Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Karvas HES var draudēt nojaukšana

«Cilvēciski saprotam, ka tajā ielikti līdzekļi un darbs, bet likuma priekšā esam vienādi. Pēc būtības Karvas hidroelektrostacija (HES) būtu jānojauc, jo tā tomēr ir nelikumīga būve,» uzskata Alvis Birkovs, Latvijas Makšķernieku asociācijas (LMA) vadītājs, kurš kopā ar vēl divām biedrībām vērsās tiesā, apstrīdot mazā Karvas HES uz Vaidavas upes likumību.

Tiesa pagājušajā nedēļā HESam izdoto būvatļauju atzina par prettiesisku. Tikmēr Lauku atbalsta dienests (LAD), kas bija izdevis minēto atļauju un vairākkārt to pagarinājis, un HES būvnieka SIA Patina īpašnieks Aldis Stūriška vēl tikai iepazīstas ar tiesas spriedumu un nekomentē, vai to pārsūdzēs.

Uz pašvaldības pleciem

Tiesa secinājusi, ka LAD, izdodot būvatļaujas pagarinājumu Karvas HES, nevērtēja uz to brīdi notikušās izmaiņas tiesiskā regulējumā, līdz ar to 2010. gadā izsniegtā būvatļauja atzīta par prettiesisku. Spriedumā norādīts - par to, vai Karvas HES būvniecību ir iespējams turpināt atbilstoši normatīvo aktu prasībām, būs jāizvērtē Alūksnes novada pašvaldības būvvaldei, ņemot vērā tiesas secināto un konstatētos pārkāpumus. Pēc pārkāpuma izvērtēšanas pašvaldībai būs jāpieņem motivēts lēmums - likums pieļauj dot iespēju turpināt būvniecību, norādot nosacījumus, vai likt novērst radītās sekas, tajā skaitā būves vai tās daļas nojaukšanu vai iepriekšējā stāvokļa atjaunošanu.

Pagājušajā nedēļā pašvaldībā situāciju nekomentēja, jo vēl nebija saņemts tiesas spriedums. To iespējams pārsūdzēt 20 dienu laikā, tomēr iesaistītās puses pagaidām nestāsta par savām iecerēm, jo pašlaik iepazīstas ar spriedumu. LAD direktores vietnieks Indulis Āboliņš gan atzīmē, ka aprīlī bija apgabaltiesas lēmums par pagaidu noregulējumu, kurā būvatļauja tika atjaunota.

Elita Kalniņa, Vides aizsardzības kluba (VAK) pārstāve, kas kopā ar LMA un makšķernieku klubu Fario apstrīdēja Karvas HES būvatļauju, norāda, ka valstij jāmeklē, kas ir vainīgs pie pieradušās situācijas, un jāsedz dabai nodarītie zaudējumi. Viens no variantiem varētu būt slūžu nojaukšana. Vaicāta, kāds bija biedrības mērķis, vēršoties tiesā, E. Kalniņa saka - pierādīt, ka līdzīgās vietās šādi rīkoties nevar. Tāpat skaidro A. Birkovs: «Gribējām parādīt, kas valstī notiek ar mazajiem HES. Šajā jomā ir bardaks.» Viņš arī atzīmē, ka būtu jāveic vispārēja apsekošana, lai saprastu, kas notiek ar mazajiem HES.

Situācija Karvas HES tika minēta kā viens no Valsts vides dienesta (VVD) vadītāja Viļa Avotiņa neprofesionalitātes rādītājiem, līdz ar ko Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un V. Avotiņš vienojās par viņa amata atstāšanu. Īsi pēc tam Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs intervijā Dienaiskaidroja, ka šis gadījums formāli ne, bet pēc būtības ir VVD lieta: «Tur ir ļoti jauki, ka viss nokritis starp krēsliem kādām institūcijām. Pēc būtības tā būtu arī VVD darīšana.» VARAM sola izvērtēt VVD Madonas reģionālās vides pārvaldes amatpersonu rīcību būvatļaujas apturēšanas laikā.

Paguva saņemt atļauju

Kā liecina portāla DeputatiUzdelnas.lv apkopotā informācija, 1998. gadā uzsāktais valsts atbalsts atjaunojamajai enerģijai, maksājot tās ražotājiem dubultu iepirkuma cenu, radīja mazo HES bumu. Vides aizsardzības eksperti un nevalstiskās organizācijas norādīja uz kaitējumu, ko nodara mazās HES - gan neļaujot zivīm nārsta laikā doties augšup pa upēm, gan izpostot krastus un gultni.

LAD tolaik bija institūcija, kas izsniedza būvatļaujas mazo HES celtniecībai. Kā stāsta dienesta priekšnieka vietnieks, SIA Patina kvotu valsts atbalsta atjaunojamās elektroenerģijas ražošanai saņēma 2001. gadā, bet nākamā gada sākumā tika pieņemti Ministru Kabineta noteikumi, kas liedz virknē upju būvēt un atjaunot HES. Noteikumos gan tika paredzēti izņēmumi: 17 projektiem, tostarp Karvas HES, kas noteiktā termiņā jau bija saņēmuši Ekonomikas ministrijas atļaujas un varēja turpināt būvniecību. Būvatļauju parakstījis toreizējās Tautas partijas līderis Aigars Kalvītis, kura paša ģimene bija iesaistīta mazo HES biznesā, vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas