Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

SPKC: Skolēni Svētē ar salmonelozi inficējušies skolas ēdnīcā

Lai arī Jelgavas novada pašvaldība pagājušā gada nogalē salmonelozes uzliesmojumu Svētes pamatskolā nesaistīja ar izglītības iestādes ēdināšanas bloku, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģiskās izmeklēšanas rezultāti liecina par pretējo.

SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja aģentūru LETA informēja, ka oficiāli apstiprināti 28 saslimšanas gadījumi. 57% gadījumu bērniem bija akūtas zarnu infekcijas pazīmes, bet 43% gadījumu bērniem akūtas zarnu infekcijas pazīmes netika konstatētas. Šie gadījumu atklāti, veicot kontaktpersonu laboratorisko pārbaudi.

Ne visi bērni saslimuši vienlaikus un smagi, un tas varētu būt saistīts ar to, ka skolā gatavotajos ēdienos salmonellas bijušas fragmentāri, piemēram, ar tām bija inficētas atsevišķas porcijas vai atsevišķu ēdienu daļas, kas nebija pietiekami termiski apstrādātas, un nelielā daudzumā. Tāpat nav izslēgts, ka salmonellas ēdienā nokļuvušas, ar piesārņotu virtuves inventāru pieskaroties gataviem produktiem vai ēdienu porcijām.

"Par to arī liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspicēšanas laikā konstatētie pārkāpumi produktu pieņemšanas un gatavās produkcijas uzglabāšanas posmos, tīrīšanas un dezinfekcijas procedūru izpildē virtuves aprīkojumam, kas atradās pirmsskolas grupu telpās," skaidroja Arāja, piebilstot, ka par inficēšanos ar nelielu salmonellu daudzumu liecina relatīvi viegla salmonelozes klīniskā gaita daudziem bērniem un liels bezsimptomu formu gadījumu īpatsvars.

Arī PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere aģentūrai LETA apstiprināja, ka inspektori pārbaudē izglītības iestādes ēdināšanas blokā konstatēja higiēnas prasību pārkāpumus, par kuriem zemnieku saimniecībai Ziediņi, kas skolēnus un pirmsskolas vecuma bērnus ēdina, piemērots 250 eiro naudas sods.

Jelgavas novada pašvaldība pretrunīgi vērtē SPKC izmeklēšanas rezultātus. Pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone apgalvoja, ka vairums ziņojumā pausto secinājumu esot formulēti kā vispārīgi pieņēmumi par iespējamo slimības izplatīšanos, kas neesot uzskatāmi par oficiāliem pārmetumiem ēdināšanas pakalpojumu sniedzējam. Tāpat pašvaldība neesot saņēmusi oficiālu PVD slēdzienu, kas nepārprotami apstiprinātu šādu apgalvojumu.

"Pašvaldībai zināms, ka PVD ir piemērojis ēdināšanas pakalpojumu sniedzējam 250 eiro sodu par higiēnas prasību pārkāpumiem, tomēr pieejamajā aktā nav tiešas norādes par šo pārkāpumu sasaisti ar salmonelozes izplatīšanos, vien faktu konstatācija par to, ka 28 pārbaudītajās pozīcijās ēdinātāja darbības pilnībā atbilst normatīvo aktu prasībām, bet četrās pozīcijās ir konstatētas neatbilstības," informēja Kaņepone, piebilstot, ka pašvaldība nav pilnvarota piemērot sodu ēdināšanas pakalpojuma sniedzējam uz aizdomu un iespējamību pamata, jo līdz šim brīdim nav fiksēts neviens dokuments vai atzinums, kas nepārprotami apstiprinātu pakalpojuma sniedzēja vainu un atbildību konkrētajā situācijā.

Vienlaikus pašvaldībā uzskata, ka radusies situācija bija iespēja izvērtēt pašvaldības darbinieku rīcību ārkārtas situācijā. Pašvaldībā secināts, ka situācija "atrisināta atbildīgi, iespējami operatīvi novēršot slimības izplatīšanās iespējas un attīstību".

Jau vēstīts, ka 2018.gada decembra beigās Svētes pamatskolā salmonelozes uzliesmoja dēļ pirms laika tika pārtrauktas mācības. Toreiz pašvaldība apgalvoja, ka saslimšanai nav saistības ar skolas ēdnīcu, tomēr tur tika veikti drošības pasākumi, proti, notika dezinfekcija, trauku dvieļu nomaiņa uz vienreizlietojamiem dvieļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas