Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Cīņā par tieslietu ministru arī slēptas intereses; ārlietu ministra amatā min Roni

Lai arī oficiālajās runās Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) līderi prasību pēc tieslietu ministra portfeļa pamato tikai ar faktu, ka ZZS ir lielākā frakcija koalīcijā un tāpēc tai pienākas šis amats, drīzāk tam varētu būt citi iemesli. Ticamākā versija tiek saistīta ar frakcijas "zīmola" apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga interesēm, trešdien vēsta Diena.

Kā liecina vairāku avotu _Dienai _atzītais, A.Lemberga interese panākt, lai tieslietu ministra amats būtu ZZS vai tai lojāla kandidāta rokās, galvenokārt pamatota ar nepieciešamību nodrošināt ietekmi Tieslietu ministrijas (TM) pārraudzībā esošajā Uzņēmumu reģistrā (UR). Tieši UR ir izšķirīga loma, lai pēdējais vērienīgais A.Lemberga ietekmes bastions Ventspils biznesā miljonus vērtā a/s _Latvijas kuģniecība_ (LK) neizslīdētu no viņa "rokām". Tieslietu ministrs tieši neietekmē UR valsts galvenā notāra lēmumus, taču ir tiesīgs izskatīt sūdzības par UR lēmumiem un attiecīgi rīkoties, ignorējot sūdzību vai rosinot UR pārskatīt lēmumu.Tieslietu ministrs arī ir tiesīgs rosināt disciplinārlietu pret tiesnesi, ja saņemtas tiesvedības procesā iesaistītu personu sūdzības, kā arī rosināt grozījumus ar tiesībsargājošām iestādēm, tajā skaitā prokuratūru un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, saistītajos likumos. Viņš var arī reaģēt uz personu sūdzībām par izmeklēšanas iestāžu darbu. Pašreizējie likumi tieslietu ministram liedz iejaukties, piemēram, A. Lemberga asi kritizētās Ģenerālprokuratūras darbā, jo ar likumu noteikts, ka prokuratūra ir neatkarīga institūcija, taču Saeimas kuluāros jau izskanējušas neformālas runas, ka būtu jāsāk diskutēt par grozījumiem Prokuratūras likumā, kuri noteiktu - prokuratūra pakļaujas izpildvarai un ir TM pārraudzībā, ziņo _Diena_.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) trešdien intervijā Latvijas Radio atkārtoti norādīja, ka tieslietu ministra kandidāts ir galvenais problēmpunkts sarunās ar pārējiem koalīcijas partneriem un, kad tas būs, tad ātri varēs vienoties par ārlietu un veselības ministriem. Runājot par iespēju, ka par tieslietu ministri varētu kļūt JL pārstāve Solvita Āboltiņa, viņš teica, ka JL nav izvirzījis par uzstādījumu palielināt savu pārstāvniecību valdībā, bet pilnībā izslēgt šo kandidatūru nevar.

Tāpat viņš atzina, ka sarunās par nākamo ārlietu ministru izskanējis arī Aivja Roņa vārds, tomēr V.Dombrovskis vairākkārt uzsvēra, ka tiek runāts par vairākiem iespējamiem kandidātiem un konkrēti vārdi tiks minēti, kad būs pārliecība par Saeimas atbalstu. Vienošanās, ka tieslietu un ārlietu ministru amatiem tiek virzīti bezpartejiski nozares profesionāļi, paliekot spēkā. Dienas Bizness vēsta, ka A.Roņa kandidatūru būtu gatava atbalstīt, piemēram, Tautas partija, bet pret šo kandidatūru iebildumus cēlusi ZZS.

Viņaprāt, teorētiski pastāv iespēja, ka valdība turpina darbu nepilnā sastāvā līdz pat vēlēšanām, bet optimālāks risinājums tomēr esot, ja ministrijās ir ministri. V.Dombrovskis arī norādīja, ka nekādu ultimatīvu paziņojumu no koalīcijas partneru puses nav un, viņaprāt, izdosies panākt vienošanos.

Visu Baibas Rulles rakstu Intereses dzen cīņā par ministra portfeli lasiet trešdienas Dienā vai sadaļā Šodien laikrakstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas