Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

AS frakcijas priekšsēdētājs Pīlēnu redz kā piemērotāko Valsts prezidentu aktuālajiem politikas izaicinājumiem

Šī laika izaicinājumiem un uzdevumiem Apvienotā saraksta (AS) dibinātājs, uzņēmējs Uldis Pīlēns var būt labākais Valsts prezidents, šādu nostāju šodien Saeimas sēdē, kurā vēlēs valsts prezidentu, pauda Apvienotā saraksta Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Viņš norādīja, ka AS no izveidošanas brīža solīja virzīt savu Valsts prezidenta amata kandidātu - politiskais spēks to solījis pirms vēlēšanām un no šī solījuma AS nav atkāpies arī pēc vēlēšanām. Pēc Tavara paustā, AS Saeimas frakcija ir bijusi konsekventa un atklāta, virzot Pīlēnu kā Valsts prezidenta amata kandidātu.

Pēc Tavara vārdiem, koalīcijas vienošanās par vienu kandidātu padarīja procesu nesalīdzināmi vienkāršāku, taču tas nedrīkst būt pašmērķis. "Šauras vienošanās rezultātā ievēlētam prezidentam ir liels risks kļūt tikai par koalīcijas prezidentu. Diemžēl esam redzējuši - tā notiek. Bezierunu atbalsts koalīcijas partijām mazinātu sabiedrības uzticību, vai prezidenta institūtu," sacīja politiķis.

Tavars atzīmēja, ka Saeimas namā katrs deputāts var novērtēt savu vēsturisko nozīmi prezidenta vēlēšanu procesā. Katra balss var mainīt valsts attīstības dinamiku.

Vērtējot debates, Tavars pauda gandarījumu, ka jautājumos par Latvijas drošību un aizsardzības spēju stiprināšanu, sabiedrību un integrāciju, par Latvijas NATO un Eiropas partneriem, stratēģiskiem partneriem, par atbalstu Ukrainai valda vienprātība visu kandidātu starpā.

Viņa ieskatā, tā ir spēcīga zīme gan sabiedrības, gan parlamenta briedumam kopumā, vienlaikus ir arī atšķirības gan redzējumā par prezidenta institūcijas spēju ietekmēt procesus, gan apņēmību, ko tādu darīt.

Tavars atzīmēja, ka Pīlēns kā savas galvenās prioritātes ir nosaucis Latvijas drošības, jaunu dinamiku tautsaimniecībā un visas Latvijas reģionu attīstību. Politiķis vērsa uzmanību, ka Pīlēns ir uzņēmējs un arhitekts, kurš izveidojis un vadījis 2000 darbinieku lielu eksportējošu uzņēmumu grupu, kas rada pārliecību, ka valsts vadītājam ir izpratne, kā panākt Igauniju un Lietuvu. Turklāt Pīlēns ir tēvs un mīlošs vīrs, "izvedis Liepāju no krīzes", piesaistījis investīcijas.

"Cilvēks ar vīziju, mērķi un raksturu. Pīlēns būs prezidents, kurš nominēs premjeru, kuram būs plāns Latvijas sasniegumiem. Prezidents, kurš prasīs atbildību, nevis skaidrošanos par nespēju radīt valsts izrāvienu. Prezidents, kurš nevis transformēs neveiksmes, bet veidos veiksmes. Kuģa kapteinis, iedvesmotājs, stingrs, prasīgs un reizē arī taisnīgs," pauda politiķis.

Tavars aicināja deputātus atbalstīt Pīlēnu Valsts prezidenta vēlēšanās kā zinošu, nosvērtu un atbildīgu Latvijas patriotu.

Kā ziņots, šodien paredzētajām Valsts prezidenta vēlēšanām Saeimā pārstāvētās partijas ir pieteikušas trīs kandidātus.

Valdošajā koalīcijā ietilpstošais AS augstajam amatam virza savu dibinātāju, uzņēmēju Pīlēnu, premjera partija JV prezidenta krēslam piedāvā ārlietu ministra Rinkēviča kandidatūru, bet opozīcijā esošā frakcija "Progresīvie" prezidenta postenim virza publiskās pārvaldības eksperti Elīnu Pinto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas