Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

Drīz sāks skrotēt un krāsot

Atrast piemērotu vietu ražotnei nav viegli. Jāņem vērā vairāki svarīgi faktori - telpām jābūt pietiekami lielām, lai spētu nodrošināt ražošanas procesu, tomēr tajā pašā laikā katrs liekais kvadrātmetrs nozīmē arī liekas izmaksas par nomu un apkuri. Vēl būtiskāks ir pietiekami jaudīgs elektrības pieslēgums, jo jauna lieljaudas pieslēguma izveide ir visai dārgs prieks - sākot ar projekta izstrādi un beidzot ar pašu elektrības kabeli un ierīkošanas darbiem.

Tikpat būtisks aspekts šādām telpām ir logi, kas nodrošina dabisko apgaismojumu pa dienu, un ekonomisks apkures risinājums, kas metāla angāra gadījumā ir retums.

Uzņēmēji un Dienas starta dalībnieki Andris Lazdāns un Pēteris Grīnvalds grasās atvērt darbnīcu, kas nodarbosies ar metāla tīrīšanas un pulverkrāsošanas pakalpojumu sniegšanu. Firma saucas VIP Color, un te būs iespaidīgu izmēru skrotēšanas kamera un pulverkrāsošanas iekārtas. Skrotēšanas kamerā sarūsējušas vai netīras metāla detaļas, piemēram, dažādi industriāli mezgli, antīki apkures radiatori, automašīnu diski vai pat veselas virsbūves, tiks apstrādātas ar skrotīm, iegūstot tīru metāla virsmu. Pēc tam detaļas tiks ievietotas pulverkrāsošanas kamerā un iegūs noturīgu krāsas pārklājumu. Andris stāsta, ka apkalpoti tiks gan lieli, gan mazi klienti: «Labprāt apkalposim gan tos, kam vajag pārkrāsot velosipēda rāmi, gan tos, kam nepieciešams notīrīt kuģa dzenskrūvi.»

Pieredzes jautājums

Andrim šī nav pirmā uzņēmējdarbības pieredze. Piecpadsmit gadu viņam piederējis uzņēmums Keramikss, kas nodarbojās ar būvniecības maisījumu ražošanu. Tomēr, kad krīze skāra celtniecības nozari, firma nonāca finanšu grūtībās, un 2011. gadā uzņēmums tika likvidēts. Savukārt Andra partneris Pēteris Grīnvalds var lepoties ar labu pieredzi metālapstrādē. Viņš vairākus gadus ir strādājis uzņēmumā, kas sniedz metāla strūklošanas un pulverkrāsošanas pakalpojumus, līdz nolēmis, ka pietiek strādāt citu labā un ir jāsāk savs bizness. Pēteris šobrīd devies uz ārzemēm darījumu braucienā, tomēr abi uzņēmēji cer, ka līdz vasaras sākumam pulverkrāsošanas cehu izdosies atvērt. Darba vēl daudz - svarīgākais no tiem ir pievilkt atbilstošas jaudas elektrības pieslēgumu.

Svarīga ir vieta

Andris stāsta, ka ar atrastajām telpām Baltajā ielā 27 Rīgā ir ļoti apmierināts. Problēmu ar siltumu viņa uzņēmumam ziemā nebūs, jo pulverkrāsošanas krāsns rada pietiekami daudz tehnoloģiskā siltuma. Savukārt sienas viņa uzņēmuma iznomātajās ražošanas telpās ir nosiltinātas. Nosiltināt atlicis vien griestus, un šai problēmai jau ir izprātots lēts un efektīvs risinājums. Drošības pēc tiks ierīkota arī apkures krāsns - brīžiem, kad pulverkrāsošanas aprīkojums netiks darbināts.

Arī ar dabisko apgaismojumu dienā te viss ir kārtībā - metāla celtnei ir plaši logi, bet telpu izmērs izvēlēts maksimāli optimāls. Tas nozīmē, ka mākslīgais apgaismojums jāieslēdz vien diennakts tumšajā laikā. «Kopumā apgaismojums tērē astoņus kilovatus, jāparēķina, varbūt ziemā atmaksāsies pāriet uz LED apgaismojumu. Kopā te ir 380 kvadrātmetru. Sākumā domājām šeit izvietot arī darbinieku ģērbtuves, tomēr īpašnieks piedāvāja nomāt telpas ģērbtuvēm blakus ēkā, un izdomājām, ka tas būs izdevīgāks variants, būs mazāk jābūvē papildus. Biroja vajadzībām paņemsim moduļveida celtniecības konteineru,» stāsta uzņēmējs.

Būris strūklošanai

Pašlaik telpās notiek vērienīgi metināšanas darbi. Uz autopacēlāja stāv metāla caurules, kas lēnām pārtop strūklošanas kameras karkasā. Kamera būs pietiekami liela, lai tajā varētu iebraukt ar automašīnu. «No visiem strūklošanas sistēmu variantiem izvēlējāmies skrotēšanu. Mūsu kamera būs aprīkota ar recirkulāciju - skrotis tiks attīrītas un izmantotas vēlreiz. Strūklošanā izmanto arī smiltis un sauso ledu, tomēr mēs izdomājām, ka skrotis ir labākais risinājums mūsu vajadzībām.» Aprīkojums ir pirkts Polijā un šobrīd, ietīts plēvēs, stāv ražotnes stūrī. Andris stāsta, ka plānus mazliet izjaucis aukstais laiks: «Tā kā nekādas apkures šobrīd telpās nav, tas tiešām ievilka remontdarbu sākšanu. Protams, var veikt remontdarbus arī aukstā laikā, tomēr tas sadārdzina izmaksas.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi