Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Dienas starts: Nauda, kas kaut kad atgriezīsies

Saimnieciskās darbības vienīgais mērķis ir peļņa - tas izlasāms katrā ar biznesu saistītā mācību grāmatā. Kā ar peļņas gūšanu patlaban sokas biznesa realitātes seriāla Dienas starts 2014 dalībniekiem - jaunajiem uzņēmējiem - un kad viņu sāktā uzņēmējdarbība beidzot nesīs gaidītos augļus un kļūs rentabla, skaidrojam šajā sērijā.

Peļņa sākas no septiņām mašīnām

Uldis Ozoliņš stāsta, ka viņa un sievas minivenu nomas bizness šobrīd ir ļoti nelielos, tomēr plusos. "Noslēpums ir tāds, ka visu esmu ļoti smalki aprēķinājis. Jo vairāk automašīnu, jo lielāka peļņa, pats minimums ir, ja automašīnu nomai ir septiņas mašīnas. Šajā brīdī sākas peļņa, un mums tieši tagad ir šīs septiņas mašīnas." Tiesa gan, ar šo niecīgo peļņu uzņēmuma turpmākajai attīstībai īsti nepietiek, atzīst Uldis. Lai palielinātu mašīnu skaitu, ģimenes autonoma grasās ņemt aizņēmumu, bet, kur un kā to darīt, Uldis un Diāna Ozoliņi vēl nav izlēmuši.

Kavēšanās kož makā 

"Pēc gada varbūt būs mazi plusi," prognozē pirmsskolas izglītības iestādes Dūdiņdārzs dibinātāja Elīna Pļaveniece, kuras bērnudārzā patlaban tiek komplektētas pirmās grupiņas. Šāda prognoze ir iekļauta firmas sākotnējā biznesa plānā, tiesa gan, naudas plūsmas prognozes ir sastādījusi firmas grāmatvede, nevis pati Elīna. "Es tomēr finansēs neesmu tik spēcīga," pamato jaunā uzņēmēja. Pirmajā bērnudārza darbības gadā viņa peļņu neplāno, turklāt finanšu plānos noteikti iegriezīs arī ieilgušie dārziņa celtniecības darbi - noma tika maksāta par neizmantotām telpām. No būvnieku honorāra gan tika ieturēta soda nauda, tomēr tas neatdos negūto peļņu, to Elīna labi apzinās.

Prognozes un realitāte 

"Izlīst no zaudējumiem" nākamgad plāno arī kokapstrādes un mēbeļu gatavošanas darbnīcas īpašnieks Indulis Uškāns. Lai gan dzīves realitātes atšķirība no biznesa plāna prognozēm šim Dienas starta uzņēmumam izrādījās skarbāka, nekā bija paredzēts, pašlaik ir interesanti pasūtījumi prezentreklāmas jomā, un var teikt, ka ir pamats zināmam optimismam. "Par prognozēm vienmēr saka - jāņem pašas sliktākās, kādas vien iespējamas. Tomēr mēs pat ar visu piezemētību bijām pārāk optimistiski. Jo, grozies, kā gribi, nevar prognozēt ne klientu, ne arī konkurentu uzvedību, ne arī ķibeles, kas gadīsies pašam," savas darbnīcas peļņas un zaudējumu attiecību skaidro Indulis.

Pelnīs, kad atdos parādus 

Rīgas dīdžeju skolas īpašniece Kristiāna Kalniņa stāsta, ka firmas ienākumu un izdevumu bilance ir samērā vienkārša. Vienā pusē ir telpu noma, pasniedzēju algas, kredīta atmaksa, otrā - ieņēmumi no mācībām, komisija par pārdoto un iznomāto tehniku un honorāri par dažādiem pasākumiem. "Arī mēs bijām pārāk optimistiski savās prognozēs attiecībā uz ieņēmumiem un apgrozījumu," par finansiālajām gaidām, kas līdz šim vēl nav piepildījušās, stāsta uzņēmēja. Biznesa plānā minētās attīstības un izaugsmes tendences jau tā tika ieliktas pietiekami depresīvas, tomēr realitāte arī šeit izrādījusies skarbāka. Uzņēmēja prognozē, ka pat ar intensīvu mārketingu pirmā peļņa parādīsies tikai tad, kad tiks nomaksāts kredīts par aparatūras iegādi. "Jā, mēs kļūdījāmies savās tirgus prognozēs," Kristiāna godīgi atzīst. Tomēr, kā zināms, kļūdu atzīšana ir pirmais solis uz to, lai no tām izdarītu secinājumus un mācītos.

Ieguldījums eksportā 

Dzintara tekstilizstrādājumu ražotnes Ambline attīstītājs Edgars Dzalbe pavasarī lepni teica, ka firma ir pa nullēm. Tomēr tagad situācija ir mainījusies. "Mēs iegrūdām drausmīgi daudz naudas mārketinga aktivitātēs, iepakojumā, bet visvairāk - eksporta tirgu iekarošanā," Edgars stāsta, kāpēc uzņēmuma rēķinos līdz šim vēl nav atradusies vieta nopietnai peļņai. Uzņēmējs skaidro, ka ieguldītā nauda labākajā gadījumā atnāks atpakaļ tikai viena divu gadu laikā. "Neviens uzņēmums, kas kaut ko ražo, pirmajā gadā nebūs plusos. Labākajā gadījumā pirmā nopelnītā nauda parādīsies tikai nākamajā darbības gadā." Edgars atzīst, ka īsti pat nevēlas prognozēt, kad konkrēti Ambline sāks pelnīt, - viss vairāk vai mazāk esot atkarīgs no veiksmes.

Visu vai neko 

Uzņēmēja Zane Ruģēna-Bojāre, kura kopā ar kompanjonēm Lieni Brizgu-Kalniņu un Jeļenu Žimaļinu attīsta bērnu ekokokvilnas apģērbu zīmolu Linden&Oak, atzīst, ka bērnu apģērbu ražošanas finanšu aprēķini tapuši kafejnīcā - ar pildspalvu uz salvetes. "Pirms pāris gadiem, izstrādājot biznesa plānu par bērnu apģērbiem konkursam Ideju kauss, aprēķinājām, ka apģērbu bizness peļņu sāks nest pēc gada," Zane atceras. Optimistiskākajā prognozē peļņai ir jāparādās jau pēc pirmās kolekcijas izpārdošanas, stāsta uzņēmēja. "Savukārt pesimistiskā prognoze paredzēja ātru biznesa slēgšanu. Realitāti rādīs laiks."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi