Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Hobijs un sirdslieta, bet biznesa plāns vēl jāpārdomā

Dienas Starta 2013 žūrija – uzņēmuma IT Sapiens īpašniece, projekta Dienas starts 2012 dalībniece Eva Narunovska, uzņēmējs, Valmiermuižas alus līdzīpašnieks Aigars Ruņģis, LU Ekonomikas un vadības fakultātes pasniedzējs, konsultants LU biznesa inkubatorā Egīls Fortiņš – pauž pirmos novērojumus par projekta dalībnieku, septiņu jauno uzņēmēju, līdzšinējām sekmēm biznesā.

Iveta Preisa-Imaka, biedrība Sniega suņi, iecerējusi ziemeļu sugu suņu centru.

Eva Narunovska:

Ivetai darbā ar suņiem ir liela pieredze, un var just, ka arī viņa šo darbu dara nevis piespiežot sevi, bet ar sirdi un dvēseli, kas tam piešķir lielāku nozīmi un vairāk enerģijas. Tomēr jāuzmanās, lai hobijs nenomāc praktisko un organizatorisko pusi, kas nepieciešama biznesa attīstībai. Ivetai ieteicams pārdomāt biznesa plānu un spēju atpelnīt izmaksas. Izbraucienus suņu pajūgā var piedāvāt tikai ziemas periodā. Bet par suņu sporta un rehabilitācijas centru ir jautājums, vai būs pietiekami liels pieprasījums, lai atpelnītu izmaksas. Iespējams, vajadzētu pārdomāt mārketinga plānu, kā arī iespēju rast blakuspakalpojumus un pakalpojumus, kurus varētu nodrošināt līdz brīdim, kamēr būs izveidots suņu centrs, lai bizness līdz tam brīdim neapstājas. Kā mums katram, arī Ivetai jāmācās koncentrēties uz iespējām (par spīti neveiksmēm) un pamatā paļauties tieši pašai uz sevi.

Aigars Ruņģis:

Suņi ir Ivetas sirdslieta. Tā ir spēcīga motivācija gūt panākumus un mēģināt vēlreiz, ja, biznesu sākot, neizdodas ar piekto vai sesto reizi. Viegli nebūs. Jādomā, cik plašs ir biznesa piedāvājums. Vai pamata bizness ir tikai izklaide ar sniega suņiem? Vai papildu bizness varētu būt rūpes par suņiem, kamēr īpašnieki prom? Vai pamata bizness būs suņu rehabilitācija? Trīs biznesa idejas. Katra prasa darbu ar citiem klientiem, citādu piedāvājumu, ieguldījumus. Iespējams, jāpiedāvā visi trīs virzieni, lai ienākumi būtu cauru gadu. Pozitīvi, ka talkā lūgts koučs, kas palīdzēs izvērtēt, cik plašam jābūt biznesam, lai tas kļūtu rentabls. Ir pareizi šādam biznesam vietu meklēt tuvāk Rīgai, jo no turienes būtu visvairāk klientu. Iesaku veidot sadarbības tīklus ar citiem uzņēmumiem - ja kādas klientu vajadzības nevar nodrošināt Iveta, viņa var ieteikt risinājumu pie pārbaudītiem partneriem. Un otrādi.

Egīls Fortiņš:

Darbības sākšana ir aizkavējusies. Cik noprotams no pieejamās informācijas, galvenās problēmas ir saistītas ar zemi un telpām. Lielā mērā tās izriet no pašas idejas. Suņu centrs ir diezgan specifiska un vairākumam cilvēku arī diezgan nesaprotama lieta. Tāpat kā Reinim, arī Ivetai šis laiks būtu jāizmanto, lai vēlreiz apsvērtu savus darbības plānus. Varbūt var apdomāt iespēju visu idejas īstenošanu sadalīt pa posmiem, vadoties no tā, cik daudz laika ir nepieciešams tās realizācijai. Jo ideja balstās uz suņiem, tāpēc neatkarīgi no citiem apstākļiem izdevumi jau ir un būs. Vēl viens apstāklis, kas būtu papildus jāanalizē, - cik lielā mērā ideja ir piesaistīta konkrētai vietai? Suņu centram, vadoties no apraksta, ir vienas prasības, bet tāds produkts kā izbrauciens ar suņu kamanām drīzāk ir kā papildu produkts dažādām izklaides vietām.

Top komentāri

ieteikums
i
izbeigt spīdzināt suņus Patversmē apstākļi ir labāki ,Iveta atdod suņus tur .Tu suņus turi badā ,tas ir noziegums pret dzīvniekiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
daudz cietušie kaimiņi
d
Kāpēc mums jāpacieš suņu gaudas un rejas katru dienu tikai tāpēc, ka kādam tā ir sirds lieta? Izbeidziet atbalstīt debilus un absurdus projektus! Lietas ir jāsauc īstajā vārdā, nevis jārunā caur puķēm!
garāmgājējs
g
man slikta dūša paliek no tās šausmīgās smirdoņas ejot garām ,kur nu vēl dzīvot tuvumā vājprāts !!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi