Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Vecpiebalgā saslimstot skolas darbiniekam, Covid-19 konstatēts vēl vismaz 50 cilvēkiem

Vecpiebalgā saslimstot kādam skolas darbiniekam, saslimšana ar Covid-19 konstatēta vēl vismaz 50 personām, piektdien preses konferencē norādīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Viņš minēja, ka jauns uzliesmojums konstatēts Vecpiebalgā, kur ar Covid-19 saslimis kāds izglītības iestādes darbinieks, kurš piedalījās kora nodarbībās. Tad epidemiologi noskaidroja, ka pavisam nesen arī notikusi ekskursija, ko eksperti neiesaka.

Perevoščikovs uzsvēra, ka situācija šai uzliesmojumā bijusi līdzīga Natālijas Draudziņas vidusskolas gadījumā, un atklājies, ka starp ekskursijas dalībniekiem bija pietiekami daudz cilvēku, kas ar simptomiem palika mājās. Šī informācija liecinājusi, ka Covid-19 izplatības risks bija daudziem un slimība varēja izplatīties daudz plašāk nekā epidemiologi sākotnēji domājuši.

Vēl vakar divi gadījumi bijuši saistīti ar šo kori. Savukārt papildu testēšana, ko organizēja sadarbībā ar pašvaldībām, iestādēm un E. Gulbja laboratoriju atklāja, ka ir inficētas vairāk par 50 personām.

Epidemiologi pagaidām plašāk nevar komentēt šo uzliesmojumu, taču viņš norādīja, ka ekspertiem pagaidām šķiet, ka sākotnējais infekcijas izplatības faktors bijusi kora nodarbība, kurā atklājās vismaz sešas inficēšanās. "Jāņem vērā, ka koris nav šo cilvēku pamatdarbs, un šie ir cilvēki, kuriem katram ir savs sociālais burbulis un sociālās komunikācijas loks," atzīmēja Perevoščikovs, piebilstot, ka tā noris šī inficēšanās ķēde, kad viņi slimību varēja nodot arī citiem "rutīnas sociālajiem burbuļiem".

Viņš norādīja, ka šajā uzliesmojumā saslimuši pedagogi, audzēkņi un citi skolas darbinieki.

Tāpat viņš atklāja, ka konkrētā izglītības iestāde jau pēc sākotnējās informācijas pieņēma lēmumu, ka bērni paliek mājās un mācības turpinās attālināti, kamēr situācija nebūs līdz galam noskaidrota.

Kā aģentūru LETA informēja novada domes priekšsēdētājs Indriķis Putniņš ("Novada attīstībai"), lai ierobežotu koronovīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību Vecpiebalgas novadā, līdz 30.oktobrim slēgtas visas pašvaldības iestādes un struktūrvienības, kuras atrodas Vecpiebalgas, Inešu, Kaives, Taurenes un Dzērbenes pagastos.

Viņš stāstīja, ka infekcijas slimība, iespējams, sākusies pašdarbības kolektīvā, tādēļ operatīvi slēgtas izglītības iestādes Taurenes un Dzērbenes pagastos un veikta masveidīga testēšana ar siekalu testiem, kas visticamāk atklās vairākus desmitus saslimušo.

Abos pagastos skolas būs slēgtas divas nedēļas. "Testēsim arī Vecpiebalgas vidusskolas darbiniekus un skolēnus. Atbilstoši testu rezultātiem nākamās nedēļas beigās lemsim, kā mācības turpinās Vecpiebalgas vidusskolas skolēni," teica pašvaldības vadītājs.

Pašvaldības iestādes darbu turpinās attālināti. Sociālā dienesta darbinieki sekos līdzi novada iedzīvotāju vajadzībām un sniegs nepieciešamo atbalstu, piebilda Putniņš.

Jau ziņots, ka ceturtdien Latvijā reģistrēts līdz šim lielākais jauno Covid-19 gadījumu skaits - 148 inficētie, liecina SPKC apkopotie dati. Aizvadītajā diennaktī arī mirusi ar Covid-19 inficēta persona vecuma grupā no 30 līdz 35 gadiem.

Pēdējās diennakts laikā veikti 4759 Covid-19 izmeklējumi, kas ir viens no augstākajiem diennaktī veikto testu skaitiem. Tikmēr līdz šim Latvijā kopumā veikti 382 949 izmeklējumi, saslimušas 3204 personas, bet 1329 - izveseļojušās.

Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem pagājušajā diennaktī bijis - 3,1%. SPKC iepriekš skaidrojis, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 3% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas