Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Ekonomists: valdības rīcība pašlaik rada iespaidu par domāšanu īstermiņā

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
XXL
X
Tirgum pašam par sevi ir milzīgs pašregulācijas potenciāls. Ja NĪ tirgotāji būs spiesti cenu nolaist līdz 200 eur/m2, kā Tu pats prognozē, tad es neredzu iemeslu, kāpēc, piemēram, lai viņi nepārdotu dzīvokļus uz nomaksu. Vismaz nebūs pašiem komunālie jāmaksā un nauda, lai arī ne uzreiz, bet atnāks. Kreditēšana pie šādas shēmas vispār nav nepieciešama. Tas pirmkārt. Otrkārt, ir cilvēki, kuriem nauda ir, un agru vai vēlu, parādoties atveseļošanās pazīmēm, viņu vēlme pelnīt pārsniegs bailes naudu pazaudēt un investēs viņi vispirmām kārtām tieši tajās vietās, kas vēsturiski bijušas centri -tai skaitā, vienā no lielākajām z-eiropas pilsētām. Es pats nopirktu pāris dzīvokļus Rīgā par šādu cenu.
ielasmeita
i
oooooooooooo lidz berniem jau tikusi super vecissi nebaidities berni ados
Asterix
A
Devalvācija būs, vai ne?
veseliibas budzets
v
Vjacheslavam veel vajadzeeja pateikt,ka ekonomijai jaabuut ekonomiskai.Taa ekonomikas augstskola arii buutu jaasleedz,lai pashi maacaas naudu skaitiit un pelniit. Savaa bloga prfofesors neiedot nekaadu domas lidojumu,min tikai vecaas dogmas.
ciniķis
c
Doma pareiza, bet te ir apburtais loks, pie mūsdienu globālās finanšu sistēmas, lai atsāktos izaugsme ir jārada maksātspējīgais pieprasījums, kas radīs patēriņu, atkal jaunas darba vietas un atkal maksātspēju un pamatojumu jauniem kredītiem. Tas nozīmē, ka visā pasaulē, lai atsāktos izaugsme ir īsā laika peridoā jānoraksta iedzīvotāju parādi un jāsāk atkal mākslīga pieprasījuma stimulēšana izmētājot naudu no helikoptera - lasi masveida kreditēšana par superzemām procentu likmēm, tikai tad atdzīvotos pieprasījumi, eksporta un vietējie tirgi. Kamēr nenorakstīs parādus un nelikvidēs tā saucamos toksiskos aktīvus nekāda izaugsme neatsāksies. Jo bankas dotajā brīdī cīnās par izdzīvošanu un cīnās ar burbuļa sekām, milzīgas summas ir pakāstas ASV "vērstpapīru" tirgos t.sk. bēdīgi slavenajā Medofa pirmaīdā, līdz ar to ir likviditātes problēmas. Paradokss šajā finanšu sistēmā ir tas, ka, lai kredītņēmējs varētu atdot parādus, kādam citam ir jāņem kredīts un kaut kas jāpērk, tā iepludinot apgrozībā naudu un radot pieprasījumu, patēriņu un darba vietas. Ja visa kreditēšana tiek apturēta vienlaicīgi ( kā mūsu gadījumā), tad jaunai nauda nav no kurienes rasties un esošajiem kredītņēmējiem rodas problēmas, jo viņiem samazinās ienākumi. Un nav svarīgi jauni tie ir cilvēki ar vajadzību pēc pirmā mājokļa vai pensionāri ar vajadzību pēc desmitā mājokļa, neviena banka dotajā situācijā neriskēs kamēr nebūs skaidrības ar ekonomikas izaugsmi un globālo naudas tirgu. Pasaciņas par ziemeļeiropas vienu no lielākajām pilsētām, kur mūžīgi būs pieprasījums pēc NĪ un augstas cenas mēs saklausījāmies burbuļa laikā. Ar indīgu smīniņu atceros visus tos NĪ "ekspertu" komentārus, apskatus un viedokļus, kur melns uz balta bija rakstīts, sākumā, ka cenām vēl esot kur augt līdz eiropas līmenim, pēc tam, ka būs neliela cenu korekcija ar sekojošu cenu stabilizāciju. Tagad vairs nekādu viedokļu nav, viens no ekspertiem - Zariņš, kurš cerēja uz arābu atnākšanu ir bankrotējis, bet cenas gada griezumā ir nolidojušas līdz neticamam skaitlim - 56%.
V
V
Muldētāji jau nenodara lielu ļaunumu, nedod dievs, tādus darītājus, kā pie mums, Šķēle , Kalvītis, Šlesers, Godmanis, Repše un t.t., labāk jau nu šie un viņiem līdzīgie būtu tikai muldējuši.
XXL
X
"Es gribu redzēt tos trakos, kas te uzsāks masveida kreditēšanu pēc tam, kad te būs gājusi pāri gājusi krīze un iepriekšējie investori pakāsuši naudu..." Ja kreditēt gribētāji redzēs iespēju nopelnīt, viņi kreditēs. Ja a) ekonomika atsāk izaugsmi b) kredītus prasa jauni cilvēki savas ģimenes pirmajam mājoklim vienā no lielākajām Ziemeļeiropas pilsētām, tad neredzu iemeslu, kāpēc kreditu nedot. Protams, ka neviens nedos naudu, lai uzņēmējs melnstrādniekam maksātu Ls 2000.
Zabaks
Z
Bagatais domaa ilgterminaa, bomzis isterminaa. Kalvisa valdibai bija jadomaa ilgterminaa....
aiva
a
Latvija pilna muldetāju,palikuši vieni analfabēti
Rembo
R
Tieši tā, šobrīd arī vajag domāt īstermiņā, lai pēc tam varētu iesākt ilgtermiņa plānošanu.
Olvins Šoflers
O
Latvijā sākuši pilcēties t.s. ekonomisti - kaut kādi alfi vanagi, morteni hanseni,vjačeslavi dombrovski un ģimas smirnovi.Vieni brēc par to LVL ir nekavējoši jādevalvē, citi sola badalaikus visiem un uzreiz. Šitas pats dombrovskis tupēja kaut kādas mistiskas partijas jaunlatvija dibināšanas kongresa prezidijā un gudri d..a. Varbūt visiem vienkārši iedot pa štangu?
Zilite
Z
....zilite...
ucs
u
Valdība,vispār neizceļas a domāšanas,...spējām !? tapēc jau tagad esam,... dziļā dir*,nekādīgi ārā netiekam !!!!!!!!!!!!
šuriks
š
Dombrovskis pop-zinātnieka Ķīļa organizētajā balagānā : Es domā , ka, ja visiem nelatviešiem būt iedot pilsonīb, Latvijas ekonomika būt attīstījusies labāk. Tas būt pareiz lēmum.
ciniķis
c
Ja runājam par NĪ tirgu, tad nepiekritīšu, ka esam deflācijas perioda beigās. Cenām vēl ir kur krist, līdz ar kreditēšanas beigšanos ir beidzies gan spekulatīvais gan reālais ( galapatērētāju) pieprasījums, līdz ar to realizēt šajos apstākļos NĪ ir neiespējami pat par piedāvātajiem cipariem. Es domāju, līdz 150-200 eur/kvm kritīs tās cenas mierīgi, ja ne vēl pat vairāk. Situācija ir sekojoša - tie, kam ir nauda tos NĪ nafig nevajag, jo dzīvot viņiem ir kur, bet NĪ kā investīcija šobrīd ir pilnīgi garām. Pieprasījums pēc dzīvokļiem ir, bet nav maksātspējīgā pieprasījuma, t.i. uz doto brīdi tie, kam vajag tos dzīvokļus nav spējīgi maksāt pieprasīto cenu, pat tos nieka 600-800 eur/kvm. Pie krītošām algām un pieaugoša bezdarba arī 200 eur/kvm liksies fantastika. Līdz ar to attīstītājiem un spekulantiem ir jābankrotē defaultā, ja vien viņiem nav rezervē pamatīga naudas summa ar kuru segt bankai ikmēneša maksājumus vismaz gadus 5. Ja viņiem tāda nauda ir, tad viņi var atļauties neko nepārdot un turēt cenas un pat nelaist iekšā īrniekus pašiem maksājot komunālos. Daudz mums ir tādu spekulantu un attīstītāju, kas var atļauties 5 gadus maksāt bankai kredītu neko nerealizējot? Es domāju tādu mums nav, ir, protams, gudrinieki, tipa Māris Gailis, kas mēģina vienoties ar bankām par maksājumu samazināšanu un turēt cenu cerībā, ka masveida kreditēšana atsāksies tuvākajos gados, bet realitātē tāda cerība ir naiva. Jau tuvākajos gados lielākie kreditori cietīs milzīgus zaudējumus no šī burbuļa un viņiem paveiksies, ja viņus izvilks zviedru valdība ar nodokļu maksātāju naudu. Es gribu redzēt tos trakos, kas te uzsāks masveida kreditēšanu pēc tam, kad te būs gājusi pāri gājusi krīze un iepriekšējie investori pakāsuši naudu, bet esošo nabaga kredītņēmēju saistības nebūs izpildītas ne pusē un viņus vajās kreditori. Tā, ka mēs vēl gāzīsiemies lejā oi, oi, oi kā gan NĪ, gan citu cenu jomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas