Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Daudze: dienesta auto nodoklis jāmaksā visiem vai nevienam

Saeimas spīkers Gundars Daudze (ZZS) uzskata, ka dienesta auto nodoklis, ja to izmanto privātām vajadzībām, ir jāpiemēro arī augstākajām valsts amatpersonām, šādu viedokli viņš pauda portālam Diena.lv. Jau ziņojām, ka Finanšu ministrija (FM) nākusi klajā ar noteikumu projektu, kā praktiski piemērot jauno nodevu.

Noteikumu projekts no maksātāju loka izslēdz trīs valsts augstākās amatpersonas - Valsts prezidentu, Saeimas spīkeru un premjeru. Es uzskatu, ka šis likums jāattiecina uz visām valsts un pašvaldību amatpersonām, kas lieto valsts vai pašvaldību iegādātu un apmaksātu transportlīdzekli, uzskata Saeimas spīkers.

"Nemāku teikt, kāda bijusi motivācija, lemjot par variantu, ka trim augstākajām valsts amatpersonām šis nodoklis ietu secen, iespējams, tas saistāms ar noteikumu, ka gan Valsts prezidentam, gan Saeimas priekšsēdētājam, gan premjeram 24 stundas diennaktī jābūt nodrošinātai apsardzei, kas savukārt principā nozīmē tādu kā obligāti noteiktu autotransporta izmantošanu. Taču, neskatoties uz to, es uzskatu – vai nu maksā visi vai nemaksā neviens," komentē G.Daudze.

Finanšu ministrijā portālam nepaskaidroja, kāpēc nostāja mainīta. "Vēlos uzsvērt, ka noteikumu projekts vēl tiek precizēts un papildināts, un pilnīgus komentārus un skaidrojumus varēsim sniegt pēc noteikumu pieņemšanas valdībā, kas tiek plānota 22.decembrī," komentēja ministrijas preses sekretāre Baiba Melnace.

Vēl novembrī Finanšu ministrijas Nodokļu politikas departamenta direktore Daina Robežniece uzsvēra, ka nekādi atvieglojumi un izņēmumi nav paredzēti – auto nodoklis, kas pielīdzināms iedzīvotāju ienākumu nodoklim, tiks piemērots visiem – arī valsts pirmajām amatpersonām. Taču otrdien publiskotajā noteikumu projektā atklājies, ka noteikumi neattieksies uz Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētāja un Ministru prezidenta dienesta auto.

Jau vēstīts, ka noteikumu projektā piedāvāts nodokli aprēķināt pēc auto dzinēja tilpuma.

FM rosina ar nodokli apliekamo maksimālo labumu par automašīnas ar dzinēja tilpumu līdz 2500 kubikcentimetriem izmantošanu noteikt 70 Ls mēnesī. Darbiniekiem, kas personiskām vajadzībām izmanto automašīnu ar dzinēja tilpumu no 2501 līdz 3500 kubikcentimetriem nodokļi būs jāmaksā no 100 Ls liela "ienākuma", bet, ja tiek izmantota jaudīgāka automašīna – no 150 Ls liela ienākuma.

Ja tiks veikta personiskām vajadzībām nobrauktā attāluma uzskaite, nodokļi tiks rēķināti no "ienākuma" par katru nobraukto kilometru un šī «ienākuma» jeb labuma apmērs būs atkarīgs no automašīnas dzinēja tilpuma un būs no 0.11 Ls līdz 0.15 Ls par katru nobraukto kilometru.

Iepriekš plaši diskutēts, vai brauciens ar dienesta auto uz darbu un no darba uz mājām ir uzskatāms par dienesta auto izmantošanu personīgām vajadzībām. Noteikumu likumprojektā attiecībā uz šo lietu ir teikts: par auto izmantošanu personīgām vajadzībām neuzskata braucienu, ja to saprātīgā laika posmā nav iespējams veikt ar sabiedrisko transportu (izmantojot sabiedriskā transporta izmaksas un patērēto laiku, vai arī, ja personas veselības stāvoklis liedz braukt ar sabiedrisko transportu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas