Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Zāles pļāvējs – kādas īpašības ņemt vērā, izvēloties zāles pļāvēju

Piemājas zālājs ir daudzu mājokļu saimnieku lepnums. Un patiesi – pēc tā, cik labi kopts mauriņš, varam spriest par to, vai mājas īpašnieks ir rūpīgs un atbildīgs. Par laimi, mūsdienās ir iespējams izvēlēties dažādu veidu zāles pļāvējus, pielāgojot tos savām vajadzībām. Turpinājumā noskaidrosim, kas jāņem vērā, pērkot katra veida zāles pļāvējus.

Benzīna zāles pļāvējs

            Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ pircēji dod priekšroku šāda tipa ierīcēm, ir vidēja lieluma pļaujamā platība. Visbiežāk šāds pļāvējs derēs intensīvākiem darbiem teritorijās, kas ir līdz 2000 kvadrātmetrus lielas.

            Viens no svarīgiem aspektiem benzīna pļāvēju izvēlē, ir to veids. Pieejami gan pašgājēji, gan arī stumjamie pļāvēji.

  • Pašgājēji – ir pieejami modeļi, kuriem iebūvēts tikai viens ātrums. Visbiežāk tie kustas uz priekšu ar ātrumu 3 līdz 3,5 km/h. Vecākiem cilvēkiem šis ātrums varētu būt par lielu, tāpēc labāk dot priekšroku tādam modelim, kura ātrumu var pielāgot pēc savām vajadzībām.
  • Stumjamie pļāvēji – klasiski modeļi, kas pieejami dažādās variācijās. Jārēķinās ar to, ka stumšana rada papildu slodzi, it īpaši, ja jāpļauj lielāka platība. Jo lielāki būs pļāvēja riteņi, jo vieglāk būs pārvarēt nelīdzenas virsmas.

Ja meklē kvalitatīvu benzīna zāles pļāvēju, ielūkojies, ko piedāvā interneta veikals Xnet.lv, kur pieejama arī uzticamā zīmola HPG tehnika dārzam.

Akumulatora zāles pļāvējs

            Šī dārza tehnika, gluži tāpat, kā benzīna modeļi, nodrošina rīcības brīvību, jo pļaut zāli varam jebkurā teritorijā. Taču viens nozīmīgs “bet” ir akumulatora darbības laiks. Dažādiem ražotājiem tas atšķiras, taču vairumā gadījumu ar vienu uzlādi pietiek, lai nopļautu līdz 500 kvadrātmetriem lielu platību. Lai atvieglotu pļaušanu, var iegādāties pļāvēju ar rezerves akumulatoru, kuru ātri nomainīt, kamēr otrs tiek uzlādēts.

            Viena no pozitīvām īpašībām, kas piemīt šāda tipa pļāvējiem, ir salīdzinoši klusā darbība, tādēļ nevajadzēs uztraukties par to, ka agri no rīta pamodināsi kaimiņus. Tāpat jāpiemin, ka akumulatora zāles pļāvēji ir vieglāki, tāpēc ar tiem būs vieglāk strādāt arī vecākiem cilvēkiem.

Elektriskais zāles pļāvējs

            Ja zāliens atrodas netālu no ēkām vai citiem strāvas avotiem, kā arī pļaujamā teritorija ir salīdzinoši neliela, laba izvēle būs elektriskā pļaujmašīna. Ar to būs viegli nopļaut gludus zālienus bez daudziem šķēršļiem (puķu dobēm, krūmiem un citiem). Pērkot šādu pļāvēju, jāpievērš uzmanība tā jaudai. Laba izvēle būs elektriskie zāles pļāvēji ar jaudu no 1200 līdz 1400 vatiem. Jo garāka un cietāka zāle, jo lielākas jaudas ierīci vajadzēs pirkt.

            Viens no īpaši svarīgiem faktoriem, kas jāņem vērā, pērkot šādu modeli, ir vads. Tas ne tikai ierobežos pārvietošanās rādiusu, bet arī liks īpaši uzmanīties, lai elektrības kabelis netiktu pakļauts mitrumam un sabojāts pļaušanas laikā.

Zāles pļāvējs - robots

            Tiem, kuriem ikdienā neatliek laiks zāles pļaušanai, taču vienlaikus ir svarīgi, lai zāliens būtu sakopts, iesakām izmēģināt zāles pļāvēju - robotu. Tas pats paveiks visu grūto darbu, sākot ar pļaušanu, beidzot ar uzlādi un pielāgošanos pļaujamai virsmai. Ikvienam šāda tipa zāles pļāvējam ir atšķirīgs maksimālais slīpums, pa kādu tas var braukt. Ir modeļi, kuri var uzbraukt pat 70% slīpuma virsmā.

            Šīs mūsdienīgās ierīces ir aprīkotas ar speciāliem sensoriem, kas ļauj ērti izmanevrēt ap un starp kokiem, puķu dobēm, akmeņiem, smilšu kastēm un citiem objektiem. Protams, lai parūpētos par to, ka pļāvējam nekas nenotiek, būs jāveic dažādu zonu, tajā skaitā, dīķa, lielāku bedru un puķu dobju norobežošana. Tāpat raugieties, lai robota bāzes stacija atrastos zem jumta.

            Daļa robotu aprīkoti ar žiletēm un daļa – ar nažiem. Žiletes labāk derēs īsa zāliena nolīdzināšanai, bet naži ļauj nopļaut pat 15 cm garu zāli. Viens no svarīgiem jautājumiem, kas interesē daudzus šāda tipa zāles pļāvēju pircējus, ir saistīts ar platību, kādai šīs ierīces der. Vairums automatizētās vadības pļāvēju spēj tikt galā pat ar 5000 kvadrātmetrus lielu zālāja platību.

Zāles pļāvējs - traktors

            Pļaušana ar dārza traktoru ir visai izklaidējoša un vienkārša, jo nav nepieciešams neko stumt vai staigāt pa teritoriju. Šīs ir jaudīgākās ierīces, kādas pieejamas zāles pļaušanai, tādēļ tās parasti izvēlas tādu teritoriju apstrādei, kuru platība ir vismaz 2000 kvadrātmetru.

Mauriņa traktoriem var būt gan automātiskā, gan manuālā ātrumkārba. Manuālā ātrumkārba parasti iebūvēta lētākos modeļos, taču jārēķinās, ka katru reizi, lai pārslēgtu ātrumu, traktors būs jāapstādina. Pļaušanai ērtāks būs modelis ar automātisko kārbu.

Tāpat zāliena traktori var būt aprīkoti ar savācējgrozu. Modernākie modeļi – dārza traktori – ir universāli, jo tos var izmantot dažādiem darbiem, pievienojot pat piekabi vai lapu vācēju.

            Pērkot dārza traktoru, ieteicams pievērst uzmanību tā dzinējam. Vieglāk būs pļaut ar tādu, kuram ir piespiedu eļļošana, kas rūpējas, lai tā tiktu veikta vienmērīgāka dzinēja eļļošana. Tāpat jāraugās, lai dzinējam būtu vismaz 12,5 zirgspēki. Svarīgs ir arī pļaušanas platums. Jo mazāk šķēršļu teritorijā, jo lielāku platumu ieteicams izvēlēties.

Zāles trimmeris

            Lai piemājas zāliens izskatītos nevainojami, bieži vien ar vienu ierīci nepietiek. Perfektai zāles nopļaušanai grūti pieejamās vietās, piemēram, ar puķu dobēm, kokiem, zem krūmiem un citviet, ieteicams izvēlēties trimmeri.

            Līdzīgi kā zāles pļāvējiem - arī trimmeriem ir benzīna, akumulatora un elektriskie modeļi. Tāpat trimmeri pļaušanai izmanto asmeni vai auklu (dažkārt – abus).

            Elektriskie trimmeri ir salīdzinoši vienkāršas un vieglas ierīces, ar kurām varēsi ērti nopļaut zāli ap māju un sētu, taču vienmēr jāatceras par vada esamību. Benzīna trimmeri ir īpaši jaudīgi un skaļi, taču tie ļauj tikt galā par ar ļoti cietu un garu zāli vai pat krūmiem. Ir modeļi, kurus iespējams aprīkot ar zāģripu, lai iztīrītu grāvjus no krūmiem. Akumulatora ierīces ļauj brīvi pārvietoties, taču to lietošanu ierobežo uzlāde.

Noderīgi padomi iesācējiem zāles pļāvēja iegādē

  • Pirms iegādājies pļāvēju, izpēti teritoriju, kurā plāno to izmantot. Izvērtē, vai šeit ir daudz šķēršļu, bīstamu bedru, akmeņu un citu objektu, kas varētu sabojāt ierīci;
  • Vietās, kur ir daudz koku, taciņu un puķu zonu, gudrāk izvēlēties zāles pļāvēju ar regulējamu pašgājēja ātrumu. Šeit jāņem vērā arī pļaušanas platums;
  • Ja Tev svarīgi, lai pļaušana netraucētu citiem, izvēlies robotu vai akumulatora un elektrisko zāles pļāvēju;
  • Izvērtē, vai Tev piemērotāks būs zāles pļāvējs, kas savāc nopļauto masu speciālā konteinerā, vai sasmalcina un izmet to atpakaļ uz zemes.

Laba dārza tehnika var ievērojami atvieglot dažādu darbu veikšanu. Ielūkojies interneta veikalā Xnet.lv, kur pieejams plašs zāles pļāvēju klāsts par lieliskām cenām!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti