Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Asociācija: Šogad 700 zemnieki izteikuši vēlmi pāriet uz bioloģisko saimniekošanu

Pieaugot pieprasījumam pēc bioloģiski audzētas pārtikas, bioloģisko saimniecību skaits šogad pieaudzis līdz 3500, turklāt prognozes liecina, ka tendence turpināsies, aģentūru LETA informēja Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas kampaņas BioLoģiski! rīkotāji.

Kā norāda kampaņas pārstāve Liene Brizga-Kalniņa, jauno bioloģiskās saimniekošanas gribētāju pieteikumu pieņemšana šogad noslēdzās 1.maijā, un sertifikācijas institūcijas "Vides kvalitāte" un "Sertifikācijas un testēšanas centrs" saņēmušas vairāk nekā 700 pieteikumus no lauksaimniekiem, kuri vēlas iegūt attiecīgo sertifikātu.

Lai gan precīzs jauno bioloģisko saimniekotāju skaits būs zināms vasaras beigās pēc dokumentu pārbaudes un inspekcijām saimniecībās, šogad paredzams bioloģisko lauksaimnieku skaita kāpums.

Brizga-Kalniņa arī atzina, ka apmēram puse Latvijas bioloģisko saimniekotāju šajā nozarē strādā jau desmit un vairāk gadu, bet ar katru gadu pieaug arī to saimniecību skaits, kuras sāk vai pāriet uz bioloģisko saimniekošanu.

Bioloģiskie saimniekotāji paši uzskata, ka bioloģiskā lauksaimniecība attīstīsies arvien straujāk un kļūs par nozīmīgu pārtikas aprites un lauksaimniecības daļu - šo viedokli atbalstīja 66% asociācijas aptaujāto zemnieku. Savukārt kā būtiskākos priekšnoteikumus attīstībai 33% aptaujātie minēja patērētāju informētību un izpratni, vienota bioloģiskās pārtikas loģistikas centra izveidi (24%) un valsts atbalstu - (27%).

Tāpat aptauja liecinot, ka pusē bioloģisko saimniecību strādā tikai paši īpašnieki un viņu ģimene, apmēram trešdaļā strādā gan ģimene, gan algoti darbinieki, bet apmēram 10% saimniecību nodarbināti tikai algoti darbinieki.

Latvijā ir vislielākais sieviešu - bioloģisko saimniecību vadītāju īpatsvars Eiropas Savienībā - 42%, kamēr Eiropas Savienībā vidēji šis rādītājs ir 24%.

Lielākā daļa bioloģisko lauksaimnieku Latvijā ir 45-55 gadus veci, un tas atbilst kopējai Eiropas savienības tendencei, kas rāda, ka bioloģiskie lauksaimnieki vidēji ir jaunāki nekā nebioloģiskajā lauksaimniecībā strādājošie. Eiropas Savienībā kopumā 61% bioloģiskajā lauksaimniecībā strādājošo ir jaunāki par 55 gadiem, bet nebioloģiskajā lauksaimniecībā šīs vecuma grupas pārstāvju ir mazāk - 44%.

Kā ziņots, kampaņa BioLoģiski! sākās pērn oktobrī, un tās finansējums ir 302 672 eiro. Tā tiek īstenota ar Eiropas Savienības un Zemkopības ministrijas finansiālu atbalstu un Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas līdzfinansējumu. Kampaņa noritēs līdz 2016.gada jūlijam. Tās īstenotāja ir Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija.

Asociācija dibināta 1995.gadā un ir profesionāla organizācija, kurā apvienojušies tīras vides saglabātāji, bioloģiskā lauksaimniecībā strādājošie un "zaļā" dzīvesveida atbalstītāji. Asociācija apvieno 16 reģionālās nodaļas. 2015.gada janvārī biedrībā reģistrēti 1312 biedri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas