Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Jelgavnieks tiesvedības laikā ar pašvaldību zaudē 35 000 latu

Pēc sešu gadu tiesvedības, kuras noslēgumā augstākās tiesu instances Jelgavas pašvaldībai uzlikušas par pienākumu pieņemt ekspluatācijā Stankus doktorātu Dambja ielā, Jelgavas Dome vairāk nekā gada laikā tā arī nav izpildījusi tiesas spriedumu. Pašvaldību lietu ministrija Jelgavai pārmet likumu ignorēšanu, amatpersonas vaino neizdarībā, kā arī pieprasījusi Jelgavas Domei paskaidrot bezdarbību.

Pēc Augstākās tiesas lēmuma Administratīvā apgabaltiesa jau pērn 3. martā nolēma uzlikt par pienākumu Jelgavas Domei pieņemt ekspluatācijā doktorāta ēku. Tomēr tiesas dotais mēneša termiņš nu jau pārsniegts par vairāk nekā gadu – nams aizvien nav pieņemts ekspluatācijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), kurai SIA Strelēcija lūgusi par tiesas sprieduma ignorēšanu atstādināt Jelgavas mēru, tik strikti nav rīkojusies, tomēr savā vēstulē kritizē Jelgavas Domi. "Pašvaldība savā darbībā nav ievērojusi valsts pārvaldes principus," secina VARAM valsts sekretāra vietniece Ilona Raugze. Viņa uzsver – būves nepieņemšana ekspluatācijā "liecina par atsevišķu domes amatpersonu neizdarību".

Domes arguments – paši Stankus neparaksta aktu

Jelgavas pašvaldība nevar izpildīt tiesas spriedumu, jo SIA Strelēcija pārstāvis Oskars Stankus nav parakstījis pieņemšanas aktu, Ziņām apgalvo pašvaldības pārstāve Līga Klismeta. Lai gan tiesa lika ēku pieņemt mēneša laikā kopš 3. marta sprieduma, pašvaldības komisija doktorātu apskatījusi tikai pērn decembra otrajā pusē. "Ēkas pieņemšanas akta trīs eksemplāri, kurus parakstīja komisijas locekļi, tika nosūtīti SIA Strelēcija. Saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu pieņemšanas akts jāparaksta visiem komisijas locekļiem, kā arī pasūtītājam," skaidro L.Klismeta. Būvvalde vairākas reizes uzņēmumam nosūtījusi sagatavotos pieņemšanas aktus, bet līdz pat šim brīdim O.Stankus nav iesniedzis parakstītu pieņemšanas aktu un to apstiprinājis.

Ja piekritīs šaubīgajam dokumentam, krāpšana var palikt nesodīta

O.Stankus savukārt Ziņām saka – pašvaldība apzināti pieņemšanas aktā ierakstījusi vairākas būtiskas frāzes, kas vēlāk varētu liecināt, ka doktorāta pārstāvji ir līdzatbildīgi tik ilgajā procesā par ēkas pieņemšanu. Piemēram, tur prasīts O.Stankus apliecinājums, ka savulaik viestas izmaiņas būvprojektā, taču, kā Ziņas vēstījušas, tas darīts patvaļīgi, doktorātam nezinot. "Tur ir bijuši viltojumi un krāpšana, bet tagad ar mana paraksta saņemšanu pašvaldība cenšas tikt cauri sveikā," saka O.Stankus. Turklāt uzņēmējs aprēķinājis, ka sešu gadu tiesvedība un pašvaldības publiskie apmelojumi ne tikai grāvuši doktorāta saimnieku reputāciju, bet arī radījuši vismaz 35 000 latu zaudējumus. Tos Stankus apsver tiesas ceļā atgūt, bet, parakstot pašvaldības apšaubāmi sagatavoto pieņemšanas aktu, varētu izrādīties, ka uzņēmēji piekrituši visām sešu gadu pārmaiņām un ka tiem nevar būt iebildumu pret Jelgavas Domi.

Nebūšanu cēlonis – Kokina prasība pēc ietves un ietekme pašvaldībā

Par uzņēmuma SIA Strelīcija (Stankus doktorāts) strīdiem ar Jelgavas pašvaldību Ziņas vēstījušas vairākkārt. Jelgavas Dome jauno doktorāta ēku nepieņēma ekspluatācijā pēc tam, kad ārstniecības iestādes kaimiņš Jelgavas tiesas priekšsēdētājs Alberts Kokins pēkšņi paģērēja, lai gar doktorāta ēku tiktu izbūvēts gājēju celiņš, kas sākotnēji nemaz nav bijis projektā. Pašvaldība, izpelnoties sabiedrības kritiku par tiesneša A.Kokina ietekmi vietējā varā, paklausīja tiesas šefam, un apšaubāmā veidā, Stankus doktorātam nezinot, projekta dokumentos Jelgavas Domes kabinetos patvaļīgi tika iezīmēta ietve. Tas gan sarežģīja projekta īstenošanu, jo praktiski plāns vairs nebija izpildāms, turklāt būvdarbi jau bija noslēgti. Tāpēc Dome atteicās pieņemt ārstes namu ekspluatācijā, citu pēc cita uzliekot veikt vairākus pienākumus.

Doktorāts prasības nepildīja, bet vērsās tiesā. Kamēr ritēja tiesvedība, bez uzņēmēju ziņas ar pašvaldības gādību tapusi vēl virkne dokumentu, kas nodēvēti par sākotnējā projekta pielikumiem. Savukārt ietvi galu galā pārveidoja it kā par projekta autores Ingrīdas Pečkovskas līdzekļiem. Vēl 2009. gada rudenī Ziņas vēstīja, ka pēc ietves izbūves pilsētas vicemērs Vilis Ļevčenoks mudināja: "Tagad Stankus var sniegt pieprasījumu Būvvaldē, lai ēku nodotu ekspluatācijā." Tomēr Stankus ģimene tiesvedību lēma uzvarēt līdz pēdējai instancei, jo, ja māju bez galīgā tiesas sprieduma pieņemtu ekspluatācijā, beigtos arī tiesvedība. Pašvaldībai tas būtu bijis izdevīgi, jo savās liecībās Stankus ģimene vairākkārt norādījusi gan uz tiesas priekšsēdētāja A.Kokina ietekmi uz pašvaldību, gan iespējamo dokumentu viltošanu tās struktūrās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas