Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

de facto: KPV LV kandidātiem slepenā līgumā jāsola nolikt mandāts, izstājoties no frakcijas

Viens no jautājumiem, par kuru partijas KPV LV vadība vairās sniegt skaidru atbildi, ir par iespējamajiem sadarbības partneriem nākamajā Saeimā. Tāpēc nav saprotams, vai partijas nostāja būs pieņemama kaut vai pašiem tās kandidātiem – potenciālajiem deputātiem. Iespējams, ar tādu nolūku tika radīts kāds konfidenciāls dokuments, par kura esamību uzzināja Latvijas televīzijas raidījums de facto.

Kandidātiem ar partiju ir jāslēdz līgums par piedalīšanos Saeimas vēlēšanās, kurā atrunāta ne vien darbība kampaņas gaitā, bet arī nosacījums, ka, izstājoties no KPV LV frakcijas, deputātam būs jānoliek mandāts. Līgumā arī norādīts, ka visi strīdi starp KPV LV un kandidātu ir risināmi tiesā. Kā šāda tiesāšanās starp Saeimas deputātu un viņa bijušo partiju izpaustos praksē, gan nav skaidrs, jo Satversme deputātam nodrošina lielu neatkarību.

Līgums par piedalīšanos 13.Saeimas vēlēšanās starp partiju KPV LV un tās kandidātiem, par kura saturu kļuvis zināms de facto, ir uz četrām lapām un galvenokārt regulē kandidātu aktivitātes priekšvēlēšanu kampaņas laikā. To, ka šāds līgums eksistē, partijas līderis Artuss Kaimiņš nenoliedz: "Doma par šo te līgumu mums ir tā kā dokumentu apritē. Tas nav ne parakstīts, tas pat ir tādā kā melnā uzmetumā. Kā jūs par to zināt, man ir liels pārsteigums."

Kaimiņš apgalvo, ka pats kā kandidāts neko neesot parakstījis. Tomēr no sarunām ar vairākiem citiem cilvēkiem KPV LV sarakstā rodas iespaids, ka viņiem šāds dokuments, kura saturs saskaņā ar vienu no punktiem skaitās konfidenciāls, tomēr bija jāparaksta. Neparastākā līguma sadaļa gan attiecas nevis uz priekšvēlēšanu periodu, bet uz laiku, kad būs sanākusi jaunā Saeima.

Top komentāri

NLO
N
Pamatota prasība, pastāvot šādai vēlēšanu sistēmai. Faktiski tam vajadzētu būt nostiprinātam likumā. Balsošana taču notiek par sarakstu.
Muļķības!
M
Nav iespējams ievēlētu deputātu atcelt. Kaimiņš var tos līgumus likt parakstīt, bet "izmest" nevienu no Saeimas nav viņa spēkos. Nav tāda likuma. Nu ko viņš darīs - sūdzēs tiesā nepakļāvīgos? Nav nozieguma sastāva šādā situācijā.
loģiski
l
Tur nav jābūt nekādai slepenībai. Tas ir tikai loģiski, lai cilvēki, kas kandidējušī no šī saraksta, justu atbildību arī pēc vēlēšanām un iestātos par to, ko solījis šis politiskais spēks. Pietiek visādu "apkārtstaigātāju" un "kažoka mainītāju". Tādi nav vajadzīgi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas