Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Četru stundu laikā fotoradars fiksē 100 pārkāpējus

No deviņiem rītā līdz vieniem dienā uz Bauskas šosejas uzstādītie fotoradari fiksējuši jau 100 ātruma pārkāpēju. Radars fiksē pārkāpumu, ja transporta līdzeklis pārvietojas ar 100,01 kilometru stundā. Oficiāli atļauts ir braukt ar 90 kilometriem stundā. Fotoradari uzstādīti viens iepretim otram, gadījumā, ja pārkāpējs ir motobraucējs, kam numura zīme ir transporta līdzekļa aizmugurē. Ceļu policija cer, ka radari būtiski samazinās avāriju skaitu uz autoceļiem.

Kopš trešdienas ātruma pārsniegšanu uz Latvijas ceļiem fiksē kopumā četri fotoradari. «Brīdī, kad radaru ieraudzīsiet, ātrums jau tiek nofiksēts,» par ierīču darbību stāstīja Ceļu policijas priekšnieks Edmunds Zivtiņš.

Lai fotoradarus nenozagtu vai nesabojātu, tos uzrauga īpaši apmācīti darbinieki ikdienas drēbēs ar savām automašīnām. “Norīkot policijas ekipāžu nebūtu lietderīgi,” uzskata E.Zivtiņš. Arī fotoradaru uzstādīšanu un pārvietošanu paši ceļu policisti neveiks.

Pirmo četru stundu laikā Bauskas šosejas malā uzstādītais fotoradars spēja fiksēt jau simts pārkāpumu. “Inspektoram tas ir mēneša darbs,” teica E.Zivtiņš, un četru radaru iegāde, kas izmaksāja 140 000 latu, viņaprāt, atmaksāsies. Tuvākajā laikā plānots uzstādīt pavisam 100 fotoradarus. Tuvāko desmit gadu laikā varētu tikt uzstādīti ap tūkstoti dažāda veida ierīču pārkāpumu fiksēšanai.

Fotoradars vizuāli atgādina palielu kameru uz statīva ar trim kājām, kam piestiprināts spogulis. Tā darbības princips ir līdzīgs fotoaparātam, jo tiek uztverts ne tikai pretī braucošā automobiļa ātrums, bet auto tiek arī nofotografēts, fiksējot numuru. Līdz ar to atbildība par ātruma pārsniegšanu būs jāuzņemas automašīnu īpašniekiem.

Ceļu policijas priekšnieks noliedz pieņēmumu, ka autobraucēji varētu maskēt numurus.

Soda punkti vainīgās automašīnas īpašniekam netiks ieskaitīti, savukārt soda naudas apmērs neatšķirsies no līdzšinējā. Autobraucējiem, kas ātrumu pārsnieguši ne vairāk kā par 10 km/h, nekā atļauj ceļu satiksmes noteikumi, policija pagaidām devusi iespēju izsprukt sveikā.

Ja ātruma pārsniegšana notiks ar zagtu automašīnu, automašīnas īpašnieks netikšot saukts pie atbildības. “Protokolā būs norādīti telefona numuri, uz kuriem zvanīt šādos gadījumos,” skaidro E.Zivtiņš.

Fotoradaru atrašanās vieta nepārtraukti tikšot mainīta. Pamatā tie tiks izvietoti Rīgā un Rīgas rajonā vietās, kur gada laikā notikušas visvairāk avāriju. Brīdinājuma zīmes pirms novietotā fotoradara netiks uzstādītas, izņemot informatīvu paziņojumu pirms iebraukšanas Latvijas teritorijā un lielākajās Latvijas pilsētās.

E.Zivtiņš sola, ka pirmie ar fotoradaru fiksēto auto īpašnieki vēstuli ar aicinājumu ierasties pastā pēc soda kvīts saņems pirmdien.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Noskaties video

df

Sods vieglajiem transportlīdzekļiem ārpus apdzīvotas vietas:

Līdz 20 km/h brīdinājums vai Ls5
21-30 km/h brīdinājums vai Ls20
31-40 km/h Ls40
41-50 km/h Ls 60
51-60 km/h Ls 80-100
Vairāk par 60 Ls 150- 300

Sods vieglajiem transportlīdzekļiem apdzīvotās vietās

Līdz 20 km/h brīdinājums vai Ls10
21-30 km/h brīdinājums vai Ls30
31-40 km/h Ls 600
41-50 km/h Ls 80-100
51-61 km/h Ls 100-150
Vairāk par 60 Ls 250- 400

Dati: CSDD

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas