Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jelgavā un Aizkrauklē izmēģinās bezpilota autobusus

Gatavojoties bezpilota transportlīdzekļu izmēģinājumiem Zemgalē, sadarbībā ar projekta vadošo partneri no Somijas un iesaistītajām valsts institūcijām apzināti iespējamie maršruti, kuros Jelgavā un Aizkrauklē varētu veikt izmēģinājuma braucienus, portālu Diena.lv informēja Zemgales Plānošanas reģiona (ZPR) sabiedrisko attiecību speciālists Aigars Ieviņš.

Projektā paredzēts bezpilota transportlīdzekļus izmēģināt divās Zemgales pilsētās - Jelgavā un Aizkrauklē. Sadarbībā ar Somijas partneriem, kas testus jau sākuši, Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD) un pašvaldību pārstāvjiem izvērtēti potenciālie maršruti un pieņemts provizorisks lēmums par izmēģinājumu vietām abās pilsētās.

Jelgavā testus plānots veikt uz salām starp Lielupi un Driksu, pasažierus vedot no Pils salas tējas namiņa līdz rekonstruētās Pasta salas aktīvās atpūtas zonai. Šāds maršruts izvēlēts, jo tajā nav intensīva satiksmes plūsma, kas varētu radīt bīstamas situācijas, taču vienlaikus tas ir gana izaicinošs, ar dažādiem šķēršļiem, kas pietuvināti ikdienas situācijām satiksmē.

Savukārt Aizkrauklē plānots testus veikt maršrutā uz pilsētas Vēstures un mākslas muzeju - arī šeit transportlīdzekļu kustība ir samērā neliela, taču infrastruktūra ļauj pārliecināties par iespējām nākotnē bezpilota autobusu izmantot nozīmīgākos maršrutos, piemēram, no Aizkraukles dzelzceļa stacijas uz centru.

"Līdz šim vairums bezpilota transportlīdzekļi tikuši izmantoti slēgtās teritorijās, piemēram, parkos, lidostās vai lielās ražotnēs, un to izmantošana satiksmē - reālos apstākļos - ir izaicinājums ne vien šo produktu ražotājiem, bet arī pasūtītājiem," skaidro ZPR īstenotā Interreg Baltijas jūras reģiona projekta Sohjoa Baltic projekta vadītājs Latvijā Raitis Madžulis. Viņš uzsver, ka tuvējās Eiropas valstīs ir vien atsevišķi piemēri, kad šādi autobusi izmantoti pilsētas satiksmē - pirms dažiem gadiem Tallinā šāds autobuss izmantots tam īpaši paredzētā slēgtā joslā, bet pērn Helsinkos sākti izmēģinājumi salīdzinoši maz noslogotā ceļa posmā.

Nesenajā sadarbības vizītē pie projekta Polijas partneriem Gdaņskā projekta komanda apskatīja šajā pilsētā izvēlēto testa maršrutu variantus, kā arī iepazinās ar kolēģu pieredzi iepirkuma rīkošanā un apzināja potenciālos bezpilota autobusa piegādātājus. Kopš projekta sākšanas 2017. gada nogalē bezpilota transportlīdzekļu tirgus ir strauji attīstījies, un nozarē ienākuši aizvien jauni ražotāji ar plašākām iespējām un funkcijām. Vēloties Zemgales iedzīvotājiem sniegt labākos iespējamos risinājumus, ZPR projekta komanda turpina komunicēt ar potenciālajiem piegādātājiem un sinhronizēt viņu iespējas ar projekta mērķiem veikt testus līdz 2020. gada septembrim.

Tāpat paralēli tiek turpināts darbs pie cita šī projekta mērķa - juridisko jautājumu risināšanas un sinhronizēšanas ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Tā kā nepieciešamas kompleksas izmaiņas normatīvajos aktos, šobrīd kā risinājums tiek piedāvāts šādus transportlīdzekļus ekspluatēt ar "pavadoņa" līdzdalību, kas var pārņemt kontroli bīstamās vai sarežģītās situācijās.

Paralēli tam, projektā tiek izstrādāti operacionālie modeļi, kuros pašvaldībām tiks piedāvāti aprēķini un iespējas, kā tuvākā vai tālākā nākotnē šādus bezpilota elektriskos autobusus iekļaut pilsētas transporta plūsmā, uzsvaru liekot uz "pirmās/pēdējās jūdzes" pakalpojumiem - pasažieru transportēšanu, piemēram, no dzelzceļa stacijas līdz pilsētas centram.

Projekts Pārrobežu sadarbība pārejai uz videi draudzīgu autonomo (bezvadītāju) pirmās/pēdējās jūdzes sabiedrisko transportu tiks īstenots no 2017. gada oktobra līdz 2020. gada septembrim, un tā kopējais budžets ir 3,8 miljoni eiro, no kā 2,8 miljonus eiro līdzfinansē Interreg Baltijas jūras reģiona transnacionālās sadarbības programma. Sohjoa Baltic apvienojušies partneri no Dānijas, Igaunijas, Latvijas, Norvēģijas, Polijas, Somijas, Vācijas un Zviedrijas.

Top komentāri

.
.
Dzirdēju, ka briti pāriešot uz satiksmi pa ceļa labo pusi. Izmēģinājuma kārtā pirmās piecdesmit mašīnas jau esot palaistas.
trusis nejaukais
t
somulaineni viltnieki, papriekshu eksperimentees ar aborigeeniem. nu pareizi latvija jau ir vistaalaak ziemeljos esoshaa aafrikas valsts..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas