Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Astoņos mēnešos šogad Latvijā importēti 16 jauni elektromobiļi

Astoņos mēnešos šogad Latvijā importēti 16 jauni un 11 lietoti ar elektrību darbināmi spēkrati, aģentūru LETA informēja Auto asociācijā.

Asociācijas projektu vadītājs Pēteris Rubulis norāda, ka pagājušais gads noslēdzās ar 24 jaunu un 15 lietotu elektromobiļu importu.

Rubulis atzīmē, ka, ņemot vērā šos skaitļus, par nekādu ievērības cienīgu elektromobiļu pieaugumu Latvijā runāt vēl nevar. Turklāt šī joma Latvijā ir attīstības sākumā.

"Elektromobilitāte Latvijā ir savā attīstības sākuma fāzē. Šis gads vien ir nesis virkni jaunumu elektromobiļu lietotājiem, kas citās Eiropas valstīs jau ir iepriekš bijuši ieviesti. Piemēram, ieviestas bezmaksas stāvvietas Rīgas domes apsaimniekotajās stāvvietās no šī gada 1.jūlija, atšķirīga dizaina numurzīmes, kas identificē elektromobili, sabiedriskā transporta joslu lietošanas priekšrocības, lai apbrauktu sastrēgumus," klāsta Rubulis.

Viņš arī atzīmē, ka, neskatoties uz to, ka šī joma Latvijā vēl ir salīdzinoši jauna, līdz šim kopumā ir risināti vairāki elektromobiļu lietošanu veicinoši jautājumi. Piemēram, elektromobiļiem netiek piemērots transportlīdzekļu ekspluatācijas nodoklis, elektromobiļiem netiek piemērots vieglo automobiļu un motociklu nodoklis. Tāpat ir samazināta uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likme - no iepriekšējiem 42,69 eiro mēnesī līdz desmit eiro mēnesī.

Elektromobiļu pirmreizējā reģistrācija, kā arī reģistrācija, pirmo reizi saņemot speciālas nozīmes numura zīmes, ir bez maksas. Piemēram, Liepājā, pašvaldības maksas stāvvietās elektromobiļus var novietot bez maksas, Jūrmalā elektromobiļi ir atbrīvoti no iebraukšanas maksas pilsētas administratīvajā teritorijā, norāda Rubulis.

Kā ziņots, Ceļu satiksmes drošības direkcija izsludinājusi iepirkuma konkursu par elektromobiļu ātrās uzlādes staciju uzstādīšanas vietu izbūves būvprojektu izstrādi un autoruzraudzību.

Atbilstoši informācijai mājaslapā e-transports.org Latvijā patlaban ir 12 elektromobiļu uzlādes stacijas, tostarp septiņas Rīgā, bet pa vienai Gulbenē, Jūrmalā, Ogrē, Tērvetē, kā arī Talsu novadā.

Līdz 2015.gada 31.decembrim Latvijā bija reģistrēti 218 elektrotransportlīdzekļu lietotāji. Plānots, ka, attīstot uzlādes staciju tīklu, šo transportlīdzekļu lietotāju skaits varētu palielināties līdz aptuveni 693 lietotājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 19.04.2024.

Eskalatorus izdomājuši vārguļi, kas nespēja kāpt augšā vai lejā pa kāpnēm bučojoties.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko