Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Bīskape iebilst kardinālam Pujatam

Ar ļoti lielu izmisumu lasīju Jūsu vēstuli, kurā nosodījāt Latvijas, tātad Eiropas Savienības dalībvalsts valdību par to, ka tā atļāvusi praida gājiena rīkošanu Rīgā 2008.gada 31.maijā. Pulcēšanās brīvība ir pamata cilvēka tiesība, kura tiek vienlīdzīgi piedāvāta visiem valsts pilsoņiem. Jūsu vēstule pierāda, ka ir vēl jo būtiskāk nodrošināt lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu tiesības piedalīties gājienā, lai veicinātu sabiedrības zināšanas un izpratni par šo atstumto un bieži vien aizskarto sabiedrības daļu.

Savā vēstulē Jūs apgalvojat, ka gājiens oponē tikumībai un ģimenes modelim. Mīlestība nav nemorāla. Ienaids ir nemorāls. Ko Jēzus ir teicis par savu ģimeni?«Bet viņa māte un brāļi atnāca pie viņa un nevarēja viņam klāt tikt ļaužu dēļ. Un viņam deva ziņu un sacīja: «Tava māte un tavi brāļi stāv ārā un grib tevi redzēt.» Bet viņš atbildēdams tiem sacīja: «Mana māte un mani brāļi ir šie, kas Dieva vārdu dzird un dara.»» (Lūkasa ev. 8:19-21)Jēzus nekad nenosodīja homoseksuālus cilvēkus, taču viņam bija daudz sakāma par mīlestību: «Mīli savu tuvāko, kā mīli pats sevi.»Vēstures gaitā Svētie raksti izmantoti kā ierocis pret daudzām grupām, lai pamatotu viņu apspiešanu. Svētie raksti lietoti, lai nodrošinātu sievietes apklusināšanu un pakļautību. Sabiedrība ir izaugusi un saprot, ka sievietes loma ir vienāda ar vīrieša lomu.Svētie raksti lietoti, lai pamatotu verdzību, mēs tagad saprotam, ka ir pretīgi citu cilvēku uzskatīt par savu īpašumu.Hitlers Svētos rakstus lietoja kā ieroci, lai pamatotu gan ebreju tautas, gan arī sabiedrības perifērijā dzīvojošu cilvēku iznīcināšanu. Pasaule sacēlās pret šo briesmīgo ienaida demonstrējumu.Vēstures gaitā sabiedrība bieži vien Svētos rakstus ir pārbaudījusi, interpretējusi un izpratusi veidos, kuri kaitē citiem, nodrošina karu, kā arī apspiež veselas sabiedrības un nācijas.Jēzus vēsts bija par līdzjūtību un mīlestību. Jēzus stāvēja kopā ar atstumtajiem un apspiestajiem. Viņa vēsts, viņa darbs saistījās ar tiem cilvēkiem, kuri viņa laikā bija ienīsti — nabadzīgie, spitālīgie, prostitūtas, muitnieki. Jēzus mācīja, ka mums jābūt līdzjūtīgiem un jāmīl savi tuvākie tāpat, kā mēs mīlam paši sevi.Jēzus nekad neaicināja mūs kļūt par tiesnešiem un tiesas piesēdētājiem: «Netiesājiet, lai jūs netopat tiesāti.»Ar visu sirdi ceru, ka Latvijas valdība stingri atbalstīs lēmumu par visu cilvēku tiesību novērtēšanu, lai gājiens varētu notikt. Vēlos atgādināt kardinālam Jānim Pujatam un Romas katoļu draudžu priesteriem Latvijā, ka arī Jēzus savā sabiedrībā bija atstumtais. Kur Jēzus stāvētu mūsdienās? Vai Jēzus izvēlētos diskriminēt citus?Lūdzu Dievu par mieru un saticību Latvijas sabiedrībā. Lūdzu Dievu, lai Viņš ļautu saprast, ka iecietība pret dažādību ir vienīgais veids, kā to var nodrošināt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

PAR DIĀNU FIŠERI

Kanādiete. Jau 35 gadus cilvēktiesību aktīviste.

Metropolitēna baznīcu kopienas bīskape, atbildīga par bijušajām padomju republikām.

Kopienā darbojas vairāk nekā 20 gadus, ir Piektā reģiona vecākā. Konfesijā darbojas Sieviešu sekretariāta vadībā un Kanādas Ekumēniskajā un starpticību koordinācijas centrā. Jau desmit gadus ir Kanādas pilsētas Bellevilles Metropolitēna baznīcu kopienas Brīvas esamības baznīcas mācītāja.

Centusies stiprināt vietējās baznīcas, atbalstīt mācītājus un strādājusi ar Austrumeiropas lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu biedrībām.

Metropolitēna baznīcu kopienas ir starptautiska kristīgo baznīcu kustība, kas sadarbojas ar lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu biedrībām un jau 40 gadus sludina trejžuburaino pestīšanas, kopības un sociālās taisnības evaņģēliju.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas