Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Lielas akciju sabiedrības valdes locekli apsūdz par naudas atmazgāšanu un nodokļu nemaksāšanu

Prokuratūra uzrādījusi apsūdzību kādas lielas akciju sabiedrības valdes loceklim, kurš esot bijis saistīts ar naudas atmazgāšanas grupējumu. 

Kā informēja prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe, minētajai personai celta apsūdzība pēc Krimināllikuma (KL) 218.panta 2.daļas - par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas vai par ienākumu, peļņas vai citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apmērā. 

Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem. 

Bez tam lielās akciju sabiedrības valdes loceklis apsūdzēts arī pēc KL 195.panta 3.daļas - par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai organizētā grupā. 

Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. 

Prokuratūra neatklāj, kura uzņēmuma valdes loceklim celta apsūdzība, kā arī atsakās izpaust nosaukumus firmām, kas izmantojušas naudas atmazgāšanas grupējuma pakalpojumus. 

Jau vēstīts, ka lieta prokuratūrā nonāca no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes (FPP). VID Sabiedrisko attiecību daļā aģentūru LETA iepriekš informēja, ka FPP 2008.gada 6.martā apturēja organizētās noziedzības grupējumu, kas nodarbojās ar nodokļu izkrāpšanu un naudas atmazgāšanu.Grupējums naudas atmazgāšanu īstenojis visā Latvijas teritorijā, un tajā bijušas iesaistītas desmit personas.

Grupējuma pakalpojumus izmantojuši gandrīz 100 Latvijas uzņēmumi, to starpā arī vairāki Latvijā labi pazīstami uzņēmumi. Šie uzņēmumi paralēli savai legālajai darbībai veikuši vairumu aizdomīgu darījumu un ievērojamus naudas pārskaitījumus. 

Kopumā pirmstiesas izmeklēšanas gaitā no 2008.gadā sāktā kriminālprocesa papildus tika izdalīti astoņi kriminālprocesi, no kuriem patlaban pieci jau ir nosūtīti prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai, un tajos lūgts uzrādīt apsūdzību 11 personām. Minētajos kriminālprocesos kopējais valsts budžetam nodarītais zaudējums ir 1 169 372 lati. 

Kriminālprocess, kurā šovasar pēc diviem KL pantiem celta apsūdzība kādas lielas akciju sabiedrības valdes loceklim, ir piektais, kuru FPP nodeva Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai. 

Šajā lietā izmeklētāju skatījumā persona, būdama akciju sabiedrības valdes locekle ar paraksta tiesībām, uzņēmuma pievienotās vērtības nodokļa deklarācijā par laiku no 2007.gada februāra līdz jūnijam un no 2007.gada septembra līdz 2008.gada janvārim priekšnodoklī iekļāvusi šķietami notikušus darījumus. 

Tādā veidā samazināts valsts budžetā maksājamā pievienotās vērtības nodokļa apmērs par attiecīgo taksācijas periodu kopsummā par 640 487 latiem. Ar mērķi samazināt valsts budžetā maksājamā pievienotās vērtības nodokļa apmēru VID apzināti sniegtas nepatiesas ziņas. 

Turklāt apsūdzētais esot arī slēpis finanšu līdzekļus, kas iegūti, gan samazinot valsts budžetā maksājamā pievienotās vērtības nodokļa apmēru, gan mainot finanšu līdzekļu, kas iegūti noziedzīgā ceļā, piederību. 

Minētie naudas līdzekļi tikuši legalizēti, pārskaitot tos uz dažādu sabiedrību ar ierobežotu atbildību norēķinu kontiem Latvijas un Lietuvas kredītiestādēs. Ar Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas lēmumu kopumā 185 495 lati atzīti par noziedzīgi iegūtu mantu un ieskaitīti valsts budžetā. 

FPP turpina izmeklēšanu četros kriminālprocesos, kas saistīti ar iepriekš minēto organizētās noziedzības grupējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas