Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Jelgavā točkas apkarotas atbilstoši iespējām

Valsts policija (VP) Jelgavas traģēdiju ir izanalizējusi un uzskata, ka rīkojusies atbilstoši savām iespējam, šajā Zemgales pilsētā apkarojot nelegālā alkohola tirdzniecības vietas jeb tā sauktās točkas.

VP Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāvis Dairis Anučins aģentūrai LETA pastāstīja, ka VP vadības līmenī traģēdija Jelgavā izvērtēta no diviem aspektiem - kā policija šajā Zemgales pilsētā apkarojusi tirdzniecības vietas pirms traģēdijas un kā rīkojusies jau pēc cilvēku saindēšanās ar nelegālo dziru.

VP secinājusi, ka pirms traģēdijas policija ir rīkojusies atbilstoši tam normatīvajam regulējumam, kas ļauj apkarot šādus rūpalus. To apliecina arī iepriekš noformētie administratīvo pārkāpumu protokoli, taču administratīvie sodi un nepietiekamais normatīvais regulējums nav liedzis izveicīgajiem rūpala organizatoriem turpināt savu biznesu. Anučins atgādināja jau iepriekš iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) pausto, ka tieši patlaban Saeimā atrodas Iekšlietu ministrijas sagatavotie grozījumi, kas paredz nekustamā īpašuma īpašnieku atbildību par to, ka netiek veiktas darbības, lai apturētu šādus rūpalus. Šāds regulējums likumsargiem palīdzētu cīņā ar točkām.

Policija uzskata, ka arī pēc traģēdijas atbilstoši savām iespējām rīkojusies operatīvi, jo ir novērsta lielāka daudzuma šķidruma nonākšana apritē un ir aizturēti iespējamie vainīgie.

Ņemot vērā iepriekšminēto, VP uzskata, ka šobrīd nav pamata uzsākt dienesta pārbaudi, piebilda Anučins.

Anučins atgādināja, ka cīņa pret akcizētām precēm ir viena no VP prioritātēm un reidi nelegālajās tirdzniecības vietās notiek regulāri. Lai arī VP darbojas atsevišķas struktūras, kas apkaro konkrētu noziegumu veidus, piemēram, kabatzādzības, pēc Jelgavas traģēdijas nav plānots izveidot atsevišķu nodaļu cīņai ar točkām.

Primārā nozīme ir tirdzniecības vietu regulārai apsekošanai un likumīgiem kontroles līdzekļiem, nevis kādas atsevišķas struktūrvienības izveidošanai. To apliecina piemērs ar tā sauktajām legālajām narkotikām, pret kuru apkarošanu policija iesaistījusi daudzas struktūrvienības, norādīja Anučins.

Jelgavas slimnīcā pēc saindēšanās ar metilspirtu līdz šim miruši seši cilvēki, taču saskaņā ar policijas informāciju pavisam no nelegālā alkohola lietošanas miruši septiņi cilvēki. Vismaz viens nāves gadījums nav attiecināms uz Jelgavas slimnīcu, taču Jelgavas pilsētas slimnīcas virsārstes Solveigas Ābolas rīcībā esot neoficiālas ziņas par kopumā diviem nāves gadījumiem ārpus slimnīcas, līdz ar to kopējais mirušo skaits varētu būt astoņi. Četri dziras lietotāji joprojām atrodas slimnīcā, divi no tiem - reanimācijā.

Jelgavas tiesa piemērojusi drošības līdzekli apcietinājumu četrām personām, kas tika aizturētas saistībā ar nelegālā alkohola apriti. Piektajai aizturētajai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis, aģentūru LETA informēja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece.

Policijā sākts kriminālprocess.

Sabiedrībā izskanējis arī kritisks viedoklis par policijas darbu točku apkarošanā. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktora vietnieks katastrofu medicīnas jautājumos Mārtiņš Šics paziņojumā presei norādījis, ka viņš kā ārsts un sabiedrības loceklis varētu pārmest policijai par agresivitātes un mērķtiecīguma trūkumu cīņā ar nelegālā alkohola tirgotājiem.

Konkrētajā Jelgavas gadījumā viņš iesaistīto policistu un izmeklētāju darbu vērtē atzinīgi, jo likumsargiem diennakts laikā izdevies atklāt un identificēt teju visu nelegālās dziras aprites ķēdi.

Lai arī abas točkas jau iepriekš bija policijas redzeslokā, ministrs Kozlovskis šonedēļ pēc tikšanās ar Jelgavas likumsargiem nesteidzas mest akmeni policijas dārziņā par neizdarību. Tajā pašā laikā ministrs uzskata, ka Valsts policijai ir jāveic analīze par to, vai veiktas visas nepieciešamās darbības saistībā ar šīm divām tirdzniecības vietām. Tas, vai jāsāk dienesta pārbaude, jāizlemj VP amatpersonām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas