Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

papildināts (14:53) - VK: Jelgavas domes uzņēmumi apmaksā alkohola iegādi un dodas kolektīvos ārzemju braucienos

Jelgavas domes kapitālsabiedrībās tērē tūkstošus par līgumu noformēšanu, dodas kolektīvos braucienos un apmaksā smaržu un alkohola iegādi, revīzijā secinājusi Valsts kontrole (VK).

VK Valsts kontroliera biroja Sabiedrisko attiecību speciāliste Ilva Liepiņa - Milzarāja portālu Diena.lv informēja, ka Jelgavas pilsētas pašvaldība, pārvaldot kapitālsabiedrības, kurās tai ir izšķirīga ietekme, un ieguldot savu mantu un finanšu līdzekļus privātā komercsabiedrībā, nav nodrošinājusi šo kapitālsabiedrību darbības atbilstību tikai ar pašvaldības funkcijām saistītu mērķu sasniegšanai un normatīvo aktu prasībām, kā arī ir pieļāvusi, ka var tikt nelietderīgi izlietota daļa no 8,74 miljoniem latu.

Pašvaldībai piederošā SIA Jelgavas autobusu parks papildus sabiedriskā transporta pakalpojumiem sniedz autotransporta nomas pakalpojumus, bet par atsevišķu līgumu noformēšanu ir tērējusi no astoņiem līdz desmit tūkstošiem latu, tā nepamatoti izlietojot 55 tūkstošus 95 latus.

Šī kapitālsabiedrība arī nav piemērojusi paredzētās iepirkuma procedūras vai kārtību, iepērkot preces un pakalpojumus 6,21 miljonu latu vērtībā, bet četras citas kapitālsabiedrības – 498 509 latu vērtībā.

VK atklāja, ka sešas kapitālsabiedrības bez atbilstošiem dokumentiem par izlietojumu ir apmaksājušas neplānotus reprezentācijas izdevumus 43 514 latu apmērā, tostarp SIA Jelgavas poliklīnika vien - 35 005 latus). Jāatzīmē, ka tajos iekļauti arī izdevumi alkoholam un maksa apkalpotājiem, savukārt piecas kapitālsabiedrības ir apmaksājušas reklāmas izdevumus 29 812 latu apmērā, lai gan tām nav mārketinga komunikācijas politika un pierādījumi par reklāmas izvietošanu. 

Jelgavas poliklīnika ir apmaksājusi apmācību un semināru izdevumus 14 455 latu apmērā personām, kas nav tās darbinieki un neatbilst apmācāmo mērķauditorijai, savukārt komandējumos uz Itāliju un Spāniju ir devies arī šoferis, sagādnieks un citi cilvēki, kas nav ārstniecības personas, un tas ir izmaksājis 8871 latu.

SIA Jelgavas pilsētas slimnīca bez atbilstoši noformētiem vai līguma izpildi apliecinošiem dokumentiem ir samaksājusi atlīdzību uzņēmuma līgumu izpildītājiem 7478 latu apmērā, kā arī izmaksājusi prēmijās 2945 latus par labiem darba rezultātiem darbiniecēm, kuras nebija veikušas savus pienākumus, jo atradās ilgstošā prombūtnē.

Revīzijā atklāts arī, ka septiņas kapitālsabiedrības 3302 latus ir samaksājušas par automašīnu izmantošanu un degvielas iegādi darbinieku brīvdienās.

VK norāda, ka pašvaldība, tai kļūstot par dalībnieku AS AMO PLANT, ir iesaistījusies transportlīdzekļu ražošanā, lai gan tās funkcijās ietilpst tikai komercdarbības veicināšana.

VK ir sniegusi 14 ieteikumus Jelgavas pilsētas domei, lai tā uzlabotu kontroli pār kapitālsabiedrībām, kuri jāievieš gada laikā. 

Revīzija ir veikta par laika posmu no 2011.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 31.decembrim, bet dažos darījumos ir vērtēta Jelgavas pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrību pārvaldības efektivitāte un atbilstība normatīvo aktu prasībām arī pirms un pēc revidējamā laika posma.

Savukārt Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš norāda, ka Jelgavas dome un VK kapitālsabiedrību darbības efektivitāti un lietderību vērtē atšķirīgi

Papildināts ar linku uz Rāviņa komentāru 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas