Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Pircēja meklējumos jeb pa kādiem ceļiem jaunie uzņēmēji atrod savus klientus

Bizness ir mijiedarbība starp uzņēmēju un klientu, kuras laikā tiek pārdota prece vai pakalpojums. Klients ir neatņemama šīs mijiedarbības sastāvdaļa. Kādi ir ceļi, pa kuriem klienti nonāk pie biznesa realitātes seriāla Dienas starts dalībniekiem, skaidrosim šīs reizes stāstā.

Festivālos ir pieprasījums

Uzņēmēja, apģērbu līnijas Moshmosh radītāja Līga Auziņa beidzot par klientu trūkumu var nesūdzēties. Tirgojoties ir aizvadīti Dziesmu svētki un mūzikas festivāli, aug arī veikalu skaits, kur pieejama Moshmosh produkcija. Uzņēmēja stāsta, ka līdz šim galvenais ceļš, pa kuru klienti viņu atraduši, ir mutvārdu reklāma: «Klienti pastāsta par maniem apģērbiem viens otram. Atrod mani Facebook, prasa, kur var iegādāties legingus, tagad arī kreklus. Mūsu lapai ir vairāk nekā 500 sekotāju, un viņu skaits nemitīgi aug.» Līga cenšas uzrunāt arī modes apģērbu veikalus, kur saredz iespēju tirgot savu produkciju: «Ja kāds veikals man iepatīkas, zvanu, rakstu e-pastus un piedāvāju savus izstrādājumus. Tagad jau Moshmosh rakstainie legingi ir nopērkami trijās vietās, esmu sarunājusi arī sadarbību ar veikalu M50 Miera ielā.»

Līga atceras arī savu pirmo klientu: «Tas notika pagājušā gada festivālā Laba daba. Pie galdiņa pienāca zīmolvedības eksperte Inese Apse-Apsīte, un mēs sākām runāties. Viņa mani ļoti iedrošināja un iedvesmoja. Teica, ka man noteikti vajag turpināt šo lietu, aicināja nākt ciemos.»

Vārds kā zīmols

Šefpavārs, Valtera restorāna īpašnieks Valters Zirdziņš pavārmākslai ir veltījis visu savu mūžu, un pilsētas gardēži viņu pazīst. Tāpēc restorāns nevar sūdzēties par apmeklētāju trūkumu, lai arī reklāmā Valters līdzekļus faktiski neiegulda. Tomēr pavisam bez mārketinga aktivitātēm iztikt nevar. «Ļoti labi atmaksājas dalība projektā Gaumīgi garšīgā galvaspilsēta, kas notiek programmas Live Rīga ietvaros. Restorāni, kas piedalās šajā pasākumā, nedēļu piedāvā trīs ēdienus par 15 eiro. Daži restorānu saimnieki varbūt iebildīs, ka tas nav rentabli, tomēr es uzskatu, ka tā ir pozitīva zīme - piedāvāt klientam kaut ko arī par tik demokrātisku cenu. Mums par šo naudu šonedēļ piedāvājumā ir aukstais starteris, siltais pamatēdiens un deserts,» Valters stāsta. Viņš atzīst, - lai gan par reklāmu maksāts netiek, reklāma pati viņu atrodot, - par Valteru un viņa ēdieniem interesējas gan TV raidījumi, gan glancēti žurnāli un kulinārijas izdevumi.

Cerība uz vietējiem medijiem

Cieņu un autoritāti klientu vidū iemantojis arī klaviermeistars Aivars Tomiņš. «Es savus pakalpojumus nereklamēju, darba ir gana tāpat,» teic uzņēmējs, kordiriģents un mūziķis vienā personā. Aivars stāsta, ka parādījies pirmais klients, kas par uzņēmēju uzzinājis ar Dienas starta starpniecību: «Nu jau man uz atjaunošanu pieteikti trīs mūzikas instrumenti, un ir radusies doma, ka beidzot vajag kādu nopietnāku palīgu.»

Ivetas Preisas-Imakas suņu mazgātava savas durvis vērs augusta beigās. «Klientu piesaistei plānoju ievietot sludinājumu Ogres TV, vietējā presē un izvietot reklāmas bukletus apkaimes dzīvnieku preču veikalos un veterinārajās klīnikās,» savus mārketinga plānus atklāj sniega suņu entuziaste. Tiesa gan, līdz tam vēl ir jāpabeidz telpu remonts, kur joprojām notiek gruntēšanas, špaktelēšanas un krāsošanas darbi.

Pircēji sametas ražošanai

Kristiāns Līcis sava uzņēmuma radīto produktu tirdzniecībai izmanto vairākus kanālus: «Katram produktam mums ir sava mājaslapa - gan Velosargam, gan gaismas baloniem, gan arī MeMouse kaķu rotaļlietai. Tāpat aktīvi izmantojam Draugiem.lv un Facebook sniegtās mārketinga un reklāmas iespējas.» Pats uzņēmējs regulāri meklē kontaktus ar dažādu festivālu un pilsētas svētku rīkotājiem, krāsainie gaismas baloni tirgoti gan Cēsu pilsētas svētkos, gan arī festivālā Laba daba.

Viens no veidiem, kā uzsākt inovatīvas preces sērijveida ražošanu, ir atrast naudīgu investoru. Interneta laikmets piedāvā iespēju investora vietā atrast pircējus, kas gatavi maksāt priekšapmaksu, tā nosedzot preces ražošanas izmaksas, un, ja tiek savākta nepieciešamā summa, saņemt gatavo izstrādājumu. Lai gan līdzekļu vākšana veloatslēgai šādā veidā nevainagojās ar panākumiem, šobrīd portālā indiegogo.com tiek meklēts finansējums MeMouse ražošanai. To, vai līdzekļi tiks savākti, rādīs laiks - līdz kampaņas baigām atlikušas vēl pāris nedēļas.

No klienta līdz klientam

Kamēr nav saņemti nepieciešamie sertifikāti, Reinis Balodis spiež tehniskās eļļas, savukārt spiešanas blakusprodukti tiek pārdoti fermeriem kā pārtikas piedeva lopiem. «Manta ir kvalitatīva, un lauksaimnieki to labprāt pērk. Jā, pats braucu ciemos un rādīju, un stāstīju. Tiesa, daudz jāstāsta nebija, lopu audzētāji tāpat labi zina rapša izspiedu vērtību.» Klienti tiek meklēti arī ar sludinājumiem: «Sāka interesēties arī kažokzvēru audzētāji - par eļļu un citiem blakusproduktiem. Arī šajā jomā šis ir ļoti noderīgs izstrādājums,» Reinis stāsta. Kad būs sakārtotas lietas ar pārtikas uzņēmuma atļaujām, Reinis savas eļļas plāno tirgot tirdziņos, apkaimē pēdējā laikā tirgošanās izbraukumos ir ļoti aktuāla. Tāpat rindā gaida arī pāris veikalu, ko ieinteresējušas gan rapšu un linsēklu, gan arī ķimeņu, sinepju un āboliņa sēklu eļļas.

Savukārt pulverkrāsošanas darbnīcas VIP color līdzīpašnieks Andris Lazdāns stāsta, ka lielākoties klientus atrod viņa biznesa partneris, kuram ir liela pieredze un arī sakari metālapstrādes jomā: «Izmantojam arī internetu, tas pagaidām aiztaupa braukāšanu apkārt. Meklējam metālapstrādes firmas, piedāvājam savus pakalpojumus. Šobrīd strādājam no klienta līdz klientam.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara citi

Aivars Tomiņš, SIA DoReMiDoReDo

Uzņēmējs meklē jaunu, pacietīgu cilvēku no Vidzemes, kas vēlētos apgūt ar mūzikas instrumentu apkopi un remontu saistītas zinības. Daudz darba muzikālā vidē garantēts. Zvaniet pa tālruni 29439420 vai rakstiet uz [email protected].

Reinis Balodis, SIA Daugavmalas rapsis

Ražas laiks ir ieviesis savas korekcijas eļļas spiestuves celtniecībā. Jāķer saulainās dienas, lai visu var paspēt nopļaut, pirms uznāk lietus, tāpēc Reinis ir meties palīgā saviem vecākiem tikt galā ar izaugušo ražu. «Lielākajiem izejvielu piegādātājiem ir jāpalīdz,» smaida uzņēmējs.

Valters Zirdziņš, SIA Dilles un loki, www.valterarestorans.lv

Vēl pēdējās dienas Valtera restorānā varat paspēt nobaudīt trīs ēdienus par 15 eiro pasākuma Gaumīgi garšīgā galvaspilsēta ietvaros. Tiesa gan, par brīviem galdiņiem labāk zvanīt iepriekš, jo interesentu ir daudz.

Iveta Preisa-Imaka, biedrība Sniega suņi, www.sniegasuni.lv

20. augusts ir paredzētais datums, kad durvis vērs Ogres pirmā suņu mazgātava Tīrās ķepas. Ja jūsu suns jau sen ilgojas pēc smaržīgas vannas, pasakiet viņam, ka laimīgā stunda tuvojas.

Kristiāns Līcis, inovāciju projekts Greynut, www.greynut.com

Peles uz izķeršanu! Uzņēmējs aicina atbalstīt elektromehānisko vibrējošo un mirgojošo kaķu rotaļlietu MeMouse iepriekšpārdošanu. Peles pieejamas dažādā izskatā un aprīkojumā - katra maka biezumam un ikviena kaķa gaumei. Peļu prieki atrodami ej.uz/memouse.

Andris Lazdāns, SIA VIP color

Pulverkrāsošanas darbnīcas birojs ir pabeigts! Logi vietā, sienas vietā, parkets uz grīdas arī uzklāts. Smalki bez gala, nu var likt kājas uz galda un vērt vaļā dzirkstošā Mežezera pudeles. Bet visādi citādi - darbs rit savu gaitu.

Līga Auziņa, apģērbu līnija Moshmosh, facebook.com/moshmosh.lv

Veikalu plaukti tukši, noliktava tukša, viss tukšs un izpārdots, viss jāšuj no jauna. Tāda ir situācija modes namā Moshmosh. Līga stāsta, ka mugura esot slapja no tirgošanās, krāsošanas, locīšanas un visāda veida organizēšanas pasākumiem. Trakā legingu vasara.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi