Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

CVK: Runas par nepietiekamu vēlēšanu biļetenu skaitu ir spekulācijas

Nepietiekams 13.Saeimas vēlēšanu biļetenu skaits ārvalstīs izveidotajos balsošanas iecirkņos ir tikai spekulācijas, šodien preses pārstāvjiem pauda Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Viņš skaidroja, ka par vēlētāju aktivitāti 121 iecirknī, kas darbosies ārvalstīs, var izteikt tikai potenciālus skaitļus, kas aprēķināti, ņemot vērā iepriekšējās Saeimas vēlēšanas un referendumu par valsts valodu. Tāpat, rēķinot nepieciešamo biļetenu skaitu, tiek ņemtas vērā vietējās latviešu diasporas pārstāvju prognozes par iespējamo pilsoņu aktivitāti vēlēšanās.

"Nosūtītais biļetenu skaits CVK skatījumā ir optimāls. Tas gan neizslēdz iespēju, ka kādā no iecirkņiem pēkšņi ierodas autobuss ar tūristiem, kas vēlas balsot," sacīja Cimdars, piebilstot, ka šogad parlamenta vēlēšanās iecirkņi, kuros pietrūks biļetenu, tās varēs drukāt 6.oktobrī uz vietas.

Runājot par vēlēšanu noteikumu pārkāpšanu ārvalstīs, Cimdars sacīja, ka vēlēšanu dienā, galvenokārt, tiek konstatēti pārkāpumi saistībā ar aģitācijām iecirkņu tuvumā vai slēptām reklāmām. Līdz ar to, aculieciniekiem vai novērotājiem šādos gadījumos nepieciešams vērsties, pirmkārt, pie attiecīgā vēlēšanu iecirkņa komisijas, kas par to ir atbildīga. Savukārt, saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem balsu skaitīšanas procesā, nepieciešams sazināties ar CVK pārstāvjiem Latvijā.

Lai nodrošinātu pēc iespējas kvalitatīvāku 13.Saeimas vēlēšanu norisi, CVK darbinieki devušies komandējumos uz ārvalstu iecirkņiem gan Latvijas pārstāvniecībās, gan arī uz tiem iecirkņiem, kuros darbu organizēs latviešu diasporas pārstāvji.

Taujāts par vēlētāju apliecību kā risinājumu Saeimas vēlēšanās tiem, kam ir elektroniskā identifikācijas karte, bet nav pases, Cimdars atbildēja, ka tas, diemžēl, nav pats labākais iespējamais variants. Līdz šim vēlētāju apliecības izņēmuši 3700 cilvēki.

Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta direktore Guna Japiņa stāstīja, vēlēšanu iecirkņi ārvalstīs ierīkoti dažādās vietās, piemēram, biedrības namos, tautiešu centros, privātīpašumos un citviet. Balsošana tajos norisināsies tāpat kā Latvijā - no plkst.7 rītā līdz plkst.20 vakarā. Savas balss nodošanai ar pa pastu ārvalstīs pieteikušies 433 pilsoņi, kuru nosūtītajām aploksnēm Rīgā jānonāk līdz sestdienas plkst.16.

Kā ziņots, no šodienas dežūrrežīmā darbu sākuši 13.Saeimas vēlēšanu iecirkņi, kuros visu nedēļu iespējams iepazīties ar priekšvēlēšanu programmām, kandidātu sarakstiem, ziņām par kandidātiem un balsošanas kārtību, aģentūru LETA informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Vēlēšanu iecirkņos iespējams pieteikt arī balsošanu atrašanās vietā tiem vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs nobalsot iecirknī.

13.Saeimas vēlēšanas notiks sestdien 954 vēlēšanu iecirkņos Latvijā un 121 vēlēšanu iecirknī 45 valstīs. Vēlēšanu iecirkņi balsotājiem būs atvērti no plkst.7 līdz plkst.20 pēc vietējā laika.

Top komentāri

Bumburis
B
Paskaidro tautai mūlāp-kā tas var būt-tauta ienīst jenotu sektu un neviens nav gatavs par šiem balsot bet jenotu sekta visu laiku tiek pie siles?Vai tavs kantoris pareizi balsis skaita?Vai kļūdās par atlīdzību?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas