Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VDD Daugavpilī aiztur prokremlisku aktīvistu

Valsts drošības dienests (VDD) šā gada 30. oktobrī Daugavpilī aizturēja prokremlisku aktīvistu, kurš sistemātiski paudis atbalstu Krievijas izvērstajam agresīvajam karam pret Ukrainu un veicinājis nacionālo un etnisko naidu un nesaticību Latvijas sabiedrībā. Pēdējās dienās šī persona aktīvi musināja iedzīvotājus vērsties pret padomju okupācijas režīmu slavinošo objektu demontāžu Daugavpilī.

VDD minētās personas dzīvesvietā 30. oktobrī veica arī tiesas sankcionētu kratīšanu. Pašlaik norisinās kratīšanas laikā iegūto materiālu izvērtēšana. 

Kriminālprocesu pret minēto personu VDD uzsāka šā gada 28. septembrī saistībā ar aizdomām par Krimināllikuma 74.1 un 78. pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu, t.i., par noziegumu pret mieru un kara noziegumu attaisnošanu, kā arī par darbībām, kas vērstas uz nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu. VDD izmeklēšanas gaitā fiksēja, ka persona interneta vidē publicētos videopaziņojumos sistemātiski izplata Kremļa interesēm atbilstošus vēstījumus, attaisno un slavina Krievijas iebrukumu Ukrainā, kā arī pauž naidīga rakstura izteikumus par latviešiem un ukraiņiem.

Šodien, 31. oktobrī, personai tika piemērots aizdomās turētā statuss, kā arī vairāki ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

VDD atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr tās vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

VDD aizvadītajā nedēļā jau pirms demontāžas darbu sākšanās Daugavpilī strādāja pastiprinātā režīmā, sekojot līdzi norisēm gan informatīvajā telpā, gan klātienē pie padomju okupācijas režīmu slavinošajiem objektiem Daugavpilī. Monitoringa rezultātā VDD identificēja vairāk nekā 20 personu, kuru aktivitātes liecināja par potenciālu apdraudējumu netraucētai demontāžas darbu norisei un sabiedrības drošībai. VDD rīcībā esošā informācija liecināja, ka personas ir gatavas iesaistīties vardarbīgās aktivitātēs un provocēt sabiedrību uz nemieriem demontāžas darbu laikā. Ar minētajām personām VDD veica preventīva rakstura pārrunas, brīdinot par paredzēto atbildību pārkāpumu veikšanas gadījumā. Tāpat VDD sadarbībā ar Valsts policiju īstenoja citus preventīvus pasākumus, lai novērstu iespējamas provokācijas padomju okupācijas režīmu slavinošo pieminekļu demontāžas darbu laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas