Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Pašvaldības, noguldot visu naudu Valsts Kasē, saskaras ar neērtībām

Kārsavas novada pašvaldība pēc rūgtās pieredzes ar Latvijas Krājbanku nolēmusi iztikt ar Valsts Kases (VK) pakalpojumiem, jo "mums notika kā tai dziesmā: "Ko taupa taupītājs, to laupa laupītājs"," Dienai pastāstīja pašvaldības vadītāja Ināra Silicka.

Proti, Latvijas Krājbankā pašvaldībai palikuši 700 000 latu, kuri iekrāti nākamgad iecerētajai skolu siltināšanai un citiem projektiem. Tāpēc pašvaldība nupat no valsts paņēmusi aizdevumu. "Vēl procentus par to pieprasa, un mums vēl jājūtas vainīgiem, ka Latvijas Krājbankā mums bija vienīgais konts," sarūgtināta ir I.Silicka.

Diemžēl, izvēloties līdzekļus turpmāk turēt vienīgi VK pašvaldībām jārēķinās ar daudzām neērtībām. Kā Dienai atzina Kokneses domes priekšsēdētājs Dainis Vingris, skaidru naudu no VK nevar izņemt, turklāt arī ne uz visiem kontiem varot veikt pārskaitījumus no VK. Taču līdz ar Krājbankas darba apturēšanu Koknese, līdzīgi kā Kārsava, šobrīd palikusi bez savas vienīgās bankas filiāles.

"Mēs orientējamies uz Valsts Kasi, bet kā mēs tagad katru dienu brauksim uz Rīgu, liksim 100 latus uz konta? Un naudu no kaut kurienes mums jāizņem," neizpratnē ir pašvaldības vadītājs, piebilstot, ka "kāds augšā nav kaut ko izdomājis". "Ja es tagad būšu kā birokrāts, tātad skaidras naudas mums nav, pabalstus nemaksāsim, algas iekavēsim - būs daudz problēmu," uzsvēra D.Vingris. Viņš šaubās, ja pašvaldības pārliks visus savus maksājumus uz VK, vai tā spēs visus klientus apkalpot. Turklāt pašvaldību orientēšanās uz VK esot tikai loģiska – agrāk tika solīts, ka pašvaldību noguldījumi bankās būs apdrošināti, bet šobrīd izskanējis pretējs viedoklis, ka pašvaldības no Krājbankas neko nedabūšot atpakaļ, sacīja D.Vingris.

"Ne jau mēs visu varam izvērtēt paši, tāpēc jau ir banku uzraugi," norādīja pašvaldības vadītājs, sakot, ka pašreizējā situācijā pašvaldība "jūtas piekrāpta", jo Krājbankā zaudējusi vairākus desmitus tūkstošu latu, starp kuriem bijuši arī uzņēmēju ziedojumi 18.novembra svētku organizēšanai.

VK esot gatava, ka pašvaldības, kā arī pašvaldību vai valsts uzņēmumi atvērs kontus VK, un patlaban "strādā pie Valsts kases informatīvo sistēmu kapacitātes palielināšanas," Dienai pavēstīja Valsts Kases biroja vadītājas vietniece Sandra Gīle. Taču ja klientu un veikto maksājumu skaits pieaugšot strauji, iestādei būšot vajadzīgi papildu  cilvēkresursi un investīcijas, norādīja S.Gīle. Viņa noliedza apgalvojumu par skaidras naudas neizmaksāšanu VK klientiem, norādot, ka VK izmaksā skaidru naudu, ja klients valsts budžeta elektronisko norēķinu sistēmā eKase iesniedzis skaidras naudas izmaksas pieprasījumu. Skaidru naudu ar šo pieprasījumu varot izņemt jebkurā bankas Citadele filiālē, pavēstīja S.Gīle. Kā zināms, Citadelei šobrīd Latvijā ir 42 filiāles, no tām tikai 22 atrodas ārpus Rīgas, galvenokārt reģionu centros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas