Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 14. jūnijs
Saiva, Santis, Sentis, Tija, Saivis

Balodis: Eļļas spiestuve būs gatava pavasarī

Biznesā uzņēmuma atrašanās vietai ir ne tikai ideoloģiska, bet arī tīri ekonomiska nozīme, turklāt pēdējā parasti prevalē pār pirmo. Nereti kompānijas, kas iepriekš savos sabiedrisko attiecību paziņojumos ir sludinājušas dziļi patriotisku nostāju, pēc kāda laika tomēr izlemj, ka izdevīgāk ir vienu vai citu divīziju pārvietot ārpus valsts.

Protams, Dienas starta dalībniekiem līdz starptautiskai ekspansijai vēl tāls ceļš ejams. Tomēr šajā numurā skaidrosim, kādēļ bizness ir sākts tieši tur, kur tas ir sākts, un kur to darīt ir labāk - Rīgā, ārpus galvaspilsētas vai varbūt vispār ārzemēs.

Par spīti aizbraukušajiem

Eļļas spiestuves īpašnieku Reini Balodi var droši uzskatīt par dzimtās vietas patriotu. Jēkabpils novada Dunavas pagasta Sudrabkalns ir ļoti nomaļa vieta, līdz tuvākajai pilsētai, kas ir Jēkabpils, jābrauc teju 40 km, no kuriem 36 - pa kārtīgu granteni. Neraugoties uz gleznaino Daugavas piekrasti, šis Sēlijas gals nav pārlieku blīvi apdzīvots.

«Jauniešus te var saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem. Lielākā daļa ir aizbraukusi kur nu kurais, daži uz tuvējām pilsētām, daži uz Rīgu, daži uz ārzemēm. Meitenes vispār visas ir aizprecējušās prom. Jā, treknajos gados varbūt daži nopirka zemi un izdomāja šeit būvēt vasaras mājas, bet liela daļa šo plānu izplēnēja, tā arī nesākušies,» demogrāfisko situāciju novadā raksturo Reinis. Tomēr viņa eļļas ražošanas biznesam šī vieta ir pašā laikā - te ir gan izejvielas, apkārt esošajos laukos aug eļļas lini un rapsis, gan arī svarīgākie klienti - lopu audzētāji, kas uzpērk eļļas spiešanā radušos spraukumus.

«Arī mans bizness ir plānots tā, lai tam nebūtu nepieciešams liels darbaspēks, biznesa plānā ir paredzēts tikai viens strādnieks, šobrīd vispār visu daru viens pats,» stāsta uzņēmējs. Tajā pašā laikā viņš atzīst, ka situācija var mainīties: «Nav jau arī tā, ka visu laiku jāsēž uz vietas. Paies pieci gadi, varbūt izdomāšu kādu jaunu biznesu, pārvākšos kur citur. Tur jau ir tā uzņēmēja būtības burvība, ka neesi piesaistīts kādai konkrētai vietai.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi