Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Drošībnieku atklātais liecina, ka aizturētā persona savā datorā glabājusi detalizētus plānus, gatavojoties vardarbīgiem uzbrukumiem. Atrasti naži, pneimatiskie ieroči

Naida kurināšanas lietā aizturēto atzīst par psihiski nepieskaitāmu

Valsts drošības dienests (VDD) par iespējamu nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu uzsāktā kriminālprocesā, izmeklēšanas gaitā atklājoties jauniem apstākļiem, 2019. gada 24. maijā ierosinājis aizdomās turētajai personai piemērot medicīniska rakstura piespiedu līdzekli.

Kriminālprocesu pret personu VDD uzsāka 2018. gada 20. novembrī saskaņā ar Krimināllikuma 78. panta otro daļu par nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu, jo persona dažādās interneta vietnēs ievietoja pret krievu un romu tautības pārstāvjiem vērstus komentārus.

Kriminālprocesa ietvaros tika veikta sankcionēta kratīšana, kuras laikā tika izņemtas infotehniskās ierīces (datori, telefoni un citi datu nesēji), pneimatiskie ieroči, to munīcija un medību dunču kolekcija. Veicot izņemto priekšmetu procesuālo apskati, VDD noskaidroja, ka aizdomās turētā persona savā datorā glabā pietiekami detalizētus plānus par gatavošanos veikt vardarbīgus uzbrukumus.

2019. gada 7. februārī persona tika atzīta par aizdomās turēto, papildus minētajam faktiskos apstākļus kvalificējot arī saskaņā ar Krimināllikuma 15. panta trešo daļu un 79.1 pantu (gatavošanās terorismam). Kā drošības līdzeklis personai tika noteikts apcietinājums.

Izmeklēšanas laikā tika iegūta informācija, ka persona, iespējams, slimo ar garīgu slimību, un VDD pieņēma lēmumu personai noteikt komplekso tiesu psihiatrisko un tiesu psiholoģisko ekspertīzi.

2019. gada 21. maijā tika saņemts atzinums, ar ko persona atzīta par nepieskaitāmu.

Ņemot vērā kriminālprocesā secināto, VDD nodeva kriminālprocesa materiālus prokuratūrai, ierosinot medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanu.

VDD atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr tās vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Top komentāri

Vecsčekists
V
Kad mēs ar līdzīgām metodēm strādājām ar līdzīgiem indivīdiem, tad visa pasaule brēca, ka čekisti ļaunprātīgi izmanto psihiatriju. Nu, ko, bilde pamazām sāk skaidroties...!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas