Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Vēršas policijā par iespējamu krāpšanos ar OIK koģenerācijas stacijā Tukums DH

Viena no lielākajām Kurzemes koģenerācijas stacijām - SIA Tukums DH, iespējams, ilgstoši nelietderīgi izmantojusi saražoto siltumenerģiju, kas ir rupjš obligātās iepirkuma komponentes (OIK) noteikumu pārkāpums, pirmdienas vakarā ziņoja TV3 ziņas.

Par iespējamo krāpšanas gadījumu Ekonomikas ministrija ir vērsusies Valsts policijā, raidījumam apliecināja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība).

Kopš jūnija AS Enerģijas publiskais tirgotājs valdības uzdevumā ir uzsācis 400 OIK saņēmēju staciju auditu. Kā noskaidroja TV3 ziņas, Tukums DH saražotais siltums tiekot "izkūpināts gaisā", bet, lai atbildīgie dienesti neceltu pretenzijas, starp ventilatoriem izvietots konteiners ar šķeldu, kas šādi tiekot žāvēta.

Kā skaidroja Enerģijas publiskā tirgotāja valdes priekšsēdētājs Andris Cakuls, pārbaudot situāciju dabā, konstatēts, ka šķeldas žāvēšana tiek veikta ar ļoti neekonomisku tehnisko risinājumu. "Šādā veidā izmantotais siltums, manuprāt, nav lietderīgi izmantots," uzsvēra Cakuls.

OIK regulējums nosaka, ka atbalstu par saražoto elektrību, ko caur rēķiniem apmaksā visi elektrības patērētāji, koģenerācijas stacijas var saņemt tikai tad, ja siltuma izmantošanas lietderība nav mazāka par 75%.

Juridiski Tukums DH vasarā saražoto elektrību pārdod tālāk uzņēmumam Rietumu enerģija, kas turpat stacijas teritorijā nodarbojas ar šķeldas žāvēšanu. Partneriem siltums tiek pārdots zem pašizmaksas, noskaidroja raidījums.

Arī Cakuls atklāja, ka gan šķeldas piegādes cena, gan siltumenerģijas pārdošanas cena Rietumu enerģijai ievērojami atšķiras no cenas, par kuru siltums tiek pārdots SIA Tukuma siltums. Proti, tā ir ievērojami zemāka.

TV3 ziņu rīcībā esošā informācija liecina, ka Tukuma iedzīvotāji caur pašvaldības uzņēmumu Tukuma siltums par stacijā saražoto siltumu maksā pat piecas reizes vairāk nekā malku žāvējošais uzņēmums.

Tukums DH valdes loceklis Jānis Tanbergs, komentējot atklāto, pauda, ka stacija strādā vairāk nekā piecus gadus un nekad neesot saņemts neviens aizrādījums. Ir veikti ikgadējie auditi, ir bijušas arī regulatora veiktas pārbaudes.

Tikmēr Tukuma domē informēja, ka aptuveni 40% no ziemā patērētā siltuma saražo tieši šis uzņēmums. Domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans (partija Tukuma pilsētai un novadam) neslēpa bažas, ka, apstiprinoties šīm aizdomām, pašvaldībai varētu nākties pašai ar savu katlu māju nodrošināt apkuri.

Firmas.lv informācija liecina, ka 71,01% SIA Tukums DH daļu pieder Kiprā reģistrētam uzņēmumam Irvinton Holdings Limited, bet 24,99% Latvijā reģistrētam uzņēmumam SIA Kubit. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 7114 eiro. 2017.gadā tā apgrozījums pieaudzis par 29% un bijis 2 566 511 eiro, tomēr tas strādājis ar 843 632 eiro lieliem zaudējumiem.

 

Top komentāri

Emsis: Dubulttarifs-atbalsts latvis
E
Autors: I.Emsis, Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs. Diena, 22.09.2000. Ministru kabinetā apspriešanai nodoti Enerģētikas likuma grozījumi, mazinot līdzšinējos atvieglojumus mazajām HES, vēja elektrostacijām un citām reģeneratīvajām energoietaisēm un tuvinot to pilnīgu atcelšanu. Es kā šo atvieglojumu autors un izcīnītājs 6. Saeimā vēlētos ieviest skaidrību dažos ar tiem saistītajos aspektos, kas vai nu aiz nezināšanas, vai apzināti tiek noklusēti. Enerģētikas likuma 40. panta 1. daļā noteikts, ka Latvenergo jāiepērk mazo hidroelektrostaciju, vēja elektrostaciju, saules bateriju un biogāzes energoiekārtu, kuras nodotas ekspluatācijā līdz 2005. gadam, pirmajos astoņos ekspluatācijas gados saražotās enerģijas neizlietotais pārpalikums par divkāršu realizācijas tarifu, tādējādi paātrinot šo elektrostaciju kapitālieguldījumu atmaksāšanos jeb, citiem vārdiem, mudinot lauku uzņēmējus ieguldīt līdzekļus šādās mazās, videi draudzīgās, lokāli nozīmīgās elektrostacijās
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas