Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

VID nelegālo cigarešu tirgu lēš no 24,6% līdz 28,5% apjomā no kopējā patēriņa

Šā gada pirmajā pusgadā nelegālo cigarešu īpatsvars varētu būt robežās no 24,6% līdz 28,5% no kopējā cigarešu patēriņa Latvijā, uzskata Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes speciālisti.

VID savas aplēses pamato ar Akcīzes pārvaldes publiskajiem datiem par legālajam patēriņam nodoto cigarešu skaitu un Latvijas smēķētāju faktisko cigarešu patēriņu saskaņā ar Veselības ekonomikas centra pētījumi par smēķētāju struktūru un īpatsvaru dažādās dzimuma un vecuma grupās kombinācijā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem par iedzīvotāju skaitu dažādās dzimuma un vecuma grupās.

VID Sabiedrisko attiecību daļā aģentūra LETA uzzināja, ka starpība starp faktisko cigarešu patēriņu un legālajam patēriņam nodoto cigarešu skaitu ir uzskatāma par to cigarešu skaitu, kas tiek realizēts nelegālajā tirgū.

VID muitas amatpersonas no cigarešu nelegālās aprites izņem 16%, un VID piebilst, ka Eiropā par labu rādītāju tiek uzskatīti 5% līdz 8%. 2010.gadā tika konfiscēti vairāk nekā 94 miljoni kontrabandas cigarešu, šā gada pirmajā pusē - 54 miljoni cigarešu. Tādejādi pērn novērsts 14,1 miljona eiro (9,91 miljona latu), bet šā gada pirmajā pusē - 8,1 miljona eiro (5,69 miljonu latu) kaitējums valstij.

Ieņēmumu dienests norāda, ka kontrabandas preču īpatsvara apjomu valstī ietekmē valsts ekonomiskā situācija - tās pasliktināšanās, jo īpaši Latgales novadā, un šajā gadījumā novērojama arvien lielāka privātpersonu iesaistīšanās nelegālos akcīzes preču - īpaši cigarešu un degvielas - pārvadājumos, kā arī pieaug to personu skaits, kuras tiecas iegādāties kontrabandas preces.

Tāpat tendenci iegādāties kontrabandas preces veicina būtiskā cenu starpība akcīzes precēm Latvijā ar kaimiņvalstīs Krievijā un Baltkrievijā esošajām cenām.

VID arī novērojis pastiprinātu organizētās noziedzības grupu darbību Latgalē un organizētās noziedzības grupējumu aktivitāti, organizējot akcīzes preču sūtījumus tranzītā uz Eiropas Savienības valstīm, kas veicina tendenci iegādāties kontrabandas preces.

Tāpat akcīzes preču nelegālo tirgu ietekmē viltotu cigarešu sūtījumi no Ķīnas, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, kuru pašizmaksa ir vēl jūtami zemāka.

Lai gan SIA "Philip Morris Latvia" vadītājs Helmuts Linde kritizējis valsts pārvaldes darbu kontrabandas apkarošanā, VID uzsver, ka nevar tai piekrist.

Lai gan VID finansējums samazināts un sarucis arī par kontrabandas apkarošanu atbildīgo amatpersonu atalgojums, "VID spēj arvien uzlabot darba rezultativitāti," uzskata pats VID.

"Cigaretes tiek meklētas un atrastas, gan izmantojot informācijas analīzi, gan katru dienu veicot simtiem fizisko kontroļu, gan izmantojot dažādas palīgierīces - skenerus, svarus un citas, gan speciāli apmācītus suņus," norāda VID, piebilstot, ka muitas amatpersonām nereti "nākas izjaukt automobiļus, lai atklātu speciāli ierīkotas slēptuves".

Tāpat uzskaita visus sadarbības partnerus cigarešu kontrabandas apkarošanā un papildina, ka muitas kontroles punktu infrastruktūras uzlabošanai un cīņas ar kontrabandu pastiprināšanai, "aktīvi tiek izmantotas iespējas piedalīties dažādās Eiropas Savienības finansētajās programmās un piesaistīt papildus finansējumu, tiek pilnveidota normatīvā bāze".

Kā ziņots, Linde iepriekš atzina, ka šā gada pirmajos sešos mēnešos nelegālas izcelsmes cigaretes neiekasēto nodokļu veidā valsts budžetā radījušas aptuveni 40 miljonu latu zaudējumus.

Uzņēmējs norādīja, ka šogad kontrabandas cigarešu īpatsvars Latvijā svārstoties ap 35%. Pērn kopumā tie bijuši 37% - Daugavpilī, Rēzeknē, Kuldīgā un Saldū pat 60%, radot 64 miljonu latu zaudējumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas