Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Diena ceļo padomi: Kā nekļūdīties, sagatavojot ceļošanai derīgus dokumentus

Par ceļojuma iznākumu vienmēr ir atbildīgs pasažieris – ja viņš tam nav pienācīgi sagatavojies, pastāv iespēja sabojāt noskaņojumu. Vai arī – ļaunākajā gadījumā lidojumu atcelt. Tāpēc lidostas darbinieki aicina īpašu vērību veltīt nepieciešamo ceļošanas dokumentu sagatavošanai.

Latvijas pilsoņi un nepilsoņi ar prasībām par izceļošanas dokumentiem var iepazīties Ministru kabineta noteikumos. Ļoti bieži gan aktualizējas problēma tām personām, kuru pasēm ir 50 gadu derīguma termiņš – tās nav derīgas ceļošanai ārpus Šengenas zonas valstīm! Ar informāciju par ieceļošanai nepieciešamajiem dokumentiem citā valstī var iepazīties Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) mājas lapā (sadaļā - Ceļošana/Nepieciešamie dokumenti).

Lai noskaidrotu, kādi ir nosacījumi un kādi ceļošanas dokumenti nepieciešami, ieceļojot konkrētajā valstī, ieteicams sazināties arī ar attiecīgās valsts vēstniecību. Tāpat ieteicams nodrošināties ar ceļošanas dokumentu, biļešu un apdrošināšanas polises kopijām – gadījumiem, ja nelaimīgā kārtā dokumentu oriģināli ceļošanas laikā tiek nozaudēti vai nozagti. Tad, esot svešā valstī, ir jādodas uz Latvijas vēstniecību vai konsultātu, kas izsniegs pagaidu izceļošanas vai ieceļošanas dokumentu.

Jārēķinās, ka Latvijas nepilsoņiem ceļojumiem ārpus Latvijas ir nepieciešama derīga pase – nepilsoņa personas apliecība nav ceļošanas dokuments! Tāpat jārēķinās, ka ir dažādi vīzu tipi un to izsniegšanas/saņemšanas kārtība, tāpēc kopumā ir jāizvērtē ceļošanas mērķis un dokumentu atbilstība tam. Šādu informāciju var iegūt lidostas izziņu dienestā vai ĀM mājaslapā.

Vēl jāņem vērā pārvietošanās īpatnības lidojumos, kas nav savienoti (transfēra lidojumi). Piemēram, lidojot uz Tenerifi caur Angliju, ar aviokompāniju, kura nenodrošina transfēra pakalpojumus,  Latvijas pilsonim problēmu nebūs, taču Latvijas nepilsonim Anglijā, šķērsojot robežu, būs jāuzrāda derīga vīza. Savienotajos lidojumos biļete ir dārgāka, taču lidojot ar aviokompānijām, kas nepiedāvā transfēra pakalpojumus, jārēķinās, ka būs jāšķērso tās valsts robeža, caur kuru pasažieris lido. Ja dokumenti nebūs atbilstoši, lidojums tiks atteikts.

Citi vērtīgi ceļošanas padomi un ne tikai - www.diena.lv/dienacelo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi