Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Nastavševs: Kā Latvijas krievs, balvu uztveru ļoti personiski

Jau trīspadsmito gadu laikraksta Diena kultūras redakcija kopā ar pašaizliedzīgajiem ekspertiem pasniedza Dienas gada balvu kultūrā, izceļot pārsteidzošus, kvalitatīvus mākslas faktus pagājušajā kultūras gadā.
DGBK žūrijā šogad strādāja: kinokritiķe un pielikuma KDi galvenā redaktore Dita Rietuma, muzikoloģe Inese Lūsiņa, teātra un kino kritiķis Normunds Naumanis, kultūras žurnāliste un redaktore Undīne Adamaite, mākslas zinātnieks Eduards Kļaviņš, mākslas kritiķis Vilnis Vējš, teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska, rakstnieks Osvalds Zebris. Dienas gada balva kultūrā iedibināta 2001. gadā. Balvas – Zelta kartupeļa – autors ir tēlnieks Gļebs Panteļejevs.
«Es esmu Latvijas krievs,» pilnīgā klusumā klātesošie uzklausīja režisora Vladislava Nastavševa godīgo atzīšanos, kurš neslēpa, ka balvu viņš uztver ļoti personīgi. Viņam, kuram ilgi nav bijis saprotams, kur īsti ir viņa mājas, Dienas gada balva iedevusi māju un piederības sajūtu. Līdzīgu solidaritātes izjūtu, paralēli/kopā dzīvojot kultūras rezervātā/oāzē, atbildes runā pauda arī citi laureāti ar mazāk sarežģītiem identitātes stāstiem. Nevienu no viņiem nenosauksi par «parastu ekosistēmu». Tāpēc pilnīgs pamats teikts, ka piektdien, mijiedarbojoties 11 retām ekosistēmām, arī Dienas redakcijā bija novērojama ziemeļblāzma. Flora, fauna un talants visplašākajā spektrā.

Vladislavs Nastavševs. Jūlijas jaunkundze Valmieras Drāmas teātrī un Vecene Nacionālajā teātrī.
Izrāde Jūlijas jaunkundze ir režisora autordarbs ik mazākajā sīkumā. Jaucot skatītājiem galvu, kurš te ir uzbrucējs, izmantotājs un upuris, Nastavševs un viņa aktieri gladiatoru cīņai līdzīgajās vīrieša un sievietes attiecībās divu soļu attālumā no skatītāja drosmīgi demonstrē nežēlīgu un vardarbīgu seksualitāti patiesībā trauslu cilvēku starpā.

Par Veceni: Daniils Harmss – padomju režīma vajātais groteska absurda stāstu virtuozs, kurš, nīzdams bērnus, rakstīja bērnu grāmatas, lai būtu ko ēst, – domājams, būtu priecīgs, redzot, ka pēc 80 gadiem viņa intonācija – eksistenciālas tumsas, melna humora un fizioloģisku kuriozu mikslis – tik dabiski pārceļojusi uz Nacionālo teātri, skatītājam aizejot ar pakrūtē kņudošu sajūtu – savu veceni nedzird...

Dienas gada balva kultūrā apbalvošanas ceremonija


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas