Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Aptauja: laukos par naudu strīdas biežāk nekā pilsētās

Latvijas lauku un mazpilsētu ģimenēs nauda ir viens no izplatītākajiem strīdu iemesliem, turklāt laukos par naudu strīdas biežāk nekā galvaspilsētā. Naudu par vienu no galvenajiem nesaskaņu iemesliem laukos un mazpilsētās atzinis katrs trešais respondents, bet Rīgā - tikai katrs ceturtais, liecina Swedbank Privātpersonu finanšu institūta veiktā aptauja.

Neatkarīgi no dzīvesvietas, izplatītākais strīdu iemesls Latvijas ģimenēs ir mājsaimniecības jautājumi un sadzīves sīkumi - nesaskaņas par tiem rodas aptuveni pusei respondentu. Šim iemeslam seko nauda, savstarpējās attiecības, brīvā laika pavadīšana un bērnu audzināšana.Aptaujas dati atklāj, ka vairāk nekā trīs ceturtdaļas (Latgalē - pat 85%) lauku mājsaimniecību ikmēneša ienākumi ir līdz 200 latiem uz vienu ģimenes locekli. Valstī kopumā šis rādītājs ir zemāks - 56%."Mūsu Institūta aptaujas dati atklāj to, ka ģimenēs, kurās budžeta plānošanā iesaistās abi partneri, konfliktu ir mazāk nekā tajās, kurās atbildību par ģimenes finansēm uzņēmies tikai viens no partneriem vai kurās budžets netiek plānots vispār. Strīdu skaits var būt pat par piektdaļu mazāks! Nauda neizbēgami ir viena no svarīgākajām mūsu ikdienas sastāvdaļām, tādēļ kopīga finanšu plānošana var palīdzēt izvairīties no liekiem strīdiem un nebojāt savstarpējās attiecības," komentē institūta pārstāve.Runājot par to, kas tieši izraisa strīdus par naudu, katrs ceturtais apgalvo, ka lielākās problēmas un spriedzi viņa attiecībās rada naudas trūkums. Gandrīz tikpat respondentu atzīst, ka viņu partneris mēdz viņiem veltīt kritiku un pārmetumus par naudas tērēšanu un ka viņiem ir gadījies slēpt no sava partnera kādus pirkumus vai to patiesās izmaksas. Tikpat bieži respondenti atklāj, ka viņu attiecībās katram ir ļoti atšķirīgi uzskati par naudu, tās pelnīšanu un tērēšanu. Aptauja liecina, ka strīdi par naudu visbiežāk izceļas starp partneriem ar attiecību stāžu no diviem līdz 10 gadiem.

Padomi, kā attiecībās izvairīties no strīdiem un konfliktiem par naudu:

1. Aizvietojiet strīdus ar rīcību


Strīdēties var dažādi. Tā vietā, lai atkal un atkal atgrieztos pie noteikta strīdu iemesla, pārvērtiet strīdu par konstruktīvu diskusiju, kas būtu vērsta uz rīcības plāna izveidi situācijas uzlabošanai. Visbiežāk strīdi nav nekas vairāk kā signāls, ka kaut kas nav nav kārtībā un tādēļ ir jāmaina.

2. Vienojieties par spēles noteikumiem


Nav vienas pareizas un universālas receptes finanšu jautājumu kārtošanai, katram pārim ir jāatrod sev piemērots risinājums. Galvenais ir vienoties par abiem partneriem pieņemamu budžeta plānošanas modeli. Daži pāri izvēlas kopīgu grāmatvedību, citi vienojas par pilnībā nodalītām finansēm. Tomēr svarīgi ir šo izvēli pārrunāt, jo lielākā daļa konfliktu rodas tādēļ, ka partneri izvairās savā starpā runāt par naudu.

3. Apsveriet laulības līguma slēgšanu

Latvijā noslēgto laulību skaits strauji tuvojas pirmskrīzes līmenim, tomēr uz katrām divām noslēgtajām laulībām viena tiek šķirta. Šis līgums ir vēl viens veids, kā pārim nonākt pie kopīgas izpratnes par ģimenes budžeta plānošanas, jo tas var paredzēt gan visas laulāto mantības kopību, gan škirtību. Šādā līgumā var atrunāt arī mantojuma un kredītsaistību kārtošanas jautājumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas un Šveices tresteri

Vīnogu izspaidu brendiju tradīcijā lielu ieguldījumu devuši ne tikai grapas meistari Itālijā. Šos destilātus attīstīt centušies ne tikai vācieši, bet arī šveicieši un austrieši.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko