Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Anita Brauna: Citāda Diena nemaz nevar būt

Kas notiks ar Dienu? Pēc pagājušās nedēļas nogalē noslēgtā a/s Diena pārdošanas darījuma šis ir galvenais jautājums, uz kuru ir bijis jāatbild man un kuru plaši apspriež publiskajā telpā. Šobrīd mana godīga atbilde ir — tās vērtības un principi, kas ir pamatā laikrakstam Diena, nemainīsies.

Tas gan nenozīmē, ka Dienas īpašnieku maiņa ir nebūtiska detaļa. Tieši pretēji — zviedru mediju koncerns Bonnier, kuru vienīgais bizness un interese ir izdevējdarbība, teju kopš Dienas pašiem pirmsākumiem ir bijis mūsu drošā aizmugure un dzinējspēks. Tas Dienai ir ļāvis būt neatkarīgai, piedāvāt lasītājiem kvalitatīvu žurnālistikas saturu un stingri aizstāvēt demokrātiskas sabiedrības vērtības, tādējādi spēlējot būtisku lomu Latvijas attīstībā. Piederība Bonnier ir ļāvusi Dienai būt modernai avīzei un līderim mediju vidē. Tagad uz smagu ekonomisko satricinājumu fona šī vēsturiski ļoti pozitīvā sadarbība ir pārtrūkusi, un mēs apzināmies, ka mums priekšā ir jauna — citāda — pieredze.

Un tomēr ir vairāki faktori, kas man šobrīd ļauj lasītājiem teikt, ka laikraksts Diena kardināli citāds nemaz nevar būt.

Pirmkārt, avīzes saturu rada redakcija, un redakcijas kodolu veido pieredzējuši žurnālisti — personības, kuriem Dienas principi ir "asinīs", ne tikai deklaratīvi profesionālās darbības noteikumi. Mūsu raksti nekad nav bijusi poza vai īpašnieku vai vēl kāda uzspiests viedoklis. Dienas saturs ir avīzes žurnālistu ideju un diskusiju rezultāts. Mēs esam rakstījuši to, ko esam uzskatījuši par svarīgu, interesantu un kam esam ticējuši. Mēs par savu misiju uzskatam noskaidrot patiesību un sniegt lasītājam pēc iespējas vispusīgāku informāciju. Citādi rakstīt mēs nespējam, un, ja mēs vairs to nevarēsim darīt, būsim pirmie, kas to jums pavēstīs.

Otrkārt, laikraksta jaunais īpašnieks — bijušais Dienas direktors Aleksandrs Tralmaks — gan publiski, gan redakcijas darbiniekiem ir apliecinājis, ka satura veidošanu neietekmēs. "Esam parakstījuši līgumu, kurā pilnībā apņemamies saglabāt un nodrošināt neatkarīgas žurnālistikas un vārda brīvības tradīcijas, kas līdz šim ir bijušas gan laikraksta Diena, gan Dienas Biznesa pamatvērtības," sacīts piektdien izplatītajā paziņojumā.

A/s Diena un Dienas biznesa pārdošanas darījumā pagaidām gan skaidri nav atklāts viens būtisks fakts. Proti, kas ir patiesais finansējuma avots. Oficiālais paziņojums vēstī, ka A.Tralmakam finansējumu nodrošinājis uzņēmums Luxembourg Financial Services, kuru pārstāv Igaunijas uzņēmēju grupa ar finansistu Kalli Norbergu priekšgalā. Vēl ir paziņots, ka investori savu kapitālu nopelnījuši tehnoloģiju buma laikā. Tieši šī līdz galam neatklātā investoru identitāte publiskajā telpā ir radījusi spekulācijas par Dienas turpmāko attīstību un interesēm. Dienas tradīcija un vērtības prasa caurskatāmu īpašnieku struktūru, un A.Tralmaks mums ir solījis, ka šonedēļ viņa biznesa partneru identitāte tiks darīta zināma un ar viņiem varēs iepazīties klātienē (agrāk tas neesot noticis līdz galam nenokārtotu formalitāšu dēļ).

Žēl, ka šī neskaidrība pār mums ir metusi šaubu un minējumu ēnu; varu tikai vēlreiz uzsvērt, ka Dienas žurnālisti nekad nav kalpojuši un nekalpos negodīgām biznesa un politikas interesēm.

Taču vienā ziņā gan nav iespējams solīt, ka Diena nemainīsies. Mediju vide visā pasaulē pašlaik piedzīvo strukturālas pārmaiņas un meklē jaunus biznesa modeļus, un Latvijas medijiem dziļā valsts ekonomikas lejupslīde šo situāciju padara vēl sarežģītāku. Šajā kontekstā ir jāskata arī Dienas īpašnieka maiņa.

Auditorija vairs nekoncentrējas tikai tradicionālajos medijos — avīzēs, televīzijā, radio —, un tas liek medijiem meklēt jaunus attīstības ceļus. Taču mēs ticam, ka sabiedrības pieprasījums pēc uzticama un kvalitatīva žurnālistikas satura nepazudīs, arī Latvijā ne. Mēs uzskatām, ka demokrātiska un attīstīta sabiedrība bez tā nevar pastāvēt. Dienas komandai ir zināšanas, vēlme un azarts veidot labu, analītisku, iedvesmojošu un aizraujošu žurnālistikas saturu. Jaunās tehnoloģijas tuvākajos gados mainīs un radīs jaunus veidus, kā tas nonāks līdz lasītājiem, un Diena nevarēs palikt nomaļus.

Bet pagaidām — uz tikšanos avīzē un portālā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ušakovs: Apstākļi mainās, Saskaņa - nē

Partija Saskaņa nav mainījusies, mainījušies tikai apstākļi, intervijā aģentūrai LETA apgalvoja partijas Saskaņa saraksta līderis Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Nils Ušakovs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas