Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Liepājas pusē arbūzi aug griezdamies

«Kad uz Liepājas tirgu aizvedu zaļi svītrainos, tad ir gadījies, ka saka, ko leju čugunu, nopircis veikalā un tagad grib pārdot pa 50 santīmiem kā paša audzētus, bet, redzot dzeltenos un garenos, tad šaubu vairs nav. Pastāvīgie klienti jau mūs pazīst,» stāsta Rolands Dambis, kurš jau apmēram piecpadsmit gadu Kurzemes pusē veiksmīgi audzē Latvijas dārzos un laukos pavisam neierastos arbūzus. Bet Liepājas un Grobiņas novadā par šo augļu izplatību Latvijā vairs nebrīnās.

«Tie ar smalko svītriņu ir paši sakrustojušies savā starpā un tādi iznākuši, tā ka jaunu šķirņu selekcija rodas pati no sevis uz lauka. Ar dzelteno mizu izskatās pēc ķirbjiem. Saziedējušies, sadalījušies hibrīdi, un tagad radušās Latvijas šķirnes,» par tik dažādajām lielajām ogām stāsta Rolands, kad apstaigājam arbūzu lauku.

Dambju piemājas saimniecībā Arāji tiek vārīts arī Latvijā audzēto arbūzu ievārījums. Recepte esot pavisam vienkārša: jānomizo plāna miziņa, un, cik daudz masas, tik daudz jāpievieno arī cukura. Sākumā visu cukura daudzumu masai klāt neber, apmēram pēc stundas uz vārīšanās beigām kā atlikušo pieber speciālo ievārījuma cukuru.

Arāju saimnieks cienastam Rīgas ciemiņiem no lauka noceļ zaļi svītrainu augli - kā viņš novērtē, apmēram astoņus deviņus kilogramus smagu arbūzu. Tā esot lielo arbūzu šķirne 'Crimson Wonder' jeb 'Krimsona brīnums' un Grobiņas novada laukos mēdzot izaugt līdz pat 12 kilogramiem. Neparastāki šķiet saldie augļi nevis ar pierasti sarkanīgo vai sārto iekšpusi, bet dzelteno. Arī dzeltenais ir salds, bet tā saldums ir pavisam citāds, tāds īpatnējs, dažs ēdājs pat apgalvo, ka šis arbūzs nedaudz garšojot pēc ķirbja. Viena no garšīgākajām esot 'Yellow Doll' jeb 'Dzeltenā lelle'. Garšas kārpiņām uz mēles tā atgādina medus garšu. Pavisam izmēģinātas vairāk nekā desmit šķirnes - gan apaļas, gan garenas, gan svītrainas, gan zaļas un dzeltenas.

Plašāk lasiet laikraksta Diena piektdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas