Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Par Talsu novada domes priekšsēdētāju ievēlē Zaļās partijas Āboliņu

Šodien Talsu novada domes sēdē par pašvaldības priekšsēdētāju ievēlēja Andi Āboliņu (LZP), par kuru nobalsoja 11 no kopumā 19 pašvaldības deputātiem.

Āboliņš bija vienīgais pretendents, ko priekšsēdētāja amatam izvirzīja Ainis Stūrmanis (LZP), pamatojot savu priekšlikumu ar Āboliņa gūto pieredzi pašvaldības un kapitāldaļu sabiedrību darbā, un uzņēmējdarbībā, kā arī uzsvēra, ka priekšā gaidāmi nepopulāri un smagi lēmumi.

Pašvaldības domes priekšsēdētāja ievēlēšana notika ar balsošanas biļeteniem. Par Āboliņu priekšsēdētāja amatā balsoja no Latvijas Zaļās partijas (LZP) saraksta ievēlētie deputāti Stūrmanis, Ieva Brūna-Labāne, Āboliņš, "Nacionālo apvienību" pārstāvošie deputāti Sandra Pētersone, Gaidis Bērziņš un Gundars Sebris.

Par viņu balsoja arī no "Talsu novada attīstībai", "Latvijas attīstībai" kopējā saraksta ievēlētie deputāti Andis Astrātovs, Juzefa Kļava un Oļegs Solovjovs, kā arī Latvijas Zemnieku savienību pārstāvošie deputāti Almants Kalniņš un Dainis Karols.

Pret šo lēmumu bija "Jaunās vienotības" deputāti Andra Grīvāne-Bārda, Aldis Pinkens un Māris Rozenbergs, kā arī saraksta "Mēs - Talsiem un novadam" deputāti Kalvis Kalniņš, Ilva Norenberga un Lauris Pīlēģis.

Sēdē nepiedalījās Eva Kārkliņa un Antra Grūbe ("Mēs - Talsiem un novadam").

Pēc šodienas balsojuma Talsu novada domē ir mainījusies koalīcija, ko tagad veido LZP, "Nacionālā apvienība", Latvijas Zemnieku savienība un "Talsu novada attīstība"/ "Latvijas attīstībai", kas 5.februārī no amata gāza iepriekšējo Talsu novada domes priekšsēdētāju Kārkliņu. Līdz šim koalīcijā bija LZP, "Jaunā Vienotība" un "Mēs - Talsiem un novadam".

Āboliņš šajā sasaukumā Talsu novada domē tika ievēlēts no "Nacionālās apvienības" saraksta, tāpat kā gāztā domes priekšsēdētāja Kārkliņa, taču tagad viņš ir pievienojies LZP, kuru domē pārstāv Stūrmanis un Brūna-Labāne.

Domes sēdes sākumā viņš klāstīja, ka viņš esot atbalstījis Kārkliņu, jo vēlētāji par viņu bija nodevuši visvairāk balsu 2021.gada pašvaldību vēlēšanās. Taču viņam neesot bijis pieņemams virziens, kādā strādājusi priekšsēdētāja divus pēdējos mēnešus. "Vispirms jau decembrī pašvaldības darbiniekiem netika izmaksātas prēmijas. Uzskatu, ka nevaram pieņemt lēmumus par skolu nākotni tikai pēc "Excel" tabulām. Uzskatu, ka Mērsragā un Valdemārpilī ir jāsaglabā vidusskolas posms, jo kamēr nav valdības lēmuma, pašvaldībai nav pamata slēgt vidusskolas posmu," pauda Āboliņš.

Runājot par to, kādēļ neatbalstīs Āboliņu domes priekšsēdētāja amatā, deputāts un bijušais domes priekšsēdētāja vietnieks Aldis Pinkens (JV) pauda nostāju, ka Āboliņš nav cienīgs ieņemt priekšsēdētāja amatu, jo viņš ir nogāzis savu komandas biedru, lai pats iegūtu priekšsēdētāja amatu.

Pēc ievēlēšanas priekšsēdētāja amatā Āboliņš pateicās deputātiem par izrādīto uzticību un uzsvēra, kapašlaik sevi pozicionēs kā krīzes menedžeri. Tāpat viņš aicināja darbā iesaistīties ikvienu deputātu, noliekot malā politiskās spēles, lai kopīgi pašvaldība izkļūtu no finansiālajām grūtībām.

"Šis gads būs smags, mums būs jāskaidro pieņemtie lēmumi gan darbiniekiem, gan iedzīvotājiem, bet mums ir jāiet uz priekšu, lai sabalansētu budžetu un lai pašvaldību padarītu efektīvāku," skaidroja Āboliņš.

Viņš informēja, ka šodien ap plkst.15.30 gaidāma pašvaldības domes ārkārtas sēde, kur tiks skatīti jautājumi par priekšsēdētāja vietnieku ievēlēšanu amatos.

Kā vēstīts, politiskās vadības krīze Talsu novada pašvaldībā ir kopš 5.februāra, kad 11 opozīcijas deputāti no amata gāza Kārkliņu. Ņemot vērā, ka ir izjukusi arī domes koalīcija, kurā līdz tam ar 11 balsīm bija pārstāvēti Latvijas Zaļās partijas, "Jaunā vienotības" un "Mēs - Talsiem un novadam" deputāti, par atkāpšanos no amata paziņoja arī abi viņas vietnieki Pīlēģis un Pinkens.

Pēc Kārkliņas atbalsta novada skolu reorganizācijai pret viņas nostāju iebilda arī LZP partijas biedri, kā rezultātā Kārkliņa izstājās no partijas, savukārt LZP deputāti Ainis Stūrmanis, Āboliņš un Brūna-Labāne pameta koalīciju un pievienojās opozīcijas deputātiem.

Opozīcijas deputāti priekšsēdētājai pārmeta neprasmīgu rīcību ar pašvaldības finanšu resursiem, kā rezultātā patlaban ir grūtības sagatavot bezdeficīta budžetu, turklāt opozīcijas deputātiem bijusi ierobežota informācijas pieejamība par budžeta plānošanu un paredzētajiem risinājumiem tā sabalansēšanā, radot bažas par pašvaldības iespējām nodrošināt līdzšinējos atbalsta instrumentus iedzīvotājiem. Tāpat tika izteikti pārmetumi par skolu tīkla sakārtošanas jautājuma virzīšanu un īstenošanu un nepietiekamu iekšējo kontroles sistēmu.

Šajā sasaukumā tā jau ir otrā reize, kad Talsu novada domes priekšsēdētājs zaudē amatu. 2022.gada 7.novembrī Talsu novada domes deputāti ārkārtas sēdē ar desmit balsīm "par" un deviņām balsīm "pret" no domes priekšsēdētājas amata atbrīvoja Sandru Pētersoni (NA).

Bijusī Rojas novada domes priekšsēdētāja tolaik NA pametusī Kārkliņa Talsu novada domes priekšsēdētājas amatā tika ievēlēta ar 16 deputātu balsīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas