Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Prokuratūra nesteidz pārskatīt lēmumu Priedes lietā

Prokuratūra pagaidām nesola pārskatīt lēmumu Artūra Priedes lietā un pašlaik vēl izskata saņemto Saeimas deputāta Andreja Elksniņa (SC) iesniegumu saistībā ar tās izbeigšanu. Savukārt Saeimas deputāts Andrejs Judins (Vienotība) pārliecināts - lieta tiks izvērtēta.

Pagājušajā nedēļā prokuratūrā tika izbeigta lieta pret biedrības Par brīvu Lielā Baltezera krastu vadītāju A. Priedi, kuru aprīlī aizturēja aizdomās par 50 000 eiro izspiešanu no būvniecības projektaPērle attīstītāja.

Tika skaidrots, ka lieta izbeigta, jo A. Priede iepriekš nav bijis sodīts un atzinis savu vainu, izspiestā nauda ir atdota cietušajiem, turklāt daudzi cilvēki par A. Priedi izteikušies ļoti pozitīvi. Pats A. Priede vainu atzīstot ne īpaši naski, skaidrojot, ka sodam piekritis, jo ir praktisks cilvēks - labāk lai lieta šādi ātri tiek izbeigta, ziņoja LTV.

Prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga uzsver, ka lēmumu šajā lietā ir apstiprinājis augstāk stāvošs prokurors. To varot pārsūdzēt gan cietušie, gan persona, pret kuru lieta bija ierosināta. Tāpat pastāv iespēja izskatīt prokurora rīcību - vai argumenti, pieņemot lēmumu, atbilst likumam. Ja tie likumam neatbilst, var pārskatīt arī pašu lēmumu. Vaicāta, vai prokuratūra pēc savas iniciatīvas vērtēs pieņemto lēmumu, A. Šēnberga norāda, ka tas notiks uz saņemtā iesnieguma pamata un pašlaik vēl tiek izskatīts.

Piektdien ar iesniegumu pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera vērsās Saeimas deputāts A. Elksniņš. Savukārt deputāts Andrejs Judins (V), vaicāts, vai vērsīsies prokuratūrā ar iesniegumu, skaidro: «Es, protams, varu palūgt oficiālu papīru, bet labāk lai viņi tērē laiku lietai, nevis atbilžu rakstīšanai. Zinu droši, ka lieta ir Ģenerālprokuratūras redzeslokā.» Viņš pastāstīja, ka ir sazvanījies ar prokuratūras pārstāvjiem un saņēmis informāciju, ka šo lietu vērtēs.

Gan A. Judins, gan bijušais KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs (V) pauž sašutumu par A. Priedes lietas izbeigšanu, tai nenonākot līdz tiesai. A. Judins norāda, ka šāds lēmums ir slikts signāls, jo neatbilst kriminālsodu politikai -katram pārkāpumam jābūt atbilstošam sodam. Deputāta skatījumā pieņemtais prokurora lēmums ir jāpārskata. «Nesaku, ka Priedes kungam būtu jānonāk cietumā, bet viņam jāstājas tiesas priekšā un jāsaņem sods. Manuprāt, ar visiem pozitīvajiem raksturojumiem tomēr nodarījums ir diezgan liels. Izspiešana ir ārkārtīgi nopietns noziegums,» saka A. Loskutovs.

A. Priedi aizturēja aprīļa sākumā aizdomās par 50 tūkstošu eiro (35 tūkstoši latu) izspiešanu no būvniecības projektaPērle attīstītāja. Mēnesi iepriekš būvuzņēmums bija vērsies policijā, ziņojot, ka biedrība kavējusi uzņēmuma darbību, rakstot sūdzības valsts iestādēm un vēršoties pie medijiem, bet vēlāk piedāvājusi pārtraukt nomelnošanas kampaņu apmaiņā pret naudu. Aizturēšanas laikā pie A. Priedes atrasta saņemtā nauda un vairāku sūdzību un iesniegumu atsaukumi, liecina LETA arhīvs.

Sākotnēji kriminālprocess tika ierosināts par izspiešanu, par ko var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz astoņiem gadiem ar vai bez mantas konfiskācijas. Par tik smagu noziegumu lietas izbeigšana, nosacīti atbrīvojot no kriminālatbildības, iespējama tikai tad, ja apsūdzētā persona palīdzējusi atklāt smagāku noziegumu. Vēlāk A. Priedes lietas pants tika pārklasificēts - par prettiesiska labuma pieņemšanu, tātad mazāk smagu noziegumu, kas ļauj atbrīvot no kriminālatbildības ar vieglākiem nosacījumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas