb izvēlēta riska daļa, ko klients apņemas segt no saviem līdzekļiem, iestājoties apdrošināšanas gadījumam. Piemēram, ja esat uzņēmies 100€ pašrisku, apdrošinātājs izmaksās 900€ atlīdzību no 1000€ vērta remonta vai bojājuma. Atlikušie 100€ ir jūsu pašrisks.
  • KASKO polises darbības teritorija. Iegādājoties KASKO polisi, jānorāda tās darbības teritorija. Primāri KASKO darbojas tikai Latvijas teritorijā, tomēr, ja cilvēks bieži ar auto dodas uz ārvalstīm, pat ja tikai uz Lietuvu vai Igauniju, ir iespējams iegādāties KASKO apdrošināšanas polisi, kas darbojas arī Baltijas valstīs, Eiropas Savienībā un NVS valstīs.

  Kādi ir KASKO līguma nosacījumi?

Atšķirībā no OCTA polises, kuras nosacījumi noteikti likumā, KASKO līguma nosacījumi dažādiem apdrošinātājiem atšķiras. Tas, savukārt, nozīmē, ka, slēdzot KASKO līgumu, ir rūpīgi jāiepazīstas ar līguma noteikumiem.

Pamatā ir divu veidu KASKO polises – visu risku polise un nosaukto risku polise.

Visu risku apdrošināšana

Apdrošināšanas gadījums ir jebkurš negadījums ar auto, izņemot tās situācijas, kas līguma noteikumos norādītas kā izņēmumi. Šī, protams, būs dārgāka polise.

Papildus riski, kas individuāli izvēlēti un ietverti polisē

Piemēram, auto apkopes risks (sedz bojājumus, kas radušies auto mazgāšanas, apkopes vai remonta rezultātā) vai jaunvērtības apdrošināšana jauniem auto – tas nozīmē, ka arī tad, ja auto pēc pusgada nozags vai tas tiks neatgriezeniski sabojāts, jūs saņemsiet summu, par kādu to iegādājāties, nevis summu šī brīža tirgus vērtībā.

Polisē var tikt iekļauti dažādi papildpakalpojumi:

  • diennakts palīdzība uz ceļa;
  • auto transportēšana pēc negadījuma uz servisu un atpakaļ;
  • atlīdzības izmaksa arī tad, ja auto nozagts kopā ar atslēgām vai reģistrācijas apliecību.

Apdrošinātāji mēdz apdrošināšanas noteikumos iekļaut konkrētus ierobežojumus un prasības, kas jāievēro klientam, piemēram:

  • automašīnai ir jābūt derīgai tehniskajai apskatei;
  • var būt ierobežojumi attiecībā uz automašīnas tiesīgo lietotāju skaitu;
  • ierobežojumi automašīnas novietošanai pilsētā un ārpus tās – vai auto jānovieto apsargājamā stāvvietā;
  • prasības aprīkot auto ar drošības un pretaizdzīšanas iekārtām.

Parakstot līgumu, ir ļoti svarīgi iepazīties ar izņēmumiem! Tie var būt, piemēram:

  • autovadītājs negadījuma brīdī atradies alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu reibumā;
  • rupji pārkāpti ceļu satiksmes noteikumi.

Apdrošināmā summa

Apdrošināmā summa ir polisē norādītā summa, par kādu tiek apdrošināta automašīna. Tā ir maksimālā izmaksājamā summa līguma slēgšanas dienā. Taču jāņem vērā, ka ar katru dienu automobilis nolietojas, tādēļ maksimālā izmaksājamā atlīdzība būs transportlīdzekļa tirgus vērtība dienā, kad iestājies apdrošinātais risks, izņemot gadījumu, ja jauns automobilis apdrošināts jaunvērtībā.

Negadījuma gadījumā

Ja noticis negadījums, nekavējoties, tiklīdz tas ir iespējams, jāpaziņo apdrošinātājam par notikušo un jārīkojas saskaņā ar līguma noteikumiem.

Lielākoties bojājumu gadījumā apdrošinātājs izvērtē un apmaksā autoservisa sastādīto remontdarbu tāmi, bet zādzības gadījumā – novērtē transportlīdzekļa vērtību apdrošināšanas gadījuma dienā un izmaksā atlīdzību naudā. Slēdzot līgumu, ir jānoskaidro, vai klientam ir tiesības pašam izlemt, vai saņemt kompensāciju naudā vai saņemt auto remonta izdevumu tiešu atlīdzināšanu.

Cik izmaksā KASKO iegāde?

Kā jau noskaidrojām, polišu cena ir atkarīga no vairākiem faktoriem. Ar Manapolise.lv Jums ir garantēts iegādāties izdevīgāko un lētāko variantu atbilstoši vēlamajam termiņam.

Manapolise.lv mājaslapā ir atrodams viens no ērtākajiem rīkiem – KASKO kalkulators. Tajā ievadot svarīgāko informāciju par sevi un savu transportlīdzekli, parādās saraksts ar dažādu (līdz pat desmit) apdrošinātāju piedāvājumiem, no kuriem var izvēlēties piemērotāko sev un savam maciņam.

Secinājumi

Ja autovadītājs labi parūpēsies par savu mašīnu garāžā, mašīna labi parūpēsies par autovadītāju uz ceļa. Tomēr pat pārliecinātākais autovadītājs nevar paļauties tikai uz savu vadīšanas mākslu, jo ceļu satiksmes dalībnieki ir daudz un dažādi. Drošības pasākumi nekad nenāks par skādi.

Ja gadījumā autovadītājam sanācis nonākt kādā no rakstā minētajām situācijām, praktiski vienmēr automašīnu KASKO apdrošināšana atmaksājas, jo izdevumi konkrētajās situācijās mēdz būt mērāmi vairākos simtos vai pat tūkstošos eiro.

Tomēr KASKO polises iegādi nevajadzētu uzlūkot tikai no finansiālā viedokļa. Apdrošinot savu auto, lielākais ieguvējs vienmēr būs pats autovadītājs, kurš jutīsies droši un mierīgi gan uz ceļa, gan mājās.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti