Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Purvīša balvas 2013 sabiedrības balsojumā uzvar Harijs Brants

Noslēdzoties Purvīša balvas 2013 izstādei, kura no 16. februāra līdz 14. aprīlim bija apskatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls un kuru kopumā apmeklējuši vairāk nekā 7500 cilvēku, noskaidrojies arī, ka, būdami žūrijas vietā, mākslas mīļotāji pirmo vietu astoņu balvas finālistu konkurencē piešķirtu Harijam Brantam par personālizstādi "Portreti". Šādu izvēli pauduši 446 jeb 37% Purvīša balvas izstādes apmeklētāju, kuri aizpildījuši balsojuma anketas Arsenālā. 2. vietā pēc balsojuma LNMM izstāžu zālē Arsenāls ierindojies Ivars Drulle ar personālizstādi "Balstīts uz patiesiem notikumiem" (22%), bet 3. vietā – šā gada Purvīša balvas ieguvējs žūrijas skatījumā – Andris Eglītis ar personālizstādi "Zemes darbi" (21%).

Harijs Brants Purvīša balvai 2013 tika nominēts par zīmējumu izstādi Portreti, kas notika 2011. gadā galerijā Māksla XO.

Harija Branta jau ilgstošā pievēršanās portreta žanram ir rezultējusies ar vērā ņemamu jaunu darbu skaitu un kvalitāti. Katrs no izstādītajiem portretiem pārliecina ne vien par retu talantu un nevainojamu profesionalitāti, bet arī par atbrīvotu spēju ģenerēt spilgtus tēlus. Tas ir īpaši nozīmīgi tradicionālā žanrā un tehnikā, kurā, šķiet, iespējamas vien variācijas par jau zināmo. Branta stilizētāja spējas ir tik spožas, ka rada mānīgu iespaidu, it kā viņa radītie personāži ir "klasiski" (tiražēti filmās, attēlos), tomēr tādā veidā prezentējas tipiski laikmetīga, sintezējoša, komentējoša jaunrade. Svarīga ir mākslinieka spēja piešķirt tai saturisku dziļumu, skaidro Purvīša balvas 2013 neatkarīgais eksperts Vilnis Vējš.

Regulāri sekojot līdzi Latvijas mākslinieku aktuālajam sniegumam izstādēs, divu gadu laikā trešās Purvīša balvas fināla atlasei tika nominēti 29 mākslinieki / mākslinieku grupas, kuru radošais veikums novērtēts kā nozīmīgs notikums Latvijas vizuālās mākslas ainā. Fināla atlasei tika izvirzīti tikai 8 autori: Harijs Brants, Andris Breže, Ivars Drulle, Andris Eglītis, Miķelis Fišers, Andrejs Grants, Gļebs Panteļejevs un Krišs Salmanis. Purvīša balvas 2013 ieguvēja vārds kļuva zināms kandidātu darbu izstādes atklāšanas ceremonijā 15.februārī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls un tas bija Andris Eglītis. Purvīša balvas 2013 ieguvēju noteica starptautiska žūrija deviņu cilvēku sastāvā, izvērtējot minēto astoņu kandidātu veikumu viņu kopējā izstādē, kas iekļauj visus laikmetīgās mākslas veidus – glezniecību, grafiku, tēlniecību, instalācijas, foto- un videomākslu.

Purvīša balva tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kurš dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm un kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām. Par balvas laureātu kļūst autors, kurš saņēmis ekspertu un īpaši izveidotas žūrijas augstāko vērtējumu. Balvas apjoms ir 20 000 latu (ieskaitot nodokļus). Līdz šim tā ir lielākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā.

Pirmo Purvīša balvu 2009.gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu Solitude. Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011. gadā kļuvis mākslinieks Kristaps Ģelzis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas