Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Ceturtās varas atbildība

Britu laikraksts News of the World svētdien pēdējo reizi devās pie saviem lasītājiem, jo laikraksta izdevēji nolēmuši turpmāk vairs neizdot šo avīzi, kas iznāca kopš 1843. gada. Tas nebūtu nekas īpašs, jo pēdējos gados lasītāju skaita un ienākumu krituma dēļ pasaulē slēgtas daudzas avīzes. Tomēr šis gadījums ir īpašs, jo News of the World nevarēja žēloties par lasītāju intereses trūkumu: avīzes tirāža bija 2,6 miljoni (krietni vairāk par Latvijas iedzīvotāju skaitu).

Avīzes slēgšanai nebija finansiālu iemeslu; britu prese secina, ka patiesībā News of the World bija avīze, kas «nomira no kauna».

Droši vien, ka liela daļa britu pārāk nesēro par News of the World nāvi, jo tas bija dzeltenās preses izdevums, kas rakstīja galvenokārt par slavenībām, seksu un šausminošiem noziegumiem (vislabāk, ja vienā rakstā bija apvienotas visas trīs sastāvdaļas). Britu preses tirgū ir ļoti nikna konkurence, tādēļ žurnālisti bija gatavi darīt visu iespējamo, lai iegūtu ekskluzīvu informāciju. Arī pārkāpt likumu, nelikumīgi noklausoties ievērojamu cilvēku sarunas. News of the World žurnālisti noklausījās ne tikai karaļnama locekļus un citas slavenības, bet arī vienkāršus cilvēkus, kas bija nonākuši preses uzmanības lokā. Piemēram, viņi noklausījās Irākā un Afganistānā kritušo karavīru ģimenes locekļu sarunas.

Kad sabiedrība uzzināja par šiem pārkāpumiem, sašutuma vētra gāzās ne tikai pār News of the World, bet arī pret laikraksta īpašnieku Rūpertu Mērdoku, kuram pieder pasaulē ievērojamākais mediju koncerns. 80 gadu vecais Mērdoks kontrolē tādus laikrakstus kā The Times, The Sun, The Wall Street Journal u. c. Lielbritānijas politiķi vienmēr centušies uzturēt draudzīgas attiecības ar Mērdoku, jo apzinājās, ka viņa laikraksti var būtiski ietekmēt vēlēšanu iznākumu.

Taču tagad daudzi cenšas norobežoties no Mērdoka, aicinot saraut ciešās saites starp politiķiem un mediju magnātiem. Austrālijā dzimušais Mērdoks nav vienīgais ārzemnieks, kurš ieguvis lielu ietekmi britu medijos. Piemēram, krievu miljardieris kādreizējais VDK darbinieks Aleksandrs Ļebedevs iegādājies britu laikrakstus Evening Standard un The Independent.

Skandāls, kas beidzies ar News of the World slēgšanu, ir laba mācība žurnālistiem ne tikai Lielbritānijā, bet arī citur pasaulē. Pirmkārt, dzīšanās pēc kārtējā skandāla un cilvēku privātās dzīves robežu ignorēšana dažkārt var beigties bēdīgi. Cerams, to apzinās arī Latvijas dzeltenās preses izdevumi, kas uz savu britu kolēģu fona vēl ir diezgan maigi un miermīlīgi. Otrkārt, preses darbu nedrīkst pakārtot medija īpašnieku politiskajām ambīcijām. Ceturtā vara galvenokārt ir atbildīga savu lasītāju, nevis politisko ietekmi alkstošu mediju magnātu priekšā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas