Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kaņepju dižozols Valmieras novadā – Eiropas gada koks Latvijā

Šogad pēc biedrības Esam Jērcēniem ierosinājuma, Kaņepju dižozols, kas atrodas Jērcēnu pagastā, Valmieras novadā, iekļuva to deviņu koku skaitā, kas izvirzīti balsojumam Latvijas Meža sertifikācijas padomes un Latvijas Meža īpašnieku biedrības organizētajā konkursā Eiropas gada koks, un balsojumā Latvijā ieguva pirmo vietu. Tas nozīmē, ka Kaņepju dižozols ir kļuvis par Eiropas gada koku Latvijā 2023. gadā un ir izvirzīts fināla kārtai konkursā par titulu Eiropas gada koks.

Kaņepju dižozols pie "Kaņepju" mājām Jērcēnu pagastā ir otrais dižākais ozols Latvijā un Baltijā. Kopš 1977. gada tas iekļauts aizsargājamo dabas pieminekļu sarakstā, kopš 1994. gada – arī arheoloģijas pieminekļu sarakstā. Ozols ir pagasta lepnums un simbols. Zem ozola vainaga svinīgus brīžus atzīmē ļaudis no tuvienes un tālienes. Te notiek krustabas un kāzu ceremonijas.

Ozola stumbru savulaik sašķēlis zibens, koka vidū ir liels dobums ar trim ieejām – lielā – ziemeļos, maza sprauga – dienvidos, trešā – pret debesīm. Dobumā, nedzīvajā koksnē savulaik iegriezti dažādi vārdi un iniciāļi, vecākais no tiem – "1886. gads". Starp vārdiem atrodams arī "Kaņepju" māju saimnieka vārds: "N. Cīrulis 15. VII 1928".

1933. gadā tā laika populārākais žurnāls Latvijā "Atpūta" izsludināja varenākā ozola konkursu – lasītāji tika aicināti iesūtīt ierosinājumus un fotogrāfijas. Kaņepju ozols ieguva pirmo vietu, tā saimnieks Nikolajs Cīrulis balvā saņēma žurnāla gada abonementu.

Kaņepju dižozols ir iecienīts tūrisma galamērķis, jo taka uz to vienmēr ir iestaigāta. Ozola dobumā atrodas arī viens no Geocaching dārgumu meklēšanas spēles, kas zināma visā pasaulē, slēpņiem.

Pagasta ļaudis un arī viesi labprāt pakavējas zem ozola lapotnes, gūstot enerģiju, jo ozols ir latviskā spēka un vīrišķīgā stipruma simbols. Ozols ir populārs dabas un ainavu fotogrāfu vidū visos gadalaikos.

Paldies visiem, kuri novērtēja Kaņepju dižozola diženumu un piedalījās balsojumā! Februārī notiks starptautiskais balsojums “Eiropas gada koks”, kurā Kaņepju dižozolam būs jāsacenšas ar citiem Eiropas kokiem, un tam būs nepieciešams atbalstītāju balsojums. Lai Kaņepju dižozolam ilgs mūžs!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas