Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Par savām zināšanām pārliecinājušies 10 340 devītklasnieku

No jautājumiem par tikko notikušajām Saeimas vēlēšanām, ledusspaiņa izaicinājumu un pašportretu uzņemšanu pat līdz Skotijas referendumam un Ernesta Gulbja sasniegumiem Grand Slam turnīrā. Par šādām un līdzīgām tēmām piektdien 10 340 devītklasnieku 458 Latvijas skolās atbildēja uz 35 jautājumiem laikraksta Diena konkursā Kas notiek?. Kā atzīst paši skolēni, zināšanas viņiem ir labas, tomēr netrūcis arī mulsuma brīžu.

Gaidīja ar interesi

Rīgas Centra humanitārās vidusskolas devītklasnieki konkursā Kas notiek? piedalījušies jau tad, kad konkurss tikai sācis savu ceļu pie Latvijas skolēniem, un piedalījās arī šogad, kad uz Dienas sagatavotajiem jautājumiem skolēniem bija jāatbild jau 15. gadu. Iepriekšējos gadus gan skolā paņemts arī neliels pārtraukums, tomēr piektdien visi, entuziasma pilni, gaidījuši konkursa pārraidi, kas pirmo reizi, pateicoties atbalstītāja Lattelecom jaunākajām tehnoloģijām, notika interaktīvi. Pedagogi gan smej, ka līdzīgi kādreiz kārtoti eksāmeni, diktoram lasot jautājumus televizora ekrānā. Skolas direktores vietniece izglītības jomā Irisa Rasa vēl piebilst, ka no vadības puses bijis labāk, ka jāaizpilda vien anketas, jo tas nav prasījis tik dārgo mācību stundām atvēlēto laiku. Taču, kā atzīst paši skolēni, šāda forma aizrauj vairāk, ir interesantāk.

Savus audzēkņus piedalīties mudinājusi skolotāja, un atteikums nav saņemts. 9.b klases audzinātāja Zane Šņepste atzīst, ka skolēni ir aktīvi un labprāt piedalās dažādās avantūrās, īpaši tad, ja šādā veidā tiek kavētas mācību stundas. To gan viņa saka ar smaidu, jo konkursu novērtē. "Jebkurš konkurss dod sava veida pieredzi. Un, ņemot vērā, ka devītklasniekiem pavasarī ir jākārto eksāmeni, tas ir ļoti liels ieguvums. Šādi viņi seko līdzi tam, kas notiek Latvijā un pasaulē," norāda audzinātāja.

Arī paši skolēni pirms konkursa šķiet patīkami satraukti, vēl pēdējā brīdī ar skolotāju pārrunājot Latvijas un pasaules aktualitātes. Dienai gan viņi norāda, ka ir arī gatavojušies, piemēram, pārskatot iepriekšējo gadu jautājumus. Lai gan jautājumi ir citi, tomēr priekšstatu varot gūt. 9.b klases skolnieces Katrīna un Loreta šādi vēlas pārbaudīt savas zināšanas, un arī piedalīšanās dažādos konkursos viņām nav nekas jauns. «Mēs esam aktīvie!» piebilst meitenes. Savukārt Rūdolfs joko, ka noteikti uzvarēs, jo jautājumi, pēc viņa domām, būs viegli.

Arī piņķerīgi

Kura partija 12. Saeimas vēlēšanās ieguva visvairāk deputātu vietu parlamentā? Šis bija pirmais jautājums, ko zilajos ekrānos skolēniem nolasīja Latvijā populārās grupas Musiqq dalībnieki. Lai gan lielākā daļa skolēnu uzreiz ķērās pie atbilžu rakstīšanas, netrūka arī mulsu skatienu vienaudžu virzienā. Tomēr laika ilgi domāt nebija – pusotras minūtes, un jau nākamais jautājums. Bez sava veida palīdzības gan skolēni neiztika, jo papildus jautājumiem ekrānā aplūkojamas bija arī dažādas bildes, kas vērīgākajiem norādīja pareizo virzienu.

Lai gan varēja dzirdēt arī dažas smagas nopūtas, pēc pēdējā jautājuma ar smaidu sejā skolēni atzīst, ka bijis samērā viegli. Grūtības sagādājuši vien pāris jautājumu noslēgumā, kuri speciāli bija sarežģītāki. «Man patika. Jautājumi šogad bija samērā viegli. Tā kā pati sportoju un par sportu interesējos, vieglākie jautājumi man šķita tieši šie. Tāpat zināju atbildes uz jautājumiem par politiku, jo ikdienā tam sekoju līdzi – vairāk jau vecāku ietekmē. Savukārt sarežģītākie bija pēdējie pieci jautājumi. Viens no tiem par vielu, ko bija paredzēts ierobežot, kūpinot gaļu,» Dienai, nododot atbilžu lapas, stāsta 9.b klases skolniece Loreta. Jautājums par kūpināto gadu sagādājis grūtības arī Elizabetei: "Dzirdēts ir, bet sēdēju un domāju, kā sauc. Piemēram, atceros pirmos divus burtus, bet tālāk nekā. Domāju gan, ka rezultāti būs labi. Neatbildēju vien uz pāris jautājumiem."

Nedaudz sliktāk gājis meiteņu klasesbiedram Niklāvam – pašam šķiet, ka pareizi atbildējis vien uz pusi jautājumu. Ikdienā viņš vairāk interesējoties par ārzemju ziņām, informāciju meklējot citu valstu medijos. Līdz ar to grūtāk bijis atbildēt par notikumiem tepat Latvijā.

Par saviem rezultātiem atzinīgi izsakās arī 9.a klases skolēni. Alberts Dienai atzīst, ka ir pārliecinājies – Latvijas un ārvalstu ziņām līdzi seko pietiekami daudz, lai varētu atbildēt par to, kas notiek. Piņķerīgāki bijuši vien pēdējie jautājumi, kas būs izšķirošie, ja klasēm būs vienāds rezultāts.

Konkursa rezultāti būs zināmi 7. novembrī, un arī šogad tiks noteiktas piecas uzvarētājas klases un pieci individuālie uzvarētāji – pa vienam no Latgales, Kurzemes, Rīgas, Vidzemes un Zemgales.

No 25. oktobra konkursa tiešraides ieraksts ir pieejams Lattelecom videonomā (bez maksas), kā arī failu uzglabāšanas un apmaiņas vietnē eDati.lv – lai ikviens var pārbaudīt savas zināšanas par aktuālo Latvijā un pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi