Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Dālderim gads politikā nesis atklāsmes par tās aizkulisēm

Kultūras ministram Intam Dālderim politikā pavadītais gads nesis atklāsmes par tās aizkulisēm. Viņš šī gada laikā esot apguvis gan valsts pārvaldes sistēmu, gan politiskās aizkulises, kas esot savādākas, nekā bieži vien redzams medijos.

Tas nav tik šausmīgi, ka laupa un zog, un meklē, kur ieraust labumu, bet nevaru teikt, ka viss ir caurspīdīgi un skaisti, piektdien intervijā Latvijas Radio teica I.Dālderis un piebilda, ka sarunas notiek un pastāv vienošanās par dažādām lietām.

Ministrs, kurš piektdien paziņoja, ka pēc Tautas partijas (TP) aiziešanas no koalīcijas nolēmis tomēr palikt savā amatā, un atstāt TP, intervijā atzīst, ka, viņaprāt, politiskā sistēma ir ļoti nepilnīga un problēmas arī ekonomikā un citās jomās būs tikmēr, kamēr netiks atrisināts partiju finansēšanas jautājums.

Pēc viņa klāstīta, partijas tikt pie lieliem ziedojumiem var, "negribētu teikt, ka, veicot koruptīvas darbības", bet tās ir ļoti atkarīgas no finansētājiem. Un uzņēmēji ziedojot, ja ir lieli valsts pasūtījumi vai arī "kāda nullīte pie kāda tarifa". Tādējādi partiju finansēšanas jautājuma sakārtošana, pēc viņa domām, ir uzdevums "Nr.1" "mums visiem", sabiedrībai kopumā. "Visiem kopā ir jāmainās," teica I.Dālderis.

Politikā notiekošais viņam esot kļuvis skaidrs pēc kāda mēneša darbošanās.

Viņš esot domājis, kādēļ "tas ir tā, kā mēs līdz šim dzīvojām Latvijā", un secinājis, krīzes, nepatikšanu vai labklājības iemesli slēpjas ne jau tehnoloģiskā attīstība, bet gan morālās un garīgās kategorijās katrā valstī. Šī iemesla dēļ arī cilvēki Japānā dzīvojot labi.

Ministrs pauda viedokli, ka parlaments perfekti atspoguļo Latvijas sabiedrību. Pie mums ir pieņemts, ka vieni smēķējam kontrabandas cigaretes, citi nemaksājam nodokļus, neizsitam čekus, visi esam akceptējuši, ka to drīkst darīt. Un šādi domājoši cilvēki nonāk parlamentā. "Un beigās nonākam pie tā, ka valsts kase ir tukša," sprieda ministrs.

Lai gan I.Dālderis atzīst, ka ir ko jaunu iemācījies politikā, viņš intervijā vēlāk stāsta, ka ilūziju viņam neesot bijis, viņš esot zinājis, kā viss notiek.

I.Dālderi nevilinot darbs parlamentā, tādēļ viņa vārds vēlēšanās nebūšot redzams nevienā sarakstā. Arī par pievienošanos kādai citai partijai patlaban netiekot domāts. "Tas būtu jocīgi mesties uz nākamām partijām un ceļot, tas godu nedara," teica ministrs un piebilda, ka politiķa karjera viņu nevilina. Viņam esot savs arods, kurā ir panākumi, un par to neesot uztraukumu.

Kā teica ministrs, pēc paziņojuma par savu lēmumu viņš nav runājis ne ar vienu TP pārstāvi, izņemot ministrijas parlamentāro sekretāri.

Pie lēmuma palikt amatā viņš nonācis premjera Valda Dombrovska (JL) uzaicinājuma rezultātā. Apsverot visus par un pret, saprotot, ka kultūra, māksla stāv pāri partiju interesēm un intrigām, un atceroties, ka viņš ir nācis strādāt savas jomas labā, ministrs esot sapratis, ka viņa un partijas intereses atšķiras un nestāv kopā. Partijai doma ir, ka šobrīd ir labāk atrasties opozīcijā, lai labāk startētu vēlēšanās, bet es nekad neesmu vēlējies politiķa karjeru veidot, skaidroja I.Dālderis. Viņš piebilda, ka piekrīt teicienam, ka valstsvīri atšķiras no politiķiem ar to, ka domā par nākamajām paaudzēm, nevis nākamajām vēlēšanām.

Viņš arī atzina, ka būs jautājumi, kur bus vajadzīgs Saeimas atbalsts, tomēr ministrs negaidot nekādus atriebības mēģinājumus no TP puses, jo attiecības bijušas pragmatiskas. "Es domāju, ka tam nav jēgas, esmu bijis pietiekoši neatkarīgs arī līdz šim," teica ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas