Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Broks kļūdās

Neatkarīgi no tā, cik pamatotas nākotnē izrādīsies patlaban jau kādu laiku liktās likmes uz dabaszinātnēm gan vispārējā, gan arī augstākajā izglītībā un vai Latvijas ekonomika ar to izvilks laimīgo lozi, ir tomēr izglītības vērtības, par kuru nozīmi nākotnē var vispār nediskutēt. Jo tas nav apspriežams.

Tās ir svešvalodu zināšanas. Īpaši tādai mazai valstiņai kā Latvija jau sen bija laiks mācēt runāt vismaz trijās valodās.

Ar to var pelnīt naudu, ar to tiek veicināta arī domāšana un idejiskums, visbeidzot, ar to pasauli var redzēt plašāk un tādējādi vilkt Latviju laukā no provinciālisma purva.

Tieši ar šādu mērķi pirms vairāk nekā gada Izglītības un zinātnes ministrija nāca klajā ar brīnišķīgu piedāvājumu - sākt mācīt pirmo svešvalodu jau no 1. klases, lai valodas bērnos ieaug kā saknes. Taču diemžēl, cik viegli šī ideja nākusi, tik viegli tagad tā draud arī izplēnēt. Atbildīgais ministrs Rolands Broks, kuram patlaban, kā daudziem citiem, pavēlēts «taupīt, vai šauju», paziņojis, ka no šī nodoma nolemts atteikties ietaupāmo 700 tūkstošu latu dēļ.

No vienas puses, tā ir «viegla» nauda - nevienam nav jāatņem jau esošā, jo nekas jau nav sākts dot. Taču, no otras puses, šis solis par valodu mācīšanu jau 1. klasē nav jāuztver kā tāda šokolāde spīdošā papīrā, ko var atļauties, kad vēders jau pilns, bet gan kā parāds un caurums izglītības sistēmā, kas sen jau bija jāaizlāpa. Trūkstošā nauda ir jāmeklē citur, un, redzot, cik bezmērķīgi tā pašlaik tiek izšķiesta atsevišķās augstākās izglītības programmās, lai neviens nesaka, ka naudas nav.

Brokam vēl ir laiks pārdomāt, turklāt viņam būtu vērts atcerēties un zināt, ka šis ieguldījums bērnos un valodās varētu mazināt arī plaisu starp trūcīgumu un turīgumu, jo daudzi vecāki, kas var atļauties, jau tagad algo valodu pasniedzējus, lai viņu bērni nākotnē nebūtu zaudētāji.

Skaidrs, ka Latvija patlaban nevar atļauties kā Polija, piemēram, nevienlīdzības mazināšanai visiem pirmklasniekiem nopirkt datorus, bet ieguldīt vismaz 700 tūkstošus izglītības nākotnes vārdā var gan arī šajos laikos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas