Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Dārgais prieks uz Eiroparlamentu

Partijām viena deputāta vieta Eiroparlamentā izmaksājusi dārgi, dažām vērienīgā reklamēšanās beigusies ar pilnīgu sagrāvi, pirmdien raksta laikraksts Diena

No Eiroparlamentā iekļuvušajām partijām vislētāk vēlēšanu kampaņā tika cauri Latvijas Krievu savienība. Tā ieguva vienu mandātu, uz Eiropu nosūtot Tatjanu Ždanoku. Balstoties uz partijas deklarācijā norādīto informāciju, vēlēšanu kampaņai tā iztērējusi kopumā 68 825 eiro. Samērā maz - 72 309 eiro - šīm vēlēšanām izdeva partija Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA), uz parlamentu atkārtoti nosūtot Robertu Zīli. Kā liecina partijas deklarācija, vēl lielāki par izdevumiem bijuši ziedojumi un dāvinājumi, ko partija saņēmusi. Šajā periodā NA kasē ieripoja 74 380 eiro.

Ja rēķina izmaksas par vienu mandātu, trešo vietu ieņem partija Vienotība, kas kopā šajā vēlēšanu kampaņā iztērēja 498 425 eiro, dalot to uz četriem iegūtajiem mandātiem, katrs no tiem izmaksājis apmēram 125 000 eiro, uz parlamentu ļaujot doties Valdim Dombrovskim, Sandrai Kalnietei, Artim Pabrikam un Krišjānim Kariņam. Partija ziedojumos saņēmusi 373 773 eiro. Saskaņa, kura uz Eiroparlamentu nosūtīja bijušo žurnālistu Andreju Mamikinu, kopā kampaņai iztērēja 326 374 eiro, tomēr arī ziedojumos tā saņēma prāvu summu - 225 875 eiro.

Vēlēšanas bija iespaidīgs pārbaudījums Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) kasei. Lai iegūtu vienu mandātu un nosūtītu Ivetu Griguli uz Eiroparlamentu, partija iztērēja 550 772 eiro. Tas krietni pārsniedza saņemtos dāvinājumus un ziedojumus, kas kopā veidoja 242 626 eiro.

Šeit gan jāpiemin, ka teju tikpat daudz - 508 298 eiro - šai kampaņai iztērēja partija Latvijas attīstībai, kurai šī cīņa beidzās ar krahu.

Aicināti komentēt, kāpēc partijas bijušas tik izšķērdīgas, cenšoties uzvarēt vēlēšanās, kas 70% Latvijas balsstiesīgo bijušas vienaldzīgas, Dienas aptaujātie politologi norāda, ka tikšana Eiroparlamentā ir naudas jautājums. Tie, kas ieguva mandātus, noteikti savai partijai spēs dažādās formās - vai nu ar ziedojumiem, vai radot birojos papildu darbavietas - ieguldītos līdzekļus atpelnīt. 

Plašāk lasiet Aļonas Zanderes rakstā Dārgais prieks uz Eiroparlamentu pirmdienas, 30.jūnija, laikraksta Diena 3.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas