Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Zemenes Jūsu dārzā: kopšanas padomi un svarīgie soļi

Zemenes ir vienas no vasaras visvairāk iecienītākajām ogām. Viņu saldais un atsvaidzinošais garšas profils padara tās par populāru dārza izvēli, un tās ir viegli audzējamas gan dārzā, gan traukos uz balkona. Lai jūsu zemenes augtu veselīgas un piedāvātu sulīgas ogas, ir svarīgi ievērot pareizos kopšanas padomus un soļus.

1. Izvēlieties pareizo vietu

Pirms stādīšanas izvēlieties pareizo vietu jūsu zemeņu augšanai. Zemenes labi aug saulainos apstākļos, tāpēc nodrošiniet, ka tās saņem vismaz sešas līdz astoņas stundas dienas laikā tiešo saules gaismu. Aizsargājiet tās no stipra vēja, kas var sabojāt ziedus un ogas.

2. Sagatavojiet augsni.

Zemenes mīl labi drenētu un bagātu augsni. Pirms stādīšanas uzlabojiet augsnē drenāžu un pievienojiet kompostu vai sadalījušos kūtsmēslus, lai uzlabotu auglību. Pārliecinieties, ka augsnē ir laba gaisa cirkulācija.

3. Izvēlieties pareizās zemenes

Ir dažādas zemeņu šķirnes, un izvēle ir atkarīga no jūsu gaumes un vajadzībām. Dažas šķirnes ir īpaši labas audzēšanai dārzā, savukārt citas ir piemērotas konteineru dārza iekārtošanai. Iepazīstieties ar šķirnēm un izvēlieties tās, kas vislabāk atbilst jūsu dārza vai balkona apstākļiem.

4. Stādīšanas process

Pirms stādīšanas iegremdējiet zemeņu stādus ūdenī uz dažām stundām. Tas palīdzēs tiem labāk iesakņoties . Pēc tam izveidojiet mazas bedres vai konteinerus un stādiet zemenes. Atstarpes starp augiem atkarīgas no konkrētās šķirnes, bet parasti tās ir aptuveni 30-45 centimetri.

5. Laistīšana

Zemenes ir jālaista regulāri, lai nodrošinātu, ka saknes ir mitras, bet ne pārlaistītas. Laba laistīšanas prakse ir novērot augsnes mitruma līmeni un laistīt, kad virskārta kļūst nedaudz sausa. Tāpat ņemiet vērā, ka zemenēm nepatīk ūdens uz lapām un ziediem, tāpēc centieties laistīt tā, lai  ūdens būtu tieši pie augsnes līmeņa.

6. Mēslošana

Lai stādi veiksmīgi augtu un ražotu ogas, zemenēm vajadzīgi barības elementi. Lietojiet mēslojumu ar zemu slāpekļa saturu, lai veicinātu veselīgu augšanu. Mēslojiet zemenes pavasarī pirms ziedēšanas sākuma un vēlreiz pēc pirmās ražas novākšanas.

7. Kaitēkļu un slimību kontrole

Pārbaudiet zemenes, lai identificētu kaitēkļu vai slimību klātbūtni. Pēc nepieciešamības izmantojiet organiskās vai ķīmiskās aizsardzības metodes, lai saglabātu augus veselīgus.

8. Ziedēšanas laiks un ogu novākšana

Zemenes var sākt ziedēt pirmajā vasaras pusē, un tās var turpināt ražot ogas vairākus mēnešus. Katru dienu vāciet gatavās ogas, lai novērstu pārāk lielu ogu sabrukšanu. Tas stimulēs jaunu ogu veidošanos.

11. Novākšana un saglabāšana

Kad esat nolasījis ogas, rūpīgi novērtējiet to stāvokli. Izņemiet jebkuras  ogas, kas ir bojātas. Saglabājiet ogas ledusskapī vai uzglabājiet tās sasaldētas, lai saglabātu svaigumu.

Ar pareizu kopšanu un uzmanību jūs varat baudīt garšīgas un sulīgas zemenes no savas dārza vai trauka uz jūsu balkona. Šie padomi un svarīgie soļi palīdzēs jums audzēt veselīgas un skaistas  zemenes, kas iepriecinās jūs un ļaus izbaudīt vasaras dārza radītos augļus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kādas krāsas virtuves mēbeles izvēlēties?

Praktiska un komfortabla virtuve ir jebkura mājokļa būtiska sastāvdaļa neatkarīgi no tā, cik plaša ir virtuvei atvēlētā telpa. Ja labi izplānots, ergonomisks un funkcionāls virtuves iekārtojums ļ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti