Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Kamēr savs bizness nenes peļņu, jāstrādā citur, jāpieņem atbalsts

Nav noslēpums, ka sava uzņēmuma reģistrācija vēl nenozīmē turību, bagātību un naudas plūdus. Pirmā peļņa bieži vien var parādīties tikai pēc vairākiem aktīvas uzņēmējdarbības mēnešiem vai pat pēc gadiem. Tomēr arī uzņēmējam iesācējam ir jāēd un jāmaksā komunālo maksājumu rēķini. Šoreiz jautāju, kā šo problēmu risina projekta Dienas starts dalībnieki.

Pieci darbi vienlaikus

Klaviermeistars Aivars Tomiņš strādā vairākos darbos. Bez klavieru restaurācijas biznesa un instrumentu skaņošanas privātprakses A. Tomiņš ir arī štata klavieru skaņotājs Cēsu Mūzikas vidusskolā un darbojas divos koros.

«Es esmu diriģents Alojas jauktajā korī un kormeistars jeb otrais diriģents Krimuldas vīru korī. Vēl es spēlēju ballītēs - dzīvo mūziku gan kopā ar domubiedriem, gan arī viens pats. Tas varbūt izklausās pēc viena vienīga virpuļa, tomēr es tiešām daru to, kas man patīk. Es nevaru mierā nosēdēt nevienu mirkli. Arī visa mana ģimene dzīvo mūzikā. Jā, brīžiem mājās sanāk tikai pārnakšņot, tomēr es vienkārši tāds esmu. Paskatos apkārt, un visur ir ko darīt. Es nesaprotu, kā cilvēki var dzīvot un neko nedarīt, sūdzēties, ka darba nav, ka nav ar ko nodarboties. Darāmā visapkārt ir atliku likām,» savu pieredzi izklāsta A. Tomiņš.

Bauda studiju laiku

Uzņēmējs Kristiāns Līcis, kura uzņēmums nodarbojas ar dažādu inovatīvu izgudrojumu ieviešanu dzīvē, stāsta, ka paralēli biznesa veidošanai studē Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Moderno valodu un biznesa studiju programmā un dzīvo pie radiniekiem.

«Līdz ar to man nav lielu fiksēto izdevumu, tai pašā laikā arī uzņēmums šobrīd neko daudz nenopelna. Ja man vajadzētu paralēli kaut kur strādāt, nodarboties ar to visu būtu daudz, daudz grūtāk,» atzīst K. Līcis un skaidro, ka tagad Universitātes biznesa inkubatorā, kurā darbojas viņa uzņēmums Greynut, var ērti ieskriet lekciju starplaikos, kādu sazvanīt vai atbildēt uz e-pastu.

Radošais haoss

Līga Auziņa, dizaina līnijas MoshMosh izveidotāja, paralēli apģērbu šūšanai un apdrukai vada arī estētiskās kosmetoloģijas studiju.

«Vasaras aizņemtības karstumā cieš gan mans pamatdarbs, gan arī bizness. Sanāk strādāt 24 stundas diennaktī, nekādas atpūtas, brīvdienu vai privātās dzīves. Es labi zinu, ka, atsakoties no pamatdarba, bizness noteikti iegūtu, tomēr manī ir nedrošība, ka gluži vienkārši nebūs naudas. Nevarēšu pēkšņi nopirkt krāsu vai audumu, un bizness apstāsies. Regulārie ienākumi no darbavietas sniedz stabilitātes izjūtu, taču abu nodarbošanos apvienošana ir pārvērtusies murgā. Tomēr tas ir daudz labāk nekā bezdarbība vai satraukums, ka kaut kas neiet. Domājams, uz rudens pusi varēšu atvilkt elpu,» stāsta L. Auziņa.

Palīdzēja vecākiem

Uzņēmējs no Jēkabpils novada Reinis Balodis pašlaik ir pilnībā pievērsies pārtikas eļļas spiešanas biznesam un jaunās spiestuves ēkas būvniecībai.

No pamatdarba viņš aizgājis aptuveni pirms mēneša, viņš strādājis vecāku lauksaimniecības uzņēmumā par koordinatoru. «Firma nodarbojas ar graudkopību un mežizstrādi, bija jāpalīdz vecākiem tikt ar visu galā. Tomēr tagad, kad papīru lietas ir nokārtotas, strādāju tikai savā uzņēmumā. Jātiek galā ar būvniecības procesu, rudenī jaunajai ēkai ir jābūt gatavai, laika vairs nav daudz,» izklāsta R. Balodis.

Uzņēmējs atzīst, ka vecāki atbalsta viņa pirmos soļus uzņēmējdarbībā.

Pavārs vienmēr būs paēdis

Iveta Preisa-Imaka stāsta, ka viņas vienīgais darbs ir viņas bizness. Biedrība Sniega suņi pamatā nodarbojas ar izklaides braucienu rīkošanu suņu vilktos pajūgos - gan individuāliem interesentiem, gan arī grupām. «Iztikt var, tomēr neko lieku atļauties nevaru. Tāpēc arī cenšos šo biznesu attīstīt tālāk. Vispirms atvērt suņu mazgāšanas salonu, tad paņemt klāt četrkājaiņu frizētavu, paralēli meklēt zemes gabalu suņu dienas centram,» iecerējusi I. Preisa-Imaka. Bizness kā vienīgā nodarbošanās ir arī restorāna īpašniekam Valteram Zirdziņam. Tāpat arī uzņēmuma VIP Color, kas nodarbojas ar pulverkrāsošanas pakalpojumu sniegšanu, dibinātājam Andrim Lazdānam, kurš smej, ka pašlaik viņu uzturot sieva: «Protams, nav viegli. Naudas pietrūkst, un ar vērienu dzīvot nevaru atļauties. Ceru, ka tas nevilksies ilgi, klientus atradīsim un ienākumi būs stabilāki.»

Iesākums nav viegls arī V. Zirdziņam: «Dzīvoju no algas, ko maksāju sev savā uzņēmumā. Paēdis, protams, esmu, tādu tēriņu, kas varētu prasīt lielus līdzekļus, man nav. Es arī pavadu darbā tik daudz laika, ka īsti nesanāk to naudu kaut kur iztērēt.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara Dienas starta dalībnieki

Aivars Tomiņš, SIA DoReMiDoReDo, www.klaviercentrs.lv

Restaurējamajam flīģelim rāmis ir sametināts un ielikts klavieru korpusā. Šo klavieru restaurācija ir daudz komplicētāka nekā darbs ar iepriekšējo instrumentu, kas bija labākā stāvoklī. Vienīgais, kas būs vienkāršāks, - beigu apdares process, jo šis flīģelis tiks krāsots, nevis finierēts no jauna.

Reinis Balodis, SIA Daugavmalas rapsis

Būvatļauja saņemta, un eļļas spiestuves būvniecības process rit pilnā sparā, jo visi materiāli ir iegādāti laikus, atlikusi vien darīšanas vaina. Uzņēmējs atzīst, ka būs jāsagatavo vēl divi projekti - par ūdensapgādi un kanalizāciju. Papīru kārtošanas riņķa dancis vēl nebeidzas.

Valters Zirdziņš, SIA Dilles un loki, www.valterarestorans.lv

Restorāns joprojām meklē cilvēkus, kas būtu pavāri ne tikai pēc profesijas, bet arī dvēselē, kā arī apkalpojošo personālu, kam smaids un laipnība nav svešvārdi. Rakstiet Valteram Zirdziņam tviterī @valterszirdzins.

Iveta Preisa-Imaka, biedrība Sniega suņi, www.sniegasuni.lv

Suņu mazgātavas izveide ir apstājusies dažādu ar ūdensvadu un kanalizāciju saistītu vainu dēļ. Izrādās, ka mūsdienās sadabūt jēdzīgu santehniķi nav nemaz tik vienkārši.

Kristiāns Līcis, inovāciju projekts Greynut, www.greynut.com

Beidzot ir pienākusi krava ar detaļām lielajiem krāsainajiem baloniem. Tik labi gan neveicas ar elektrisko kaķu rotaļlietu - peļu MeMouse - tirdzniecību vietnē indiegogo.org. Ja vēlaties atbalstīt jauno uzņēmēju, rakstiet pārlūkā ej.uz/MeMouse un skatieties, ko Kristiāns Līcis piedāvā.

Andris Lazdāns, SIA VIP Color

Uzņēmējs meklē klientus! Ja vajag pirms ziemas notīrīt un pārkrāsot automašīnas diskus, uzpucēt veco ērenpreisu vai pirms apkures sezonas savest kārtībā vecos čuguna radiatorus, zvaniet Andrim Lazdānam pa tālruni 26514570 vai brauciet uz Balto ielu 27 Rīgā un meklējiet jauno uzņēmēju rokā personīgi.

Līga Auziņa, apģērbu līnija Moshmosh, facebook.com/moshmosh.lv

Vienā vienīgā straujā virpulī! Uzņēmēja Līga Auziņa skrien pa galvu pa kaklu ražot jauno produkciju, jo viss esot izpirkts, turklāt vēl joprojām jāsašuj kaudze ar krekliem festivālam Laba daba. Tikmēr atbalstītāji var droši laikot un šērot uzņēmējas Facebook rezidenci.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi