Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Svarīgais par čipēšanu

Kopš šā gada 1. janvāra visiem Latvijā dzīvojošajiem suņiem jābūt apzīmētiem ar mikročipu un reģistrētiem Lauksaimniecības datu centrā (LDC).

LDC reģistrs integrēts vienotajā Europetnet sistēmā, kas nozīmē to, Latvijā čipēts suns bez pēdām nepazudīs arī citās ES valstīs. LDC reģistrā jau reģistrēts 91 tūkstotis suņu.  

Savu suni tagad reģistrē pats.

Šā gada sākumā LDC ieviesa jauno online reģistrācijas sistēmu, un suņa reģistrācija kļuvusi ļoti ērta. Suņa īpašnieks caur www.ldc.gov.lv autorizēto sadaļu, izmantojot portāla www.Latvija.lv autentifikāciju, tagad tieši reģistrā aizpilda pieprasītās ziņas. Iespējams saņemt rēķinu, lai veiktu maksājumu vēlāk. Tādējādi tagad viss process aizņem dažas minūtes. Joprojām kā maksas pakalpojumu suņa reģistrāciju ir iespējams veikt arī pie veterinārārsta. 

Mikročipa uzlīme suņa dokumentā negarantē reģistrāciju LDC.

Mikročips dzīvnieka pasē nenozīmē to, ka suns reģistrēts LDC. Veterinārārsti aicina visus, kam suņa dokumentā norādīts mikročipa numurs, pārliecināties, ka dzīvnieks patiesi iekļauts LDC reģistrā. To var izdarīt, ievadot mikročipa numuru reģistra meklētājā. Ja to neatrodat, reģistrējiet suni! 

Šogad veterinārajās klīnikās ir neredzēti liels pieprasījums pēc suņu turēšanas nodevas žetoniem. Tātad pašvaldībām būs vairāk līdzekļu sterilizācijas programmām un citām ar dzīvniekiem saistītām aktivitātēm. Lielākā rosība vērojama Rīgā un pašvaldībās, kas jau iepirkušas mikročipu lasītājus un informējušas par kontroles procesu uzsākšanu no 1. marta.  

Arī tad, ja pazudis apzīmēts suns, saimniekam aktīvi jārīkojas. Galvenokārt tāpēc, ka klaiņojot suns var pakļūt zem mašīnas vai nonākt citās nevēlamās situācijās. Tāpēc, jo ātrāk atradīsiet suni, jo labāk. LDC datubāzē katrs dzīvnieka īpašnieks var atzīmēt suņa pazušanu.

Suns nonācis patversmē, bet to uzreiz neatdod, kāpēc tā?

Īpašniekam, kurš nav pienācīgi savu suni pieskatījis, diemžēl arī situācijā, kad suns ir mikročipēts un reģistrēts LDC, jārēķinās ar to, ka par suņa klaiņošanu var tikt iekasēts sods, kā arī būs jāsedz suņa uzturēšanās izdevumi patversmē.

Neredzu sava suņa vakcinācijas atzīmi pret trakumsērgu, bet suns ir vakcinēts. Kāpēc?

Obligātā prasība, lai veterinārārsts ievadītu informāciju par suņa vakcināciju pret trakumsērgu, stājusies spēkā tikai 2017. gada 1. janvārī. Tomēr īpašniekam nevajag satraukties, ja ziņas par suni nav redzamas. Svarīgi, lai sunim ir vakcinācijas apliecība vai EK lolojumdzīvnieka pase, kurā ir gan mikročipa numurs, gan veterinārārsta apliecinājums par vakcināciju.

Suns pazudis, ko darīt?

Saimniekam, autorizējoties LDC, jāpiesaka suņa pazušana datubāzē. To veic tāpat kā suņa reģistrāciju. Kad suns atradies, saimniekam jāreģistrē LDC šis fakts.

*Māra Viduža, Latvijas Veterinārārstu biedrības valdes priekšsēdētāja

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas