Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Izgaismotie baloni ''debitējuši'' Instrumentu koncertā, gaidāmas ziņas arī no Amerikas

Melnā kaķu mājas lieluma kaste iedūcas, atskan polifonisks signāls, un ieslēdzas zila gaismiņa. Telpiskā printera sāni ir atvērti, un var redzēt, kā paceļas tā grīda un pāri tai sāk kustēties tehnoloģiju brīnuma galviņa. Staigājot pa spīdīgā metāla vadulu, tā aiz sevis atstāj baltam diegam līdzīgu pavedienu, kārtu pa kārtai sākot drukāt plastmasas rokassprādzi.

3D printeris rāda brīnumus

Dienas starta dalībnieks jaunais uzņēmējs Kristiāns Līcis stāsta, ka 3D printeris Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes biznesa inkubatorā parādījies pavasarī. Pirkts par 2000 dolāriem, tas ļauj inkubatorā mītošajiem uzņēmumiem realizēt dzīvē savu produktu prototipus. Kilograms printerī barojamās plastmasas stieples maksā vien pārdesmit dolāru, tādējādi prototipu drukāšana sanāk visai lēta.

«Tiesa gan - nekāda masveida ražošana šeit nesanāks. Iekārta nav paredzēta industriāliem mērķiem. Mums bija jādrukā gaismas balonu elektronikas korpusiņi grupas Instrumenti koncertam, ņēmāmies dienām un naktīm. Ir jāsēž visu laiku klāt, jo citreiz karstais plastmasas diegs, no kā tiek kopā sakausēta printējamā detaļa, ieķeras, un tad sanāk brāķis, visa partija, kas ir uz pamatnes, pagalam,» stāsta inovāciju biroja Greynut virzītājs.

Pirmie klienti - mūziķi

Ar mūziķiem no grupas Instrumenti Kristiāns Līcis satikās pavisam nejauši - viņš bija aizgājis prezentēt savu ideju par spīdošajiem gaisa baloniem uz Palladium koncertzāli. «Tas bija pāris dienu pirms viņu koncerta. Instrumentu puišiem ideja iepatikās, un viņi pasūtīja simts balonu. Mums tos nācās uztaisīt trijās dienās, korpusiņus drukājām dienu un nakti. Beigās viss sanāca ļoti labi, baloni bija uzpildīti ar hēlija un gaisa maisījumu un lēnām nolaidās zālē virs skatītāju galvām,» atceras uzņēmējs. Nekāds lielais bizness gan neesot sanācis, jo baloni tika pārdoti par pašizmaksu. «Mēs to uztvērām kā promociju, kā reklāmas pasākumu cerībā, ka ideja iepatiksies arī Palladium saimniekiem un tiks ieteikta citiem mūziķiem.»

Baloni Neatkarības dienai

Cits balonu pasūtījums pienācis no ASV. Kristiāns stāsta - kāds jaunietis pasūtījis balonu partiju tirgošanai ASV Neatkarības dienas svētkos. «Viņš jau iepriekš interesējās par mūsu veloatslēgu, un, kad mēs realizējām krāsaino balonu projektu, uzrakstīju viņam e-pastu. Redzēsim, kā viņam veiksies. Patiesības mirklis acīmredzot būs 5. jūlijā.»

Par godu šim notikumam Kristiānam beidzot nācās nodibināt uzņēmumu - lai varētu no Amerikas saņemt naudu par pārdotajiem baloniem, tagad SIA Greynut ir kļuvis oficiāls. Nauda gan vēl pagaidām stāv Paypal kontā un nav izņemta, tomēr ir jau radusies vajadzība balonos esošās elektronikas ražošanu sākt sistematizēt. «Pasūtījām gatavas iespiedplates, lai paātrinātu ražošanas procesu. Centīsimies koncentrēties vairāk uz lielajiem baloniem, jo konkurenti Ķīnā tādus nepiedāvā. Lai šādu balonu uzbūvētu, jāatrisina virkne problēmu,» atzīst Kristiāns, uzskaitot, ka jāizdomā, kā balonu ātri un efektīvi piepumpēt, kā vienmērīgi izgaismot, tomēr lielākā problēma esot baterijas ietilpība, jo lielam balonam nepieciešamas krietni jaudīgākas diodes. «Patlaban mums ir divu veidu baloni - vieniem enerģijas avots ir akumulators, savukārt lielākajiem strāva tiek padota ar vadu. Vads arī balonu notur vietā un neļauj tam aizlidot projām,» Kristiāns skaidro. Viņa un komandas biedru izstrādātajiem baloniem ir izveidota īpaša interneta lapa 99ledballoons.com.

Kaķu pele gaida savu kārtu

Tikmēr Greynut sākotnējais projekts Velosargs stāv izjaukts plauktā, un pašlaik nav zināms, vai tas tiks attīstīts tālāk. Savu kārtu toties gaida Kristiāna nākamā ideja - kaķu rotaļlieta MeMouse.

Vibrējošā, grabošā un ar lampiņu aprīkotā pelīte beidzot ir nonākusi gala prototipa stadijā, un kuru katru brīdi tiks palaista interneta lapa un līdzekļu vākšanas kampaņa indiegogo.com jauno uzņēmēju portālā. «Mana pieredze rāda, ka visbiežāk cilvēki šajā portālā līdzekļus savāc ne pārāk dārgām, toties fanīgām idejām. Tad nu arī uzbūvējām šo peli, kas nav dārga, labi izskatās un šausmīgi patīk kaķiem. Tā reaģē uz vibrāciju un nodreb, turklāt ir vairākas vibrācijas sekvences - pele nedreb katru reizi vienādi. Tā vibrē, kad kaķis ar to spēlējas, gan arī kad vienkārši paiet garām.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara citi

Aivars Tomiņš, SIA DoReMiDoReDo

Ir sācies vasaras koncertu laiks, un klavieru skaņošana rit pilnā sparā. Sākta arī kāda klienta flīģeļa restaurācija, tas nu jau ir izjaukts pa daļām. Ir atklājies, ka klavierēm ieplīsis čuguna rāmis, kas būs jāmetina, koka protezēšanas darbi jau ir pabeigti.

Reinis Balodis, SIA Daugavmalas rapsis

Valsts vides dienesta Daugavpils nodaļa beidzot ir izsūtījusi tehniskos noteikumus, lai nākamās nedēļas sākumā uzņēmējs Reinis Balodis tos varētu saņemt. Tad arhitekts varēs pabeigt projektēšanu un Reinis ar gatavo projektu doties uz būvvaldi.

Valters Zirdziņš, SIA Dilles un loki, www.valterarestorans.lv

Uzņēmumam ir parādījušies pirmie ilgstošie rēķinu nemaksātāji. Daži uzņēmumi kavē maksājumus par banketiem jau nedēļām ilgi, solot, ka tūliņ, tūliņ pārskaitīs. «Iepriekš nebiju ne ar ko tādu saskāries, kopā ir jau pieci šādi debitori, un summa jau sasniegusi četrciparu skaitli. Nepatīkami un finansiāli sāpīgi,» stāsta Valters Zirdziņš.

Iveta Preisa-Imaka, biedrība Sniega suņi, www.sniegasuni.lv

Suņu aprūpes centra izveidošana ir izrādījusies daudz sarežģītāka un laikietilpīgāka, nekā sākumā iecerēts, un darbi uz priekšu rit ļoti, ļoti lēnām. Zemes gabals joprojām nav atrasts, un arī finansējuma meklējumi uz priekšu nevirzās.

Andris Lazdāns, SIA VIP Color

Ir nokrāsotas pirmās metāla durvis, pirmie automašīnas diski, tiek restaurētas dažādas metāla detaļas un paralēli regulētas iekārtas. Tikko atsūtītā krāsošanas pistole izrādījusies brāķis, tagad tiek gaidītas rezerves daļas.

Līga Auziņa, apģērbu līnija Moshmosh, facebook.com/moshmosh.lv

Dziesmu svētki ir pienākuši ātrāk, nekā cerēts, un Līgas uzņēmuma meitenes strādā vaiga sviedros. Negulētas naktis, rokas krāsā - bet ir jau sadrukāti gan legingi, gan krekli, un ir cerība, ka līdz otrdienai svētkos tirgojamā prece būs gatava.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi